HomeHL-9Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Ανάγκη κατασκευής παιδικής χαράς για ΑμεΑ στο Ηράκλειο, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Ανάγκη κατασκευής παιδικής χαράς για ΑμεΑ στο Ηράκλειο, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη

Συμπερίληψη και ενσωμάτωση όλων των παιδιών στην ανεμελιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι γνωστή η αντιλαϊκή  πολιτική της μείωσης του «κόστους» των παροχών του κράτους στα ΑμεΑ και η παραπέρα εμπορευματοποίηση των πρόσθετων και ανελαστικών αναγκών τους, με το σύνολο των αντιαναπηρικών μέτρων που έχουν πάρει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, όπως οι περικοπές θεραπειών, επιδομάτων, συντάξεων αναπηρίας, το κλείσιμο των δημόσιων Ειδικών Σχολείων και των δομών Πρόνοιας στο όνομα της δήθεν ένταξης και με τον μανδύα της αποϊδρυματοποίησης. Μέτρα που ενοποιούνται στο λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και το δικαίωμα στην αναψυχή δεν ικανοποιείται,  με την παντελή έλλειψη παιδικών χαρών, ασφαλών και προσβάσιμων για ΑμεΑ.

Οι υφιστάμενες παιδικές χαρές δεν πληρούν προϋποθέσεις προσβασιμότητας για να είναι δυνατή η χρήση τους με ασφάλεια από ΑμεΑ,  καθώς στον σχεδιασμό τους  δεν εξετάζονται ειδικά οι ανάγκες των ατόμων με διάφορες αναπηρίες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν -κατά το δυνατόν- αυτόνομα από αυτά.

Για παράδειγμα δεν έχουν ειδικούς τάπητες ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν παιδιά με αναπηρία που χρειάζονται αναπηρικά αμαξίδια. Επίσης,  δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά στις παιδικές χαρές.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά  οι περισσότερες παιδικές χαρές μένουν ασυντήρητες, χωρίς έλεγχο και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ακατάλληλες υποδομές συνολικά για τα παιδιά,  πόσο μάλλον για τα παιδιά με αναπηρίες, ενώ οι ελεύθεροι χώροι αναψυχής όλο και λιγοστεύουν.

Σχετικά με την ανάγκη  κατασκευής παιδικής χαράς ΑμεΑ στο Ηράκλειο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αφορά και σε όλη την υπόλοιπη Κρήτη, είναι αίτημα γονιών και συλλόγων. Για παράδειγμα ο  Αθλητικός Όμιλος Ξιφασκίας Ηρακλείου «Θησέας» έχει από το 2022 υποβάλλει σχετικό αίτημα στον δήμο Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας τη σκληρή αλήθεια ότι σε όλο τον Νομό υπάρχει μόνο μία προσβάσιμη κούνια στον Καράβολα, τη στιγμή που μόνο στην πόλη του Ηρακλείου τα παιδιά στην α/θμια και β/θμια ειδική αγωγή και εκπαίδευση ξεπερνούν τα 500.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να βρεθεί ο αναγκαίος δημοτικός χώρος για αυτή την παιδική χαρά.  (Εν τη ρύμη του λόγου υπενθυμίζουμε -στο βαθμό που είναι χρήσιμο-  ότι είναι γνωστό από το 2023 πως έχει παραχωρηθεί από τον ΟΛΗ χώρος για παιδική χαρά ΑμεΑ, απέναντι από το λιμεναρχείο, εκεί όπου στο παρελθόν υπήρχε παιδική χαρά και τώρα μένει αναξιοποίητος).

Θεωρούμε πλεονασμό να αναλύσουμε εδώ την αναγκαιότητα του αιτήματος για παιδική χαρά ΑμεΑ στο Ηράκλειο και πώς η υλοποίησή του θα συμβάλλει  στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών. Νομίζουμε ότι είναι αυτονόητο και πρέπει να στηριχτεί και να προωθηθεί η κάλυψη αυτής της ανάγκης με κατεπείγουσες διαδικασίες.

Επιπλέον,  να προχωρήσει για όλη την Κρήτη η κατασκευή παιδικών χαρών με προδιαγραφές για χρήση από ΑμεΑ.

Ταυτόχρονα,  να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο σύνολο των υφιστάμενων  παιδικών χαρών, για να μπορούν να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά και με ασφάλεια άτομα με κινητικά προβλήματα  και να υπάρξει πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη έχουν προχωρήσει προγραμματικές συμβάσεις της ΠΚ με δήμους με αντικείμενο την αναβάθμιση παιδικών χαρών, επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης :

Σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, για να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή παιδικής χαράς παιδιών και εφήβων ΑμεΑ στο Ηράκλειο, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη;

Να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο σύνολο των υφιστάμενων  παιδικών χαρών για να μπορούν να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά και με ασφάλεια άτομα με κινητικά προβλήματα  και να υπάρξει πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση