HomeHL-EconomyΕπιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις: Ποιοι θα πληρωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου

Επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις: Ποιοι θα πληρωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου

Δείτε αναλυτικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια σειρά από επιδόματα και ενισχύσεις αναμένεται να καταβληθούν τον Απρίλιο σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Πρόκειται για:

Eπίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες: Η πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του μήνα. Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα παίρνουν ποσό που θα είναι αντίστοιχο με τον κατώτατο μισθό για το διάστημα 9 μηνών, πέραν αυτού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας. Υπενθυμίζεται δε πως σήμερα ο κατώτατος διαμορφώνεται στα 780 ευρώ. Διευκρινίζεται δε πως βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος στις μητέρες είναι να είναι ασφαλιστικά ενήμερες, δηλαδή να μην έχουν οφειλές στο e- ΕΦΚΑ. Το επίδομα χορηγείται αναδρομικά για τις μητέρες που γέννησαν από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Επίσης το επίδομα αυτό το λαμβάνουν και οι μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ.

Υouth Pass: Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του Youth Pass αναμένεται να ανοίξει την 1η Απριλίου. Το voucher αυτό ανέρχεται στα 150 ευρώ και το λάβουν οι πολίτες ηλικίας 18 ετών και 19 ετών. Παράλληλα επισημαίνεται πως οι καταβολές των voucher προγραμματίζονται για τα τέλη Μαΐου και πως οι δικαιούχοι του Youth Pass μπορούν να  το χρησιμοποιήσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.). Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φυσικά καταστήματα με συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (μέσω πρωτοκόλλου NFC), όσο και σε e-shop για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επιστροφή ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο: Τα χρήματα της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο αναμένεται να δοθούν την 1η Απριλίου στους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Αυξημένο επίδομα γέννησης: Τον Απρίλιο θα δοθεί εφάπαξ το επιπλέον ποσό του επιδόματος γέννησης στους δικαιούχους. Σημειώνεται δε πως αυτό αφορά όσους  έχουν ήδη λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης. Επίσης επισημαίνεται πως το ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 1.500 ευρώ και πως αυτό θα το πάρουν  τον Απρίλιο οι μητέρες που απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Το ποσό αυτό προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Διευκρινίζεται δε πως οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα και δεν έχουν λάβει και τις 2 δόσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως το επιπλέον ποσό   θα δοθεί με την πληρωμή της δεύτερης. Το ποσό του επιδόματος γέννησης  διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Δηλαδή από 2.400 ευρώ  είναι  το επίδομα για το πρώτο παιδί και  έως 3.500 ευρώ είναι για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.

Επίδομα θέρμανσης έως και 1.000 ευρώ της χειμερινής περιόδου 2023-2024:

Μέχρι τις 30 Απριλίου αναμένεται να λάβουν την τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2023-2024 τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους. Δηλαδή θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως τις 31 Μαρτίου 2024 και έχουν καταχωρηθεί τα σχετικά παραστατικά έως και 15 Απριλίου 2024.  Και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 θα δοθεί η έκπτωση ύψους 45 ευρώ με 480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών  που υπέβαλαν  σχετική αίτηση  για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Enikonomia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση