HomeHL-9Αγωνία και ερωτηματικά για τις κατολισθήσεις στα φαράγγια του νότιου Ρεθύμνου

Αγωνία και ερωτηματικά για τις κατολισθήσεις στα φαράγγια του νότιου Ρεθύμνου

Τι λέει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί στις αρμόδιες αρχές και στους πολίτες για τους λόγους που προκάλεσαν την μεγάλη κατολίσθηση βράχων στο φαράγγι του Κοτσιφού το βράδυ της Τετάρτης. Είναι άλλωστε το δεύτερο πολύ σοβαρό περιστατικό που καταγράφεται σε διάστημα δύο περίπου μηνών, αφού στις 19 Ιανουαρίου στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι ένας μεγάλος βράχος έπεσε και καταπλάκωσε, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες, ένα αυτοκίνητο.

Οι βράχοι στο φαράγγι του Κοτσιφού συμπαρέσυραν τα βραχοπλέγματα που είχαν τοποθετηθεί μόλις τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο του έργου βραχοπροστασίας, που εκτελέστηκε.

Η κατολίσθηση του Κοτσιφού δεν είχε συνέπειες, όμως αυτό δεν μπορεί να είναι παρηγορητικό. Γιατί στα δύο τελευταία περιστατικά ήμασταν τυχεροί, όμως θα συμβαίνει αυτό για πάντα; Το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν οι αιτίες των κατολισθήσεων και να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν και κυρίως να προστατευτούν οι εκατοντάδες – ίσως και χιλιάδες – πολίτες που διέρχονται καθημερινά από το φαράγγι του Κοτσιφού και το φαράγγι του Κουρταλιώτη το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Το φως της ημέρας χθες ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος. Τεράστιο το τμήμα του βουνού που υποχώρησε, πολύ μεγάλη και η ζημιά στον δρόμο. Αλλά τουλάχιστον, επαναλαμβάνουμε, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Κατά γενική ομολογία, και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών αναγνωρίζουν πως πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια των παρεμβάσεων εκείνων που θα αποτρέψουν κάτι αντίστοιχο στο μέλλον και θα εγγυώνται στο μέτρο του δυνατού την ασφάλεια και την τάξη στους διερχόμενους οδηγούς.

Χθες στο σημείο μετέβησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Γιώργος Τσαπάκος, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτικής προστασίας ΠΕΡ, Μιχάλης Σαρρής, ο περιφερειακός σύμβουλος Βαγγέλης Τσουδερός, κλιμάκιο τεχνικών υπαλλήλων μαζί με τον μελετητή και τον ανάδοχο του έργου της τοποθέτησης βραχοπλεγμάτων και διενήργησαν από κοινού αυτοψία για την εκτίμηση της βλάβης και έγιναν προτάσεις για την κατά το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του δρόμου.

Ο δρόμος φυσικά θα παραμείνει κλειστός, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕΡ, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για την καταγραφή και την διερεύνηση των αιτίων της κατολίσθησης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα έργα αποκατάστασης.

Ανησυχίες των πολιτών και ερωτήματα για τις ανθρώπινες παρεμβάσεις

Στην περίπτωση της κατολίσθησης στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, οι αρχές είχαν αναφέρει ως σημαντικό πρόβλημα την διέλευση ζώων από το βουνό, τα οποία με το «ξύσιμο» του εδάφους προκαλούν την υποχώρηση των βράχων.

Τώρα, μιλώντας στον TEAM FM 102 η Διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε Ρεθύμνου Ελένη Ρανουτσάκη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, την οποία σημείωσε πως επιβεβαίωσαν και κάτοικοι. Οι δονήσεις ήταν ήπιας έντασης, έως και 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Και αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος της αποκόλλησης λένε οι αρχές.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν οι βραχοπτώσεις είναι αποτέλεσμα και των ανθρώπινων παρεμβάσεων, με τα έργα που έχουν γίνει στα δύο φαράγγια.

Αυτά οφείλουν να τα απαντήσουν οι αρμόδιοι γεωλόγοι και μηχανικοί για να μπορεί να υπάρξει και το επόμενο βήμα.

Στο πλαίσιο των καταγραφών που θα γίνουν, εναερίτης θα ανέβει στο υψηλότερο σημείο απ’ όπου έπεσαν οι βράχοι, ενώ θα “σηκωθούν” και drone, όπως είπε η κα Ρανουτσάκη.

Πάντως, όπως επισημαίνεται απ’ την περιφερειακή αρχή, τόσο το φαράγγι του Κοτσιφού, όσο και του Κουρταλιώτη, είναι περιοχές natura, επομένως οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται κατά καιρούς είναι αυτές που κινούνται και ανταποκρίνονται στα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας

«Από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι το βράδυ της 13ης Μαρτίου, σημειώθηκε ευρείας έκτασης κατολίσθηση πρανούς μέσα στο Φαράγγι Κοτσιφού. Μεγάλα τμήματα βράχων και λίθων, συμπαρασύροντας βραχοπλέγματα, έπεσαν στο δρόμο με αποτέλεσμα να τον καταστρέψουν και να μπουν στο παρακείμενο ρέμα, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν διερχόμενα οχήματα. Η υπηρεσία ενεργώντας άμεσα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την Αστυνομία προέβη στο κλείσιμο της οδού.

Σήμερα από νωρίς το πρωί, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κας. Μαρίας Λιονή, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Τσαπάκου Γεωργίου, του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη , του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρεθύμνης, κ. Μιχάλη Σαρρή και του Περιφερειακού Συμβούλου Ρεθύμνης, κ. Βαγγέλη Τσουδερού, κλιμάκιο τεχνικών υπαλλήλων μαζί με τον μελετητή και τον αναδόχο του έργου της τοποθέτησης βραχοπλεγμάτων διενήργησαν από κοινού αυτοψία για εκτίμηση της βλάβης και έγιναν προτάσεις για την κατά το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της οδού.

Για τους ανωτέρω λόγους ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι να γίνει η πλήρης καταγραφή και διερεύνηση των αιτίων για τη νέα μεγάλη κατολίσθηση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα απαιτούμενα έργα.

Παρακαλούμε τους οδηγούς να χρησιμοποιούν το φαράγγι του Κουρταλιώτη για την μετάβασή τους στο Νότο.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη η Υπηρεσία θα επανέλθει με νέο δελτίο τύπου».
goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση