HomeHL-9«Πράσινο φως» για το δάνειο των 27 εκ. ευρώ από το Δημοτικό Συμβούλιο

«Πράσινο φως» για το δάνειο των 27 εκ. ευρώ από το Δημοτικό Συμβούλιο

Ένα βήμα πιο κοντά η ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή του Δήμου Ηρακλείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η εισήγηση του Δημάρχου Ηρακλείου και Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Αλέξη Καλοκαιρινού για την υποβολή αίτησης του Δήμου Ηρακλείου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, για τη χορήγηση δανείου ισοσκελισμού του προϋπολογισμού 2024 ύψους 26.987.420,40 ευρώ, κατά την έκτακτη, μονοθεματική συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου.

Κατά την εισήγησή του ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, αναφέρθηκε στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του θέματος, καθιστώντας σαφές ότι αν ο Δήμος δεν έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι την 31η Μαρτίου, το μόνο το οποίο θα μπορούμε να εκτελεί είναι η μισθοδοσία. «Καμία άλλη ανάγκη, ούτε καν οι ζωτικές δαπάνες του Δήμου δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν» τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε επίσης το ιστορικό σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος έχει φτάσει σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας καθώς και το ότι ο προϋπολογισμός είναι ανισοσκελής, διότι τα έσοδα βρίσκονται περίπου στο ύψος των 254.100.000 ευρώ και τα έξοδα στο ύψος των 281.100.000 ευρώ. Συνεπώς η διαφορά για τον ισοσκελισμό ανέρχεται στα σχεδόν 27 εκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι το ύψος του ποσού για το οποίο αναζητείται χρηματοδοτική πηγή.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός εξήγησε την διαδικασία που ακολουθήθηκε, την αποστολή πρόσκλησης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την απάντηση – πρόταση του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, το οποίο προσφέρει δυο εκδοχές σχετικά με τα επιτόκια. Κυμαινόμενο επιτόκιο ή μεικτό επιτόκιο, δηλαδή σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 10 έτη και κυμαινόμενο επιτόκιο για τα επόμενα 10 έτη, με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δεκαετίας. Σε αυτή την πρόταση, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου εισηγήθηκε ότι η επιλογή του δανείου με το μεικτό επιτόκιο είναι η πλέον συμφέρουσα για τον Δήμο Ηρακλείου, καθώς το σταθερό επιτόκιο σήμερα βρίσκεται στο 5,1%, σε αντίθεση με το κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο βρίσκεται στο 8,21%.

 

dhmotiko-symboylio

«Με αυτά τα δεδομένα, η εισήγηση μου προς το Σώμα είναι να λάβει την απόφαση να υποβάλλει την αίτηση προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιλέγοντας την λύση του μικτού επιτοκίου» είπε απευθυνόμενος στο Σώμα ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Αυτό το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι ότι με τον δανεισμό αυτό ανοίγουμε μια χρηματοδοτική γραμμή. Δεν έχουμε υποχρέωση να λάβουμε το σύνολο του ποσού. Δεν έχουμε ποινή αν παραιτηθούμε από μέρος του ποσού. Άρα λοιπόν μιλάμε για ένα δάνειο το οποίο βρίσκεται στο ύψος έως των σχεδόν 27 εκατομμυρίων. Και σε χρόνο αποπληρωμής που βρίσκεται σχεδόν έως τα 20 έτη. Θεωρώ ότι και τα δύο αυτά στοιχεία είναι σημαντικά. Και είναι σημαντικά διότι με την κατάλληλη δραστηριοποίηση αυτής της Δημοτικής Αρχής για την εξεύρεση άλλων πόρων θα μπορέσουμε θεωρώ να επιτύχουμε μια μικρότερη εκταμίευση των ποσών για την χρήση για την οποία τα προορίζουμε και βεβαίως το ζήτημα είναι να μην αναλώνουμε ίδιους πόρους του Δήμου εκεί όπου μπορούμε να επιτύχουμε χρηματοδοτήσεις, είτε εθνικές, είτε ευρωπαϊκές.».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικών Συμβούλων και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιώργου Αγριμανάκη, με τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό κατά τη δευτερολογία του υπενθύμισε ότι ο προηγούμενος προϋπολογισμός προέβλεπε έργα περίπου 2 εκ. ευρώ, από σύνολο συμβάσεων άνω των 20 εκ. ευρώ, τα οικονομικά του Δήμου δεν ήταν βιώσιμα και τόνισε: «Η παράταξή Δικαίωμα στην Πόλη η οποία κέρδισε την εμπιστοσύνη των Δημοτών, δημιουργήθηκε με πολιτικά κριτήρια. Με κριτήρια του ποιοι μπορούν να πάνε την πόλη μπροστά. Εάν δεν προχωρούσε η Δημοτική Αρχή σε λύση ο Δήμος θα έμπαινε σε επιτροπεία. Θα παραδίδαμε τα κλειδιά. Και αυτή η παράταξη δεν πρόκειται να παραδώσει τα κλειδιά. Θα πάει τον Δήμο μπροστά.».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε επίσης ότι κάθε σκέψη για διάλυση των επίμαχων συμβάσεων θα ενέπλεκε τον Δήμο σε μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες για θετική ζημία με κίνδυνο να κατηγορηθεί ο Δήμος ακόμη και για απιστία σε περίπτωση επαναπροκήρυξης αυτών των έργων και κατάθεσης προσφορών με μικρότερες εκπτώσεις. «Η Δημοτική Αρχή και η πλειοψηφούσα παράταξη, έχει ως μόνο γνώμονα το συμφέρον του Δήμου. Το συμφέρον των Δημοτών. Το συμφέρον των ανθρώπων. Τη μη επιβάρυνσή τους σε συνάρτηση με την εκτέλεση του δημοτικού έργου το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ. Οποιαδήποτε άλλη λύση είτε θα οδηγούσε σε αδιέξοδο, είτε θα επιβάρυνε υπέρογκα τον Δήμο και κατά συνέπεια θα ήταν εις βάρος των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου, καλώντας το Σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση για την υποβολή αίτησης του Δήμου Ηρακλείου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, για τη χορήγηση δανείου ισοσκελισμού.

Αμέσως μετά ακολούθησε ψηφοφορία, με το θέμα να εγκρίνεται κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου δέχθηκε την εισήγησή μου να προχωρήσει στην αίτηση για την χορήγηση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, ύψους σχεδόν 27 εκ. ευρώ. Αυτό γίνεται σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και με την κατάλληλη διαδικασία η οποία απαιτείται από την Δημοτική Επιτροπή» επεσήμανε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι ορθή. Είναι η καλύτερη λύση η οποία έχουμε για να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον. Για να υπηρετήσουμε τους Δημότες. Για να πάμε την πόλη μπροστά. Από την άποψη αυτή, θεωρώ ότι ξεφεύγοντας από τους οικονομικούς περιορισμούς τους οποίους η πραγματικότητα μας είχε θέσει, ανοίγεται μπροστά μας μια νέα πραγματικότητα. Που ταυτόχρονα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πρέπει δηλαδή να εκτελέσουμε έργα, να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση του προγράμματος μας. Αυτό δεν μπορεί να περιμένει. Οι πολίτες το περιμένουν. Οι πολίτες το αξίζουν.».

Διαφήμιση
Διαφήμιση