HomeHL-GreeceΠρόταση δυσπιστίας: Κορυφώνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση δυσπιστίας: Κορυφώνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Κομβικός ο ρόλος Φάμελλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γύρω στις τρεις σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας από πλευράς του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι επικοινωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχουν πυκνώσει σε όλα τα επίπεδα, τις τελευταίες ώρες.

Προς επικοινωνία Ανδρουλάκη – Φάμελλου

Πρωτίστως, γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά, κατά πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, προκειμένου να τον ενημερώσει -επισήμως και θεσμικά- για την πρωτοβουλία του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Το επικείμενο τηλεφώνημα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, ωστόσο, καθώς το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν αποκλείεται να ανοίξει ένα παράθυρο ενσωμάτωσης επιμέρους παρατηρήσεων από πλευράς της Κουμουνδούρου, πάνω στον καμβά της πρότασής του, σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμείνει στην κοινοβουλευτική στήριξή του απέναντι στην πρωτοβουλία της Χαριλάου Τρικούπη.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι μοναδικός συντάκτης της πρότασης δυσπιστίας παραμένει το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, ακόμη και αν ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου θα επιθυμούσαν τυχόν συνδιαμόρφωση της επίμαχης πρότασης με τη Χαριλάου Τρικούπη, το ενδεχόμενο της από κοινού συγγραφής δε φαίνεται δυνατόν, στενεύοντας τα περιθώρια ελιγμών για την αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω απώλειας της πρωτοβουλίας των κινήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, την οπτική του απέναντι στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εξηγεί με άρθρο του σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, αναλύοντας αφενός την πρόταση του για παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πρόωρες εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και αφετέρου τους λόγους, για τους οποίους ζήτησε διεθνείς παρατηρητές.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των διεθνών παρατηρητών, ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «νομίζω ήταν μια βαριά υπερβολική η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη αλλά και αυτά που έχουν γίνει από εκεί και πέρα είναι βαριά». Σχετικά με τα Τέμπη, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «έχουν μαζευτεί 1,5 εκατ. υπογραφές για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και για να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών». «Δεν αισθάνομαι ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο όταν είχαμε μια σύμβαση που ήταν διάτρητη, έλλειπαν υλικά, δεν παράγονταν υλικά εδώ και 15 χρόνια, δεν υπήρχαν ανταλλακτικά, δεν υπήρχαν προδιαγραφές ασφαλείας» επισήμανε ο κ. Σπίρτζης καταλήγοντας πως και ο ίδιος πρέπει να διερευνηθεί αν έχει ευθύνη.

Σημειωτέον ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αιτήθηκε με ανάρτησή του την περασμένη Κυριακή, στη διάρκεια εξόδου του από το στρατόπεδο, όπου υπηρετεί την στρατιωτική θητεία του, να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. «Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές. Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ χωρίς αμφιβολία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Παρέλαση στη Θήβα

Στο ενδιάμεσο, ο κ. Κασσελάκης παρέλασε χθες με τον «ουλαμό παρελάσεως του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θηβας», όπως επισήμανε σε ανάρτησή του, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, συμμετέχοντας σε άγημα 36 στρατιωτών. Η συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου είχε ως αποτέλεσμα να λάβει χθες τιμητική έξοδο, για να βρεθεί σε ψαροταβέρνα της Βοιωτίας, επιχειρώντας ακολούθως με το σημερινό άρθρο – παρέμβασή του, να περιγράψει τη στάση του απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας, καθώς θα απουσιάζει εκ των πραγμάτων από την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε πρώτο ρόλο Φάμελλος και Παππάς

Αντιθέτως, το βάρος της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και οι προβολείς της δημοσιότητας θα πέσουν τόσο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο, στην περίπτωση που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνυπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και στους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή τους: Νίκο Παππά, Διονύση Καλαματιανό και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, με αναπληρωτές τους Χρήστο Γιαννούλη και Βασίλη Κόκκαλη.

Από πλευράς του, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς ανέφερε σε ανάρτησή του για τα Τέμπη πως «Στις 5 Μαρτίου 2023, μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα των Τεμπών, καταγγείλαμε ότι οι τότε διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, παρότι είχαν παραιτηθεί, παρέμεναν στο θέσεις τους. Πήγαιναν στα γραφεία τους. Είχαν πρόσβαση σε κρίσιμο υλικό. Είχαν βάλει μπρος ( ; ) μονταζιερές και καταστροφείς εγγράφων. Πιέζαμε επί μακρόν για το θέμα και η κυβέρνηση της Ν.Δ. λοιδωρούσε και λασπολογούσε. Χωρίς, όμως, να διαψεύδει».

Βολές από την Νέα Αριστερά

Την ίδια ώρα, βολές κατά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε χθες η Νέα Αριστερά, η οποία έσπευσε πρώτη να συνταχθεί με την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχοντας καταθέσει προ ημερών αντίστοιχη πρόταση.

Κύκλοι της μετέδιδαν χαρακτηριστικά πως «όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του εξοδούχου Προέδρου του, επιβεβαιώνεται ότι η σοβαρότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό που λείπει από την αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα. Χρειάστηκε επεξηγηματικό τουιτ από την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για να ερμηνευτεί η υπερφίαλη και αμήχανη δήλωση του κ. Κασσελακη και ενώ εντωμεταξύ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ειρωνεύονταν την πρόταση μομφής στα κοινωνικά δίκτυα». «Και αυτό τη στιγμή που η κ. Κεχαγια είχε απορρίψει την πρόταση της Νέας Αριστεράς για πρόταση δυσπιστίας στις 6 Μαρτίου ως ενισχυτική προς την κυβέρνηση. Ο κόσμος της Αριστεράς αξίζει μια καλύτερη αντιπολίτευση», κατέληγαν οι ίδιοι κύκλοι.

Παράλληλα, εντός της ημέρας αναμένεται επικοινωνία του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής και με την ηγεσία της Νέας Αριστεράς, προκειμένου να συντονιστούν οι κινήσεις τους, ενόψει της κατάθεσης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, νωρίς το απόγευμα.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση