HomeHL-EconomyΑΑΔΕ: Χωρίς επιστροφή φόρου 185.000 φορολογούμενοι λόγω…ΙΒΑΝ

ΑΑΔΕ: Χωρίς επιστροφή φόρου 185.000 φορολογούμενοι λόγω…ΙΒΑΝ

Στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ λιμνάζουν πάνω από 60 εκατ. ευρώ από επιστροφές φόρου. Στα 6,59 δισ. ευρώ οι φόροι που θα επιστρέψει φέτος η ΑΑΔΕ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ΑΑΔΕ αναζητά 185.000 φορολογούμενους. Όχι για να τους ελέγξει αλλά για να τους δώσει πίσω χρήματα που δικαιούνται. Πάνω από 60 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρου «λιμνάζουν» στα συρτάρια της φορολογικής διοίκησης καθώς οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ΑΑΔΕ.

Χωρίς τη δήλωση ΙΒΑΝ δεν γίνονται επιστροφές φόρου με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή να σημειώνει ότι με τη νέα εφαρμογή myAADEapp οι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το IBAN του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την εφορία.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 448 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 305 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 143 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει αντίστοιχο διάστημα των 90 ημερών.

Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 305 εκατ. ευρώ, τα 220 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Μπορεί οι φορολογούμενοι να μην εμφανίζονται για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται αλλά η ΑΑΔΕ επιδιώκει φέτος να σπάσει το ρεκόρ του 2023 όταν επέστρεψε φόρους 6,9 δις ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αν και ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί προβλέπει ότι η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούμενους φόρους συνολικού ύψους 6,588 δισ. ευρώ, ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους οι επιστροφές ξεπέρασαν τον πήχη των 439 εκατ. ευρώ που προβλέπεται βάσει προγραμματισμού καθώς ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ.

Χωρίς IBAN

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου είχαν εκδοθεί 551.947.463 Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης εκ των οποίων το 47% ήτοι 258 .810 είναι άνω των 90 ημερών. Όπως προκύπτει το 40% των συγκεκριμένων επιστροφών παραμένει στα κρατικά ταμεία και δεν επιστρέφεται στους δικαιούχους για διάφορους άλλους λόγους.

Ειδικότερα, από τα 258.810 ΑΦΕΚ, στα αζήτητα παραμένει το 29,6% καθώς οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ ώστε να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους το ποσό της επιστροφής ενώ το 10% αφορά σε θανόντες. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται συμψηφισμός με τρίτους φορείς όπως ο ΕΦΚΑ με τους οποίους η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία διασύνδεσης και αυτοματοποίησης των συστημάτων και των διαδικασιών.

Πλέον τα φυσικά και νομικά πρόσωπα λαμβάνουν πιο γρήγορα τις επιστροφές φόρου. Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει νέες απλούστερες διαδικασίες που προβλέπουν αυτόματη αξιολόγηση ενώ σε κάθε περίπτωση διενεργούνται συμψηφισμοί με οφειλές προς το δημόσιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις διενεργούνται έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

in.gr

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση