HomeHL-TOPΜακελειό στη Μόσχα: Συνελήφθησαν 11 άτομα – Οι 4 συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση – Στους 93 οι νεκροί – 3 παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Μακελειό στη Μόσχα: Συνελήφθησαν 11 άτομα – Οι 4 συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση – Στους 93 οι νεκροί – 3 παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Μόσχας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο επικεφαλής της FSB ανακοίνωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι συνελήφθησαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι 4 τρομοκράτες που συμμετείχαν στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό περισσότερων συνεργών, πρόσθεσε το Interfax, επικαλούμενο και πάλι το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα, Ρώσος βουλευτής είχε ανακοινώσει τη σύλληψη δύο υπόπτων ύστερα από την καταδίωξη ενός αυτοκινήτου Renault, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία στην περιφέρεια Μπριάνσκ, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, και αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο της αστυνομίας χθες το βράδυ.

Ο βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν σημείωσε ότι η έρευνα των αρχών συνεχίστηκε για άλλους που διέφυγαν σε κοντινό δάσος.

Επίσης πρόσθεσε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένας γεμιστήρας για τουφέκι εφόδου και διαβατήρια από το Τατζικιστάν.

Στους 93 οι νεκροί – 3 παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Υπενθυμίζεται πως ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως τον κόσμο, σκοτώνοντας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 93 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 145 ακόμη. Ανάμεσα στα θύματα είναι και 3 παιδιά, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας.

Η Μόσχα αναλαμβάνει τα έξοδα των κηδειών – Αποζημίωση για συγγενείς θυμάτων και τραυματίες

Παράλληλα, οι Αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν πως αναλαμβάνουν τα έξοδα των κηδειών των θυμάτων ενώ θα δοθούν και αποζημιώσεις από 500 χιλιάδες έως 3 εκατομμύρια ρούβλια.

Οι συγγενείς όσων σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση θα λάβουν 3 εκατομμύρια ρούβλια ο καθένας, και ένα εκατομμύριο θα λάβει ο κάθε τραυματίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης.

Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο

Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα ήρθε ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο από το μακελειό, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Στο βίντεο το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία λόγω των σκληρών εικόνων διακρίνονται δεκάδες πτώματα να βρίσκονται στο έδαφος στην είσοδο του εμπορικού κέντρου όπου γινόταν η συναυλία.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως ο ISIS έκανε την πολύνεκρη επίθεση

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση σε αίθουσα συναυλιών του Κρασνογκόρσκ, κοντά στη Μόσχα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Μόσχα για την τρομοκρατική απειλή.

Οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πληροφορίες σχετικά με σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – πιθανόν εναντίον μεγάλων συναθροίσεων, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών – κάτι που ώθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει οδηγία προς τους Αμερικανούς στη Ρωσία», είπε η Άντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κοινοποίησε αυτές τις πληροφορίες στις ρωσικές αρχές», ακολουθώντας τη μακροχρόνια πολιτική για το «καθήκον προειδοποίησης», συμπλήρωσε.

«Είχαμε προειδοποιήσει τους Ρώσους», διαβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφερόμενος στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει την 8η Μαρτίου ότι «εξτρεμιστές» σχεδίαζαν επικείμενη επίθεση στη Μόσχα, λίγες ώρες αφότου οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημέρωσαν ότι απέτρεψαν επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή που προετοίμαζαν τζιχαντιστές του αφγανικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση ύστερα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, το 1962. Το Κρεμλίνο λέει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν βρίσκονταν ποτέ σε χειρότερο σημείο και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι μάχεται κατά της Μόσχας, ενισχύοντας στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο.

Επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων

Μονάδες της Spetznaz και της αστυνομίας  στάλθηκαν για να ανταποκριθούν στο περιστατικό, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ένα βίντεο που μοιράστηκαν αργότερα τα πρακτορεία ειδήσεων έδειχνε αστυνομικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου να περικυκλώνουν την αίθουσα συναυλιών και να εισβάλουν μέσα. Σύμφωνα με δημοσιογράφο που βρισκόταν στο σημείο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μια χειροβομβίδα ή μια εμπρηστική βόμβα πετάχτηκε αφού ξέσπασαν πυροβολισμοί, προκαλώντας τη φωτιά.

«Οι άνθρωποι στην αίθουσα ξάπλωναν στο πάτωμα για να γλιτώσουν από τους πυροβολισμούς, ξαπλωμένοι μεταξύ 15 και 20 λεπτών, μετά από τα οποία άρχισαν να σέρνονται έξω. Πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω», ανέφερε ο δημοσιογράφος που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση