HomeHL-GreeceΕλεύθεροι οι 49 συλληφθέντες από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΘ – Μικροεπεισόδια στα δικαστήρια

Ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΘ – Μικροεπεισόδια στα δικαστήρια

Η δίκη αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων για τις 29 Μαρτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 49 συλληφθέντες από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στη Σχολή Θετικών Επιστημών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το απόγευμα του Σαββάτου. Η δίκη τους στο Αυτόφωρο αναβλήθηκς λόγω απουσίας μαρτύρων για τις 29 Μαρτίου.

Η Αναστασία Ζήση, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μητέρα συλληφθέντος δήλωσε ότι «εν καιρώ ειρήνης και δημοκρατίας 49 νέοι άνθρωπο διώκονται με έναν αδιανόητο τρόπο» και συμπλήρωσε ότι «αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει, είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία. Το πιο σημαντικό που έχουμε σε αυτή τη χώρα είναι τα νέα παιδιά και δεν θα επιτρέψουμε την ποινικοποίησή τους».

Σε βάρος των συλληφθέντων που παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας άσκησε εχθές ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49).

Πρόκειται για 31 άνδρες και 18 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 30 ετών, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται υπό κράτηση, μέχρι να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης στην κατάληψη της Σχολής, οι αστυνομικοί εντόπισαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, αστυνομικές χειροβομβίδες κρότου λάμψης, μεταλλικό κόφτη σιδήρου και πλήθος κλειδαριών, κόφτη σιδήρων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες, περιέχοντες μπογιά, βαριοπουλα, δύο ενεργοποιημένες αστυνομικές χειροβομβίδες χειρός (κρότου λάμψης και δακρυγόνο), ενώ η έρευνα της αστυνομίας να συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των δραστών, καθώς σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και φωτοβολίδων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η επέμβαση έγινε μετά από καταγγελία για την πρόκληση φθορών στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Στο Αυτόφωρο οι 49 συλληφθέντες από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΘ – Μικρή ένταση με διαδηλωτές

Μικρό ένταση στα δικαστήρια με διαδηλωτές

Έξω από τα Δικαστήρια πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους 49 συλληφθέντες, από άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Κατά τη μεταφορά των συλληφθέντων υπήρξε μικρή ένταση με τους διαδηλωτές και την ΕΛ.ΑΣ. στην κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, καθώς οι πρώτοι ήθελαν να εισέλθουν μέσα στα δικαστήρια για να βρεθούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και η αστυνομία τους το απαγόρευσε.

Τα άτομα παραμένουν απέξω και φωνάζουν συνθήματα ενώ ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται παρατεταμένες στην είσοδο των δικαστηρίων.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση