HomeHL1-CultureHollywoodGate: Το ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσεις στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

HollywoodGate: Το ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσεις στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε όλο τον κόσμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακόμα και αν γνωρίζετε πολλά για την παρουσία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, το ντοκιμαντέρ πιάνει την ιστορία από εκεί που ο κόσμος την άφησε.

Την ημέρα, δηλαδή, που οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω τους συγκρότημα Hollywood Gate – την βάση της CIA στην Καμπούλ.

Εκεί οι Ταλιμπάν βρήκαν όπλα, αεροσκάφη και πολύτιμο στρατιωτικό εξοπλισμό. Ακολουθώντας τις εντολές του νέου διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Μαλάουι Μανσούρ, οι Ταλιμπάν καταγράφουν και επισκευάζουν τον εξοπλισμό με στόχο να τον χρησιμοποιήσουν για να ικανοποιήσουν τους φιλόδοξους στόχους τους για ανέλιξη στην ιεραρχία.

Το αποτέλεσμα; Μια φονταμενταλιστική πολιτοφυλακή γρήγορα μετατρέπεται σε στρατιωτικό καθεστώς, με τα ΑΚ-47 που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να πέφτουν στα χέρια ανθρώπων, όπως ο Μουχτάρ – Ταλιμπάν που έχασε τον πατέρα του από τα πυρά των Αμερικανών και πλέον φιλοδοξεί να πάρει εκδίκηση.

Το ντοκιμαντέρ HollywoodGate

Το ντοκιμαντέρ έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2023 και έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε όλο τον κόσμο. Η επιτυχία του οφείλεται φυσικά στην θαρραλέα απόφαση όλης της ομάδας και κυρίως του σκηνοθέτη Ibrahim Nash’at να μπει στα άδυτα του HollywoodGate, θέτοντας σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο την ζωή του.

Ο Αιγυπτιακής καταγωγής κινηματογραφιστής αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου, την ωμότητα και τον πόνο που επιφέρει σε έναν ολόκληρο λαό που θα κουβαλάει το τραύμα του για γενιές.

Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή η Odessa Rae, βραβευμένη με Όσκαρ παραγωγός για το ντοκιμαντέρ “Navalny”. Μετά από την βράβευσή της από την Ακαδημία, η Odessa φαίνεται πως δεσμεύτηκε να ρίχνει φως μόνο σε ιστορίες που ο κόσμος αρνείται να κοιτάξει κατάματα.

Η ελληνίδα Κάθριν Εμπειρίκου, γνωστή στην Ελλάδα από την δράση της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είναι επίσης καρδιακή φίλη της Odessa Rae και εκτελεστική παραγωγός του HollywoodGate. Έχοντας δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον τομέα της Επικοινωνίας σε διάφορους οργανισμούς, και έχοντας συγκεντρώσει εκατομμύρια για Φιλανθρωπικές Οργανώσεις για παιδιά, επενδύει εδώ και κάποια χρόνια σε παραγωγές κυρίως ντοκιμαντέρ.

Η επιτυχία του HollywoodGate και οι διθυραμβικές κριτικές που εισπράττει οφείλεται κυρίως στην τόλμη των συντελεστών του και να την απόφασή τους να μην αναπαράγουν το προπαγανδιστικό αφήγημα. Ο Ibrahim, η Odessa και η Κάθριν έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα μέσα από την αλήθεια ενός ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο εν μέσω της γεωπολιτικής αστάθειας με την οποία είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης μας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση