HomeHL-9Χατζηδάκης από Ρέθυμνο: «Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, δεν είναι ώρα να πετάξουμε την ψήφο μας»

Χατζηδάκης από Ρέθυμνο: «Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, δεν είναι ώρα να πετάξουμε την ψήφο μας»

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΕΠ Ρεθύμνου της ΝΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμης σημασίας και δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με χαλαρότητα, γιατί η Ελλάδα πρέπει να στείλει τους ικανότερους εκπροσώπους της στο ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό ήταν το μήνυμα, που έστειλε από το Ρέθυμνο το απόγευμα του Σαββάτου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Ρεθύμνου και στην οποία ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Παρών στην εκδήλωση και ο ρεθυμνιώτης Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στην εκδήλωση, που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, έδωσαν το «παρών» όλες οι τοπικές αρχές: η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας Μιχάλης Βάμβουκας, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος, Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Σπανουδάκης και Νίκος Προβιάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Βαγγέλης Τσουδερός, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Γιώργος Γιακουμάκης και πολύς κόσμος, που θέλησε να συνομιλήσει με τον ρεθυμνιώτη στην καταγωγή κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης.

Ο κ. Χατζηδάκης θα βρίσκεται ως την Δευτέρα στο Ρέθυμνο και θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Εθνική κάλπη οι ευρωεκλογές

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σημειώνοντας πως οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο «δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας».

«Οι ευρωεκλογές είναι ένας κρίσιμος σταθμός. Είναι μια εθνική κάλπη. Δεν είναι ώρα τώρα να πετάξουμε την ψήφο μας γιατί από τις ευρωεκλογές βγαίνουν μηνύματα. Και νομίζω πως το μήνυμα που θα έπρεπε να βγει, είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία της, στηριζόμενη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που μπορεί αφενός να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά την Ελλάδα στην Ευρώπη – είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας – αλλά να κάνει και όλες τις αναγκαίες προσπάθειες στο εσωτερικό της χώρας για να ανέβει η πατρίδα μας ακόμη πιο ψηλά». Και συνέχισε: «Οι ευρωεκλογές δεν είναι μια κάλπη δευτερεύουσας σημασίας.

Δεν είναι μια κάλπη απλά και μόνο για να ψηφίσουμε μικρά περιθωριακά κόμματα, νομίζοντας ότι στέλνουμε μηνύματα, τα οποία τελικά στρέφονται εις βάρος των ελλήνων πολιτών. Διότι την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών πρέπει να συνεχίσουμε να συνδυάζουμε ένα σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής από την μια πλευρά με την πολιτική σταθερότητα από την άλλη.

Επομένως ένα πολιτικό μωσαϊκό δεν θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες το συνειδητοποιούν για αυτό άλλωστε στις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. είναι μακράν μπροστά από οποιοδήποτε άλλο κόμμα».

«Η Ελλάδα συνεχίζει μπροστά με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην εθνική οικονομία, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα από το 2019 και μετά έχει ανέβει αρκετά σκαλιά ψηλότερα. Έχουν δημιουργηθεί 400 χιλιάδες καινούριες θέσεις εργασίας και αντίστοιχα έχει περιοριστεί η ανεργία από το 17,5% στο 10% περίπου.

Έχει ανέβει ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα θα ανέβει ακόμα περισσότερο. Αντίστοιχα έχει ανέβει ο μέσος μισθός, οι καταθέσεις έχουν ανέβει από 150 δις σε 200 δις και το 60% της αύξησης αυτής στηρίζεται σε παραπάνω καταθέσεις των νοικοκυριών. Η Ελλάδα συνεχίζει μπροστά με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που ενισχύουν ακόμα πιο πολύ την οικονομία».

Και συμπλήρωσε: «Είναι χαρακτηριστικό, ότι την τελευταία εβδομάδα ένα περιοδικό διεθνούς κύρους, το economist, κατέταξε την Ελλάδα πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα μπροστά τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος της πατρίδας μας και των ασθενέστερων συμπολιτών μας, προχωρώντας με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά και συνεχίζει να προχωρεί. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι δεν έχουμε δρόμο να κάνουμε. Έχουμε ως βασικό μας στόχο θέσει, τώρα, μετά την δραματική κρίση της περασμένη δεκαετίας, την επίτευξη της πραγματικής σύγκλησης. Και σε αυτό μας βοηθάει ότι έχουμε πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης αυτή την ώρα σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η πορεία της οικονομίας της χώρας, αναγνωρίζεται παντού και η Ελλάδα θεωρείται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και από όλα τα διεθνή έντυπα ως η θετική έκπληξη της Ευρώπης. Θα προχωρήσουμε μπροστά συνδυάζοντας την δημοσιονομική σοβαρότητα από την μια πλευρά με τις αναπτυξιακές πολιτικές από την άλλη, διότι αυτό αυξάνει το εισόδημα, αυτό βοηθάει τους εργαζόμενους και τους ασθενέστερους οικονομικά να ανέβουν ακόμα πιο ψηλά».

«Αν προσέξετε τις εκθέσεις όλων των διεθνών οίκων αξιολόγησης αλλά αν προσέξετε και όλα αυτά που λέμε εμείς, όλοι επισημαίνουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια σειρά από διορθωτικές αλλαγές» είπε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και συνέχισε λέγοντας: «Για αυτό το λόγο φέραμε εμπροσθοβαρώς το νομοσχέδιο με έντεκα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Για αυτό το λόγο φέραμε το νομοσχέδιο για την ίδρυση παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και για αυτό το λόγο πρόσφατα η κυβέρνηση πέρασε δύο διαφορετικά νομοσχέδια ακριβώς για την επιτάχυνση των δικών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε. Εμείς στο υπουργείο οικονομικών για παράδειγμα έχουμε μπροστά μας την μεταρρύθμιση των θυγατρικών του υπερταμείου έτσι ώστε να γίνουν πολλές μικρές ΔΕΗ στην Ελλάδα αναφέρομαι σε εταιρείες όπως είναι τα ΕΛΤΑ και άλλες αντίστοιχες και έχουμε να φέρουμε ένα νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προώθηση της καινοτομίας ώστε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

«Ο ΒΟΑΚ παίρνει σάρκα και οστά»

Ειδικά για την Κρήτη, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την αξία των πανεπιστημίων του νησιού, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο του ΒΟΑΚ, σημειώνοντας πως πλέον θα είναι μια πραγματικότητα για το νησί, δεδομένου ότι ήδη κατασκευάζεται και βαίνουν προς ολοκλήρωση οι διαδικασίες για τους αναδόχους και στο κεντρικό τμήμα.

«Η Κρήτη είναι από τις πρωτοπόρες περιφέρειες της χώρας όσον αφορά την ανάπτυξη. Σε αυτό συντελούν αρκετά πράγματα. Πρώτον έχουμε μια δυναμική κοινωνία στην Κρήτη. Μια δυναμική παραγωγική κοινωνία. Και από την άλλη συντελεί και ο τουρισμός. Θέλω να υπενθυμίσω ότι πέρσι ήταν χρονιά ρεκόρ για την Ελλάδα όλων των εποχών. Τ

όσο όσον αφορά στα έσοδά, όσο και σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Και είμαστε πολύ αισιόδοξοι και για φέτος. Η Κρήτη ανεβαίνει, όσο ανεβαίνει συνολικά η πατρίδα μας και η ελληνική οικονομία. Ξέρετε, ότι ένα έργο, το οποίο για χρόνια είχε συζητηθεί αλλά δεν είχε προχωρήσει, ο ΒΟΑΚ, παίρνει πλέον σάρκα και οστά και αυτό νομίζω είναι εξαιρετικά σημαντικό», είπε.

Κεφαλογιάννης: «Προτεραιότητα για την κυβέρνηση το ζήτημα της ακρίβειας»

Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Μια από τις προκλήσεις που θα κληθεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει μέσα στην επόμενη πενταετία είναι το πώς θα μπορέσει να αυξήσει το μπάτζετ σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η άμυνα λόγω των προκλήσεων που υφίστανται γύρω μας αλλά και μια ορθότερη κατανομή προς όφελος των πολιτών. Είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, όπως αυτά του αγροτικού τομέα, για τον οποίο σημειώθηκαν κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Αυτό ουσιαστικά πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι προς όλους όσοι λαμβάνουν αποφάσεις σε επίπεδο Βρυξελών, για να γίνεται σωστή κατανομή των κοινοτικών πόρων όσο αφορά τους διαφόρους τομείς, ώστε στο τέλος της ημέρας να ευημερούν οι πολίτες της ευρωπαϊκής ένωσης και να μπορούν να ξεπερνούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές πολιτικές για την αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε: «έχει πει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που αντιμετωπίζει το σύνολο του κυβερνητικού επιτελείου.

Προφανώς και έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Υπενθυμίζω πως τους τελευταίους μήνες πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το υπουργείο ανάπτυξης, που κυρίως έχει την ευθύνη, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, έχουμε παρατηρήσει μια μείωση τιμών σε μια σειρά από προϊόντα. Είναι πολύ σημαντικό επίσης πως με μια σειρά από πρωτοβουλίες που ελήφθησαν βλέπουμε μειώσεις στις τιμές, για παράδειγμα στους λογαριασμούς της ενέργειας, επίσης το τελευταίο τρίμηνο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε ακόμα να διανύσουμε πολύ δρόμο. Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μια ακρίβεια πολύ υψηλή, που στο τέλος της ημέρας τους πιέζει αρκετά σε ό,τι αφορά το εισόδημα τους. Ταυτόχρονα να θυμίσω, όμως, ότι με απανωτές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού όπως θα γίνει και τις επόμενες ημέρες και με αυτό τον τρόπο σε ένα βαθμό ισοσκελίζεται ίσως και το ζήτημα της ακρίβειας. Θα επαναλάβω πρέπει στο εξής να γίνουν και άλλα πράγματα για να πάψει να υφίσταται αυτή η πίεση στα νοικοκυριά».

Με την ευκαιρία, της εκδήλωσης, ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την συμπαράσταση του προς τον Ρωσικό λαό για το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχθηκε χθες, καθώς και την συμπαράσταση του στις οικογένειες των θυμάτων. «Τέτοιες ενέργειες είναι κατακριτέες» είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση