HomeΚΟΣΜΟΣΤουρκία: Στη Βαγδάτη αύριο 14/03 οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών για το Κουρδικό

Τουρκία: Στη Βαγδάτη αύριο 14/03 οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών για το Κουρδικό

Σύντομα, αναμένεται και επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους υπουργούς Εξωτρικών, Χακάν Φιντάν, και Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, καθώς και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, θα επισκεφθεί αύριο τη Βαγδάτη. Βασικό αντικείμενο στην ατζέντα είναι η αντιμετώπιση της παρουσίας της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ κατά μήκος της κοινής μεθορίου από την πλευρά του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, προανήγγειλε την επίσκεψη διευκρινίζοντας ότι η αυριανή σύνοδος Τουρκίας-Ιράκ για την ασφάλεια θα πραγματοποιηθεί στην ίδια μορφή με την προηγούμενη στην Άγκυρα, πέρυσι στις 19 Δεκεμβρίου. Σύντομα, αναμένεται να ακολουθήσει και επίσκεψη στη Βαγδάτη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στις αυριανές συνομιλίες, τα θέματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας θα έχουν προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η ανάπτυξη μιας κοινής αντίληψης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τα βήματα που μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση θα τεθούν επί τάπητος» δήλωσε ο κ. Κετσελί, υπενθυμίζοντας ότι στην κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής για την ασφάλεια τονίζεται ότι το PKK αποτελεί κοινή απειλή και για τις δύο χώρες. «Χαιρόμαστε που το PKK αναγνωρίζεται ως κοινή απειλή για την ασφάλεια από τις ιρακινές αρχές και το βλέπουμε ως ένδειξη της αποφασιστικότητας που αρχίζει να αναπτύσσεται στην ιρακινή πλευρά για την καταπολέμηση του PKK» συμπλήρωσε.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά της να τερματίσει την παρουσία του PKK στην περιοχή αυτό το καλοκαίρι και επιδιώκει κοινή δράση με τη Βαγδάτη, από την οποία έλαβε πρόσφατα θετικά μηνύματα. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών με το Ιράκ κρίνεται σημαντικό επειδή θα ορίσει το πλαίσιο εντός των οποίων θα εξελιχθούν οι νέες επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη ομιλία του είπε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εξαλειφθεί το ΡΚΚ από το Βόρειο Ιράκ.

ertnews.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση