HomeHL1-GreeceΜητσοτάκης: Ευρωομόλογο αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης

Μητσοτάκης: Ευρωομόλογο αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης

Στην Σύνοδο Κορυφής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας στην Σύνοδο Κορυφής είπε ακόμα ότι εν μέσω μιας περιόδου γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και τη Γάζα.

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι για ακόμα μια φορά ενωμένη απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. Έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς. Η Ελλάδα είναι ήδη μια χώρα που εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες.  Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά», τόνισε.

Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή είπε είπε ότι: «Για την Γάζα θέλω να ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που αναγνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ζητούμε κατάπαυση πυρός και πλήρη απελευθέρωση των ομήρων. Θα μπορέσουμε μα καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στην Ράφα.

Η Ελλάδα είναι σταθερά ταγμένη στην επίλυση του παλαιστινιακού μέσα από την λύση 2 κρατών.

Τέλος θέλω να εκφράσω ικανοποίηση γιατί θα συζητήσουμε ζητήματα για τον πρωτογενή τομέα για τους αγρότες μας. Το ΕΛΚ είναι η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια που θα βάλει φρένο στα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για πράσινη μετάβαση που θα ζημιώσει του αγρότες μας. Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση αλλά με ρυθμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματα τους».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία είπε: «Για την Τουρκιά θα υπάρξει συζήτηση και νομίζω θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Newsit.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση