HomeΚΟΣΜΟΣΣε συναγερμό η γαλλική αστυνομία: Απειλές για βόμβα σε 30 σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού

Σε συναγερμό η γαλλική αστυνομία: Απειλές για βόμβα σε 30 σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού

«Αύριο Πέμπτη, 21 Μαρτίου, θα ανατινάξω ολόκληρο το συγκρότημα από τις 11:00 μέχρι τις 3:00 και θα αποκεφαλίσω τα σώματά σας», έγραφε το απειλητικό μήνυμα που δέχθηκαν 30 σχολεία το απόγευμα της Τετάρτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Γαλλίας φρουρούν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 30 σχολικά συγκροτήματα στη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού Ιλ ντε Φρανς, των οποίων οι μαθητές το απόγευμα της Τετάρτης δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα για βόμβες μέσω email στον υπολογιστή τους. Τα απειλητικά email συνόδευε σοκαριστικό βίντεο με αποκεφαλισμούς.

«Έχω τοποθετήσει C4, παντού μέσα στο Λύκειο και σε όλες τις τάξεις.  Ελπίζω πως τα σώματα των «απίστων» θα γίνουν 1.000 κομμάτια. Αύριο Πέμπτη, 21 Μαρτίου, θα ανατινάξω ολόκληρο το συγκρότημα από τις 11:00 μέχρι τις 3:00 και θα αποκεφαλίσω τα σώματά σας», αναφέρει το μήνυμα στη Γαλλία. Τα σχετικά δημοσιεύματα τονίζουν πως στο μήνυμα χρησιμοποιείται η λέξη «Kuffar», με την οποία το Κοράνι χαρακτηρίζει τους μη μουσουλμάνους, τους «άπιστους».

Η σχετική ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Παιδείας αναφέρει: «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε προς το παρόν πόσα συγκροτήματα έχουν λάβει αυτές τις ειδοποιήσεις για τοποθέτηση βόμβας και απειλές θανάτου. Τουλάχιστον, αυτές αφορούν 30 λύκεια στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, οι αποδέκτες των απειλών είναι κυρίως λύκεια».

Από την πλευρά της η Ακαδημία των Βερσαλλιών δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien πως 20 σχολικά συγκροτήματα στη δική της περιοχή έχουν λάβει το παραπάνω απειλητικό μήνυμα, Οκτώ από αυτά βρίσκονται στην περιοχή Ιβλίν και τα υπόλοιπα στις περιοχές Βαλ ντ’ Ουάζ και Ω ντε Σεν. Η Ακαδημία δήλωσε, επίσης, πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις Αρχές της περιφέρειας για τη φύλαξη των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν δεχθεί απειλητικά μηνύματα.

Η Ακαδημία του Κρετέιγ, στα νοτιοανατολικά προάστια του Παρισιού, κατήγγειλε, επίσης, πως λύκεια που υπάγονται στην περιοχή της είναι αποδέκτες απειλητικών email. «Ας μην πανικοβαλόμαστε αυτό το μήνυμα είναι αναδημοσίευση, το δικό μας λύκειο δεν στοχοποιείται ονομαστικά», έγραψε σε email προς τους γονείς των μαθητών ο διευθυντής  του λυκείου «Jean Mace», το οποίο βρίσκεται στην κοινότητα Βιτρί συρ Σεν του νομού Βαλ ντε Μαρν, που διοικητικά ανήκει στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς.

Ομάδα τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους ο ιθύνων νους των απειλητικών μηνυμάτων;

Το γαλλικό υπουργείο Παιδείας δήλωσε πως διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του ατόμου ή των ατόμων που κρύβονται πίσω από τα απειλητικά μηνύματα. Η Βαλερί Πεκρές, πρόεδρος της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, με ανάρτησή της στο X έκανε λόγο για «διαδικτυακή επίθεση» και για «διαδικτυακές τρομοκρατικές απειλές». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Le Parisien τα απειλητικά μηνύματα πιθανώς να εστάλησαν από ομάδα τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Το υπουργείο Παιδείας στη Γαλλία προτίθεται να παράσχει ψυχολογική στήριξη στους μαθητές που είδαν το σοκαριστικό βίντεο με τους αποκεφαλισμούς.

Σύμφωνα με την Le Monde χάκερ παραβίασαν το σύστημα μηνυμάτων ENT (Espace Numerique de Travail)- ψηφιακός χώρος εργασίας – του γαλλικού υπουργείου Παιδείας, το οποίο ενσωματώνει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (καθηγητές, μαθητές, φοιτητές) με στόχο την καλύτερη μεταξύ τους συνεργασία. Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV αναφέρει πως μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις στην εισαγγελία του Παρισιού για κυβερνοεπιθέσεις στην περιφέρεια της Ιλ ντε Φρανς.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση