HomeHL-9Ναυτική φωτοβολίδα: Πώς φτάνει στα χέρια αδαών και σκοτώνει –Τι αναφέρει πραγματογνώμονας

Ναυτική φωτοβολίδα: Πώς φτάνει στα χέρια αδαών και σκοτώνει –Τι αναφέρει πραγματογνώμονας

Σήμα κινδύνου ενόψει Πάσχα: Πολλά ληξιπρόθεσμα στην αγορά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H «θανάσιμη λάμψη», ναυτικής φωτοβολίδας που καταγράφεται στο βίντεο – ντοκουμέντο από το μοιραίο για 33χρονο περιστατικό στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, προερχόταν από έκρηξη ισοδύναμη με 30.000 κεριά, τόνισε στο ΕΡΤnews, o Nίκος Σπανός, ναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού και δικαστικός πραγματογνώμονας, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Δεκέμβριο με τον ίδιο τρόπο έχασε τη ζωή του 31χρονος αστυνομικός.

«Είναι ένα φωτιστικό σήμα κινδύνου, το οποίο χρησιμοποιείται καθαρά από τις ένοπλες δυνάμεις για ασκήσεις και από τη ναυτιλία, με σκοπό να σώζει ζωές όταν κινδυνεύουν πλοία και όχι να τις αφαιρεί», είπε ο εμπειρογνώμονας, περιγράφοντας ωστόσο τις ναυτικές φωτοβολίδες ως φονικά όπλα που με αντίτιμο από 30 – 70 ευρώ το τεμάχιο και 5 ευρώ τα ληξιπρόθεσμα, μπορούν να αποκτηθούν ακόμη και μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (e -shop).

«Φονικό όπλο που καίει ακόμη και μέσα στο νερό»

‘Eχει βλήμα, έχει μηχανισμό ο οποίος είναι εκρηκτικός, έχει πυρίτιδα και όταν σκάσει στα χέρια σου σε σκοτώνει ακαριαία. Πηγαίνει σε περίπου 300 μέτρα ύψος και το φωτιστικό σήμα που βλέπετε αντιστοιχεί σε πάνω από 30.000 κεριά, ενώ καίει για δέκα λεπτά και μέσα στο νερό.

«Είναι και το βεγγαλικό χειρός και είναι και το καπνογόνο φονικά όπλα. Οι τιμές κυμαίνονται από 30 ευρώ έως 60 70 ευρώ το τεμάχιο κι όταν το προϊόν είναι ληξιπρόθεσμο μπορεί να το πάρουν και με 5 ευρώ, ακόμα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, από τα e-shop», είπε ο κ. Σπανός.

Υπάρχει νομοθεσία – o νόμος 4 56 του 1976, ότι συγκεκριμένα ναυτιλιακά καταστήματα πωλούν αυτά τα προϊόντα, με δεδομένο ότι υπάρχει σχετική άδεια από την Αστυνομία και επίσης τηρούν ειδικό βιβλίο σφραγισμένο από την Αστυνομία.

Δηλαδή αν πάτε εσείς να αγοράσετε αυτό το προϊόν θα σας δώσουν τα προϊόντα αυτά σε ένα συγκεκριμένο αριθμό που ορίζει ο κανονισμός και θα καταγράφεται σε ειδικό βιβλίο το οποίο ελέγχεται. Άρα καταλαβαίνετε ότι το να το δώσει κάποιος το προϊόν ο οποίος είναι επιχειρηματίας είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δυστυχώς η ίδια νομοθεσία προβλέπει ότι έπρεπε να είχαμε προχωρήσει σε μια κοινή υπουργική απόφαση αναφορικά με τη διαχείριση και την καταστροφή τους, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει, τόνισε ο Nίκος Σπανός.

Σήμα κινδύνου ενόψει Πάσχα: Πολλά ληξιπρόθεσμα στην αγορά

«Επειδή είμαι και εγώ από τα Δωδεκάνησα και γνωρίζω πολύ καλά ότι γίνεται πόλεμος,πρέπει οι αρχές να λάβουν μέτρα.

Απαιτείται νομοθεσία για την σωστή και ορθή διαχείριση των ναυτικών φωτοβολίδων. Δηλαδή όποιος πηγαίνει να αγοράσει πρέπει να παραδίδει και τα ληξιπρόθεσμα, και παράλληλα να ελεγχθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ενόψει Πάσχα εφιστώ την προσοχή όλων των αρμοδίων αρχών να συμβάλουν στο κομμάτι αυτό, γιατί υπάρχουν πολλά ληξιπρόθεσμα στην αγορά τα οποία είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, τόνισε ο Νίκος Σπανός.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση