HomeHL-EconomyΑίγυπτος: Στα 57 δισ. δολάρια ο λογαριασμός για τη διάσωσή της 

Αίγυπτος: Στα 57 δισ. δολάρια ο λογαριασμός για τη διάσωσή της 

Άλλα 6 δισ. από την Παγκόσμια Τράπεζα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Και η Παγκόσμια Τράπεζα προστίθεται στη λίστα των διεθνών οργανισμών που σπεύδει για βοήθεια της Αιγύπτου με πάνω από 6 δισ. δολάρια, διευρύνοντας το παγκόσμιο πρόγραμμα διάσωσης για την πολύπαθη οικονομία της βορειοαφρικανικής χώρας πολύ πάνω από τα 50 δισ. δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18.3.2024) ότι η χρηματοδότηση της Αιγύπτου θα καλύψει τα επόμενα τρία χρόνια, με τα μισά να στοχεύουν στην κρατική στήριξη και τα υπόλοιπα να ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα που θεωρείται «κλειδί» για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά από όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε για περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, δάνεια και επιχορηγήσεις ακολουθώντας ένα πρόσφατα διευρυμένο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 8 δισ. δολαρίων που αποκαλύφθηκε λίγες ώρες αφότου οι αρχές ενέκριναν τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στη χώρα και υποτίμησαν το νόμισμα για τέταρτη φορά από τις αρχές του 2022.

Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει τον Μάιο για να συζητήσει την πρώτη παρτίδα χρηματοδότησης περίπου 1 δισ. δολαρίων, δήλωσε στο Bloomberg η υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Rania Al-Mashat. Αυτή η πληρωμή αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του επόμενου οικονομικού έτους με τη μορφή στήριξης για τον κρατικό προϋπολογισμό, δήλωσε ο Al-Mashat, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της Αιγύπτου στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα βρήκε στήριξη, μεταξύ άλλων, και σε μια επενδυτική συμφωνία 35 δισ. δολαρίων στα τέλη Φεβρουαρίου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. To deal με ένα από τα τρία κρατικά επενδυτικά funds του Άμπου Ντάμπι, αφορά την ανάπτυξη της χερσονήσου Ras El Hekma και ο στόχος για προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων ανεβαίνει έως και τα 150 δισ. δολάρια.

Μετά από την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο λογαριασμός ανεβαίνει σε πάνω 57 δισ. δολάρια τα οποία θα εισρεύσουν στη χώρα προς διάσωση της.

newsit.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση