HomeHL-9Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν και ανοίγουν τα σχολεία φέτος

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν και ανοίγουν τα σχολεία φέτος

Πότε είναι οι αργίες του Πάσχα φέτος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται πλέον  το Πάσχα  και το κλείσιμο των σχολείων.

Φέτος το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου ενώ η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει την Δευτέρα 29 Απριλίου.

Επομένως, οι μαθητές θα πάνε τελευταία μέρα σχολείο πριν τις διακοπές του Πάσχα την Παρασκευή 26 Απριλίου και θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την Δευτέρα 13 Μαΐου.

Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, η Μεγάλη Παρασκευή είναι στις 3 Μαΐου, ενώ η άλλη αργία η Δευτέρα του Πάσχα είναι στις 6 Μαΐου.

Δώρο Πάσχα

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στους δικαιούχους τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Οι δικαιούχοι φέτος θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους την 1η Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να πληρωθούν νωρίτερα από τους εργοδότες τους.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στο ακέραιο εφ’ όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου. Όσοι από τους  μισθωτούς δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται αναλογίας Δώρου Πάσχα, το οποίο υπολογίζεται σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο (ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής) για κάθε οκτώ (8) ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης.

Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, αντίστοιχα καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα. Να σημειωθεί ότι Δώρο Πάσχα ανάλογο με το χρόνο που διάρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν ήδη αποχωρήσει από την εργασία τους κατά το χρόνο καταβολής αυτού, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.

Το δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 19040/1981, καθώς και με βάση τη λοιπή σχετική νομοθεσία και νομολογία, παρατίθεται πίνακας με ενδεικτικές περιπτώσεις ο χρόνος των οποίων αφαιρείται ή δεν αφαιρείται από το χρόνο εργασιακής σχέσης προκειμένου να υπολογιστεί το Δώρο Πάσχα.

lifo.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση