HomeHL-TOPΌλη η Κρήτη γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα – Πού γίνονται Κούλουμα

Όλη η Κρήτη γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα – Πού γίνονται Κούλουμα

Στον Καράβολα δίνουν… ραντεβού οι Ηρακλειώτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλη η Κρήτη σήμερα γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα καθώς πολλές και ποικίλες είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούν δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι για τα Κούλουμα σε κάθε γωνιά του νησιού.

Στον Καράβολα δίνουν… ραντεβού οι Ηρακλειώτες

Στον Καράβολα δίνουν… ραντεβού οι Ηρακλειώτες όπου η γιορτή για τα Κούλουμα  ξεκινά στις 11 το πρωί.

Σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα, ποτά και γλυκά με τη συνοδεία μουσικοχορευτικών, παραδοσιακών συγκροτημάτων.

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου επισημαίνονται τα εξής:

Ο Δήμος Ηρακλείου και  το Σωματείο Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου σας προσκαλούν στον Καράβολα για να γιορτάσουμε μαζί τα παραδοσιακά «κούλουμα», την Καθαρά Δευτέρα 18/3, στις 11:00.

Το μουσικό συγκρότημα του Μιχάλη Φραγκιαδάκη θα μας διασκεδάσει με παραδοσιακά τραγούδια, ενώ θα προσφερθούν δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα προσφορά από τις Σχολές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του νομού μας. Τα μέλη του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Ν.Ηρακλείου θα μαγειρέψουν για εμάς, ενώ θα συμμετέχουν μαθητές και καθηγητές από το δημόσιο ΙΕΚ Ηρακλείου.

Συμμετέχουν: Μιχάλης Φραγκιαδάκης (Τραγούδι, Λαγούτο), Δημήτρης Βασιλειάδης (Λύρα, τραγούδι), Στρατής Φραγκιαδάκης (Λαγούτο),  Δέσποινα Ασπρά (Κιθάρα, τραγούδι, μαντολίνο), Μανόλης Μαρινακης (Νταούλι, ασκομαντούρα).

Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί και να ευχηθούμε καλή Σαρακοστή!

Καθαρά Δευτέρα στον Δήμο Χερσονήσου

Ανάληψη: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της εκκλησίας, ώρα: 13.00, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανάληψης Χερσονήσου

Γούβες: πλατεία χωριού – Λιβάδι, ώρα: 12.00 π.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος Γουβών

Κόξαρη: Δημοτικό Σχολείο, ώρα: 11.00 π.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος Κόξαρης «Άγιος Κήρυκος»

Σταλίδα: παραλιακός – θέση «Φοίνικας», ώρα: 14.00, Μοχιανή Αποκρά με Ξυνόχοντρο & Μουζουδιά και Επιμορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Σταλίδας-Μοχού «ΦΙΛΑΡΕΤΗ»

Αβδού: προαύλιο Δημοτικού Σχολείου, ώρα: 13.00, Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού

Ανώπολη: προαύλιος χώρος Κοινότητας, ώρα: 13.00, Πολτιτιστικός Σύλλογος Ανώπολης

Ελιά: αίθουσα Αγροτικού Συνεταιρισμού, ώρα: 14.00, Eξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ελιάς «Αγ. Ρωμανός ο Μελώδός»

Κάτω Βάθεια: προαύλιο Δημοτικού Σχολείου, ώρα: 11.00 π.μ., Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Βάθειας «Ο Νίρος»

Σκοτεινό: αύλειος χώρος Πολιτιστικού Συλλόγου, ώρα: 11.00 π.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοτεινού Πεδιάδος «Η Αγία Παρασκευή».

Καθαρά Δευτέρα σε χωριά του νομού Ηρακλείου

Μοίρες: Την Καθαρή Δευτέρα 18 Μαρτίου και μετά τις 10 η ώρα το πρωί, στο κέντρο των Μοιρών, μπροστά στο Δημαρχείο Φαιστού, ο Δήμος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μοιρών, διοργανώνουν το 8ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού που αναμένεται να ξεκινήσει 11.30. Θα διεξαχθεί επίσης, στις 11 η ώρα, Διαγωνισμός Αυτοσχέδιας Αποκριάτικης Στολής για παιδιά. Το Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού, απευθύνεται σε παιδιά των Γ΄, Δ΄, Ε΄, & ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων, τα οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος σε ομάδες παιδιών. Στον Διαγωνισμό Αυτοσχέδιας Αποκριάτικης Στολής μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, σε ομάδες έως 10 παιδιών ή και μεμονωμένα, απλά συμπληρώνοντας την αντίστοιχη αίτηση συμμετοχής. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά «Κούλουμα», θα προσφερθούν Σαρακοστιανά εδέσματα και μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν με το συγκρότημα του Νίκου Σεβαστάκη.

Γέργερη: «Αποκριγιώματα» την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, από το πρωί, με τους αρκουδιάρηδες της Γέργερης και τον αρκουδίστικο χορό τους!

Αγία Βαρβάρα: Το 40ο Αγιοβαρβαρίτικο Καρναβάλι θα πραγματοποιηθεί την Καθαρή Δευτέρα στις 18 Μαρτίου, ώρα 1 το μεσημέρι, και αναμένεται να συγκεντρώσει πολύ κόσμο που θα κατακλύσει τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας «Το Κέντρο της Κρήτης». Παρουσιαστές της Παρέλασης θα είναι ο Νίκος Κυριακάκης και ο Γιώργος Κατσαμποξάκης, με DJ τον Σκουλούδη. Θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, με τον Κωστή Πασπαράκη & τον Γιάννη Φωτάκη. Από τον Σύλλογο θα προσφερθεί παραδοσιακή φασολάδα και νηστήσιμα εδέσματα.

Ζαρός: Κουλούμα στο γήπεδο του Ζαρού, με σαρακοστιανά εδέσματα.

Σίβας: Κούλουμα στην πλατεία του χωριού από τις 12 το μεσημέρι όπου θα προσφερθεί η παραδοσιακή φασουλάδα, μετά μουσικής & χορού.

Φαραγγιανά-Σοκαρά: Κούλουμα στη Φαραγγιανή Κεφάλα από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Θα προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα μετά μουσικής και χορού.

Θραψανιώτικο Καρναβάλι

Με ξεχωριστό τρόπο θα γιορτάσουν φέτος τα Κούλουμα στο Θραψανό.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού, απευθύνουν κάλεσμα σε όλους να συμμετάσχουν, την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 στη 1 το μεσημέρι στο Θραψανιώτικο Καρναβάλι που θα ξεκινήσει από το Ηρώο και θα καταλήξει στην Πλατεία του χωριού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

Κάνοντας ακόμα πιο ξεχωριστό τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί καρναβαλική παρέλαση- στην οποία θα….πρωταγωνιστεί η φαντασία, ο αυθορμητισμός και η σάτιρα, δημιουργώντας συνθήκες χαράς και διασκέδασης!

Το αποκορύφωμα του εορτασμού είναι τα Κούλουμα στην Πλατεία του χωριού με σαρακοστιανά εδέσματα φτιαγμένα από αγάπη και μεράκι, μουσική και…μουζώματα μέχρι τις 6 το απόγευμα!

Dj της εκδήλωσης θα είναι ο Δημήτρης Σταράκης.

Αν θέλετε να διασκεδάσετε, να γλεντήσετε, να μεταμφιεστείτε, να χαρείτε με την ψυχή σας, αφήνοντας πίσω σας κάθε αρνητική σκέψη, σας περιμένουμε στο Θραψανό!

Να είστε εκεί!

Στην υπόλοιπη Κρήτη

Νομός Λασιθίου

Ανατολή: Γιορτή φασολάδας, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, στις 11 το πρωί με κρητικό και λαϊκό πρόγραμμα.

Κουτσουράς: Γιορτή φασολάδας στο Δασάκι του Κουτσουρά στη 1.00 το μεσημέρι.

Άγιος Στέφανος:  Γιορτή φασολάδας στο Δημοτικό Σχολείο με τοπικά κρητικά συγκροτήματα.

Κούλουμα στα χωριά του δήμου Σητείας

Καρύδι: Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, κοντά στο Καζάνι, από τις 11 το πρωί. Με παραδοσιακή φασολάδα και άλλους νηστίσιμους μεζέδες. Ελάτε με την παρέα σας, με όρεξη, με κέφι και με ό,τι μεζέ επιθυμείτε.

Λάστρο: Γιορτή Φασολάδας από τις 11 το πρωί από τα χέρια του διάσημου τοπικού σεφ Babs στο κτίριο του Συλλόγου.

Τουρλωτή: Στην πλατεία της Τουρλωτής, από τις 12 το μεσημέρι (ή στην αίθουσα του Συλλόγου σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες)

Με την καθιερωμένη φασολάδα, λαγάνα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Με ζωντανή μουσική με τους: Τσιαντρή Κωνσταντίνο, Μασσάρου Άννα, Συλλιγαρδάκη Γιώργο.

Χαμέζι: Από τις 11 το πρωί στην αίθουσα ή αύλειος χώρος (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) εκδηλώσεων Μορφωτικής Στέγης (πρώην Δημοτικό Σχολείο Χαμεζίου)

Με κεράσματα που θα περιλαμβάνουν νηστίσιμους μεζέδες όπως ελιές, λουμπούνια, λάχανο, παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνες, και από ποτά ρακί και κρασί. Θα υπάρχει ζωντανή κρητική μουσική και θα επακολουθήσει κρητικό γλέντι. Μη ξεχάσετε να φέρετε τους χαρταετούς σας!

Νομός Ρεθύμνου:

Άη Γιάννης Αμαρίου: Κούλουμα από τις 12 το πρωί στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Γεράνι: Παραδοσιακό Γερανιώτικο Καρναβάλι, στις 12 το μεσημέρι, που περιλαμβάνει το έθιμο της παρέλασης της Καμήλας.

Αρμένοι: Αναβίωση εθίμου Μουντζουρώματος.

Νομός Χανίων

Άλσος Αγίων Αποστόλων: Από τις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η γιορτή με χορούς, κρητικά και λαϊκά τραγούδια με τον Λεωνίδα Λαινάκη, παραδοσιακά κεράσματα από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Χανίων και άφθονο κρασί (χορηγία του κ.Λεωνίδα Περατσάκη) μέχρι αργά το απόγευμα.

Σταυρός Ακρωτηρίου: «Αμόλα Καλούμπα», τα μυστικά για το πέταγμα του χαρταετού για μικρούς και μεγάλους στην Παραλία του Σταυρού από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Κίσσαμος: Κούλουμα στην παραλία Τράχηλα Γραμβούσας, από τις 11 το πρωί. Θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα ενώ θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό κρητικό γλέντι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση