HomeHL-GreeceΑνάσα στον ΣΥΡΙΖΑ από τη δημοσκοπική άνοδο

Ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ από τη δημοσκοπική άνοδο

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για το ευρωψηφοδέλτιο, 600 βιογραφικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επιστροφή στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις φέρνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων με πολλές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα η μέτρηση της metron analysis για το mega έφερε μια δημοσκοπική ανάσα στο μέχρι και τον περασμένο μήνα παγιωμένο για πολλούς σκηνικό με το ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει ότι είχε χάσει οριστικά τη δεύτερη θέση.

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ σκαρφάλωσε στο 15,1% έναντι του 13% που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ με την εικόνα πλέον να είναι πλήρως αντεστραμμένη.

Η φθορά των άλλων ευνοεί τον Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για τις εταιρείες του στις ΗΠΑ και παρά τις ασάφειες γύρω από το πότε και αν πούλησε ή μεταβίβασε τα μερίδιά του και τις μετοχές του σε αυτές, παρ’ όλα αυτά κατάφερε αυτή τη φορά παντρεύοντας τη lifestyle επικοινωνία με πολιτικές εκδηλώσεις να εκμεταλλευτεί το momentum της φθοράς της κυβέρνησης και της βουτιάς του ΠΑΣΟΚ για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Η νηνεμία στο εσωκομματικό πεδίο μετά το Συνέδριο σε συνδυασμό με τις παλινωδίες των αντιπάλων βελτίωσαν αισθητά την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά με τις θετικές αξιολογήσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση να ανεβαίνουν από το 8 στο 10% που είχε μήνες να πιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ποσοστό αυτό φανερώνει και την παγιωμένη σε αυτή τη φάση αποδοχή του κόμματος στη ζώνη του διψήφιου ποσοστού και τώρα ο κ. Κασσελάκης καλείται να εδραιώσει την εικόνα αυτή αμέσως μόλις απολυθεί από το στρατό.

600 βιογραφικά για την ευρωλίστα 

Στα θετικά στοιχεία αυτής της εξέλιξης για τον ΣΥΡΙΖΑ οι άνθρωποι της Κουμουνδούρου προσθέτουν και το αυξημένο ενδιαφέρον που προέκυψε για τις ευρωεκλογές.

Η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει σήμερα για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες που θα δοκιμαστούν στις εσωκομματικές κάλπες που θα στηθούν στα μέσα Απριλίου για τις 35 θέσεις που θα συμπληρώσουν τη λίστα του ευρωψηφοδελτίου.

Ο κ. Κασσελάκης τελικά υπέκυψε στις πιέσεις των στελεχών να έχει εκείνος την ευθύνη και το προνόμιο ταυτόχρονα να τοποθετήσει 5 πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς αυτοί μαζί με τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές που θα θέσουν και πάλι υποψηφιότητα να χρειάζεται να περάσουν από τη βάσανο των προκριματικών εκλογών.

Μέχρι και χθες είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 600 βιογραφικά στον isyriza ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι σχεδόν έτοιμος να φιλοξενήσει υβριδικά την ψηφοφορία για όσους δεν μεταβούν στα γραφεία των οργανώσεων για να ψηφίσουν με κάλπη.

Κρατούν την αναπνοή τους  

Τα στελέχη όλων των τάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να μην παρασυρθούν από το δημοσκοπικό αεράκι και να μην φουντώνουν τα μυαλά τους από τώρα για μια πιθανή ολική επαναφορά του κόμματος στα ποσοστά του περασμένου Ιουνίου.

Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να μην αμφισβητείται και να έχει καθαρό τον ορίζοντα για τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει και οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει ένας ακόμη γύρος εσωστρέφειας, με δεδομένο ότι σκοπεύει, μετά τις ευρωεκλογές και στο επόμενο Συνέδριο, να αλλάξει μέχρι και το όνομα του κόμματος. Ο στόχος του είναι ξεκάθαρα να αποτινάξει από πάνω κάθε τι που συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνητικό του παρελθόν, γιατί αυτό θεωρούν ότι έχει ήδη αρχίσει να του αποδίδει καρπούς.

Ο αιφνιδιασμός Σπίρτζη 

Η κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη αιφνιδίασε ακόμη και την Κουμουνδούρου με το αίτημα που κατέθεσε προσωπικά στον πρόεδρο της Βουλής να συσταθεί ειδική προανακριτική επιτροπή με τη συμμετοχή και δικαστικών με βάση την παράγραφο 5 του άρθρου 86 περι ευθύνης υπουργού.

Ο πρώην Υπουργός Μεταφορών κάνοντας αυτή την υπερβατική κίνηση επέλεξε να αφήσει έξω το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα από την πρωτοβουλία του αυτή.

Πέρα από μήνυμα απομάκρυνσης από την νέα ηγεσία, εκτός από το ότι ήταν μια σαφής ένδειξη της αποστασιοποίησης του κ. Σπίρτζη από την Κουμουνδούρου επιλέγοντας να χειριστεί προσωπικά την υπόθεσή του, ήταν ταυτόχρονα και μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τη συνολική γραμμή του κόμματος σε σχέση με το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κύκλος 15-19 είναι ανοιχτός 

Ουσιαστικά ο κ. Σπίρτζης έρχεται και αυτός με τη σειρά του να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή απέναντι στο νέο δόγμα Κασσελάκη σύμφωνα με το οποίο έχει κλείσει ο κύκλος του 2015-19. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραμείνει μια σειρά υπουργών και στελεχών, οι οποίοι παρά τις αποστάσεις που παίρνει η νέα ηγεσία εκείνοι επιμένουν να υπερασπίζονται την παρακαταθήκη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το δικό τους κυβερνητικό παρελθόν.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση