HomeHL-CultureEurovision 2024: Το απόλυτο φαβορί, η ζαριά της Σάττι και η νέα ψηφοφορία

Eurovision 2024: Το απόλυτο φαβορί, η ζαριά της Σάττι και η νέα ψηφοφορία

Ποια χώρα φιγουράρει στα στοιχήματα για την πρωτιά στη Eurovision 2024, η θέση της Ελλάδας και ο νέος τρόπος ανάδειξης του νικητή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνολικά 37 κράτη θα ανέβουν στη σκηνή της Malmö Arena στον 68ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Η Μαρίνα Σάττι με το «Ζάρι» της θα διαγωνιστεί στον δεύτερο ημιτελικό διεκδικώντας την πρόκριση.

Όπως όλα δείχνουν, όχι μόνο θα εξασφαλίσει άνετα την πρόκριση αλλά και θα διεκδικήσει μια υψηλή θέση στην τελική κατάταξη.

Χρειάστηκαν λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του τραγουδιού ώστε στα στοιχήματα να σκαρφαλώσει στη δεκάδα. Το «Ζάρι» εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται σταθερά στην έβδομη θέση, με τις τελευταίες πληροφορίες να μην αποκλείουν και την τρίτη θέση.

Tα προγνωστικά θα αλλάξουν αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι πρώτες πρόβες στη σκηνή της Eurovision. Μην ξεχνάμε την εκτόξευση της Ελένης Φουρέιρα με το “Fuego” που μόλις ανέβηκε στη σκηνή για τις πρόβες βρέθηκε από τη «χλιαρή» δεκαπεντάδα στην πρώτη δυάδα.

Τέσσερις χορευτές θα πλαισιώνουν τη Μαρίνα Σάττι κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της, με τον πολύπειρο Φωκά Ευαγγελινό να έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση. Τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Φέτος, πίσω από τα μικρόφωνα του σχολιασμού, στις βραδιές του Α’ και του Β’ Ημιτελικού (7 και 9 Μαΐου αντίστοιχα) αλλά και στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας, θα βρίσκονται ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα.

Τα 37 τραγούδια της Eurovision 2024

Το απόλυτο -και αμετακίνητο- φαβορί

Η κατάσταση στην κορυφή να παραμένει αναλλοίωτη, με την Κροατία να παραμένει πρώτη εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες.

Ο Baby Lasagna με το τραγούδι “Rim Tim Tagi Dim” κέρδισε στον εθνικό τελικό ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε συνολικά 16 συμμετοχές. Το αποτέλεσμα καθορίστηκε από τον συνδυασμό των ψήφων του κοινού και της κριτικής επιτροπής.

Το τραγούδι “Rim Tim Tagi Dim” κέρδισε με μεγάλη διαφορά, αποσπώντας συνολικά 321 βαθμούς, έναντι του δεύτερου που συγκέντρωσε μόλις 82 βαθμούς.

Ο 28χρονος Marko Purišić, ή αλλιώς Baby Lasagna, είναι Κροάτης τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός. Μέχρι πέρσι ήταν ο κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Manntra, ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα.

Ο Baby Lasagna αναφέρει τους Rammstein και Electric Callboy ως μουσικές του επιρροές και περιγράφει τη μουσική του ως ένα μείγμα ποπ πανκ, techno, metal και house.

Το μουσικό ύφος του περιστρέφεται γύρω από την αυτοβιογραφική αφήγηση. Τον ενδιαφέρει να μεταφέρει στα τραγούδια του τα προσωπικά του βιώματα αλλά και να θίγει τον τρόπο του κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν στην πατρίδα του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Rim Tim Tagi Dim”, μια αφήγηση που απεικονίζει το ταξίδι ενός νεαρού από την Κροατία σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε μια άλλη χώρα.

Το τραγούδι ξεκινά με έναν νέο να ανακοινώνει ότι φεύγει από το σπίτι του. Το βίντεο κλιπ δείχνει ότι φεύγει από μια αγροτική κοινότητα, η οποία μπορεί να αντικατοπτρίζει τα περίχωρα του Umag, τη γενέτειρα του Baby Lasagna. Παρά τα μεγάλα όνειρα, αυτό το ταξίδι είναι γεμάτο πανικό, πόνο και άγχος.

Η Αντζελίνα Μάνγκο από την Ιταλία με το “La Noia” είναι επίσης ένα από τα φαβορί της φετινής Eurovision, όπως και η Τζέρι Χείλ από την Ουκρανία με το “Teresa & Maria”.

Οι αλλαγές της φετινής Eurovision

Για πρώτη φορά οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά και η διοργανώτρια χώρα Σουηδία θα παρουσιάσουν τις συμμετοχές τους πλήρως και ζωντανά κατά τη διάρκεια των δύο ημιτελικών.

Τα προηγούμενα χρόνια, μόνο ένα μικρό απόσπασμα από κάθε πρόβα τους παιζόταν κατά τη διάρκεια των Ημιτελικών.

Στους ημιτελικούς, οι Big Five και η Σουηδία θα εμφανιστούν το βράδυ που έχουν κληρωθεί για να ψηφίσουν, μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρώτος Ημιτελικός (7/5): Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο. Δεύτερος ημιτελικός (9/5): Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία.

Οι εμφανίσεις τους σε κάθε ημιτελικό θα παρεμβάλλονται ανάμεσα στις διαγωνιζόμενες χώρες του εκάστοτε ημιτελικού.

Το Σάββατο 11 Μαΐου, η ψηφοφορία θα ανοίξει λίγο πριν την εκτέλεση του πρώτου τραγουδιού. Οι τηλεθεατές θα μπορούν να ψηφίζουν καθώς ερμηνεύονται τα τραγούδια, αντί να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εμφανίσεις όλων των συμμετεχόντων, όπως συνέβαινε από τότε που εισήχθη η ψηφοφορία του κοινού το 1997 (εκτός από το 2010 και το 2011 που ξεκινούσε η ψηφοφορία στην έναρξη του τελικού).

Οι τηλεθεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό (Rest of The World) θα έχουν πλέον σχεδόν 24 ώρες για να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια πριν ξεκινήσει το κάθε ζωντανό σόου.

Η διαδικτυακή ψηφοφορία θα ανοίξει για τον Υπόλοιπο Κόσμο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης πρόβας για τους ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό, το προηγούμενο βράδυ, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να ξεκινήσουν οι ζωντανές εμφανίσεις.

tovima.gr

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση