HomeHL-WorldΤραγωδία στις Άλπεις: Αυτοί είναι οι 5 σκιέρ που πέθαναν από το κρύο, αγνοείται ακόμα η φίλη τους

Τραγωδία στις Άλπεις: Αυτοί είναι οι 5 σκιέρ που πέθαναν από το κρύο, αγνοείται ακόμα η φίλη τους

Τι λάθος έκαναν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα πρόσωπα των πέντε ανθρώπων που πάγωσαν μέχρι θανάτου στις ελβετικές Άλπεις δημοσιοποιήθηκαν, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για ακόμα μία αγνοούμενη.

Τα θύματα, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν στις ελβετικές Άλπεις το βράδυ της Κυριακής, αφού δηλώθηκε η εξαφάνισή τους κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας το Σάββατο, είναι τα τρία αδέρφια Jean-Vincent Moix, 30 ετών, David Moix, 27 ετών, και Laurent Moix, 21 ετών.

Στην τραγωδία στην κορυφή Tete Blanche ενεπλάκησαν επίσης ο ξάδελφός τους Marc Moix, 44 ετών, και ο θείος τους Joel Moix, 58 ετών.

Το έκτο μέλος της ομάδας τους που έκανε σκι αναγνωρίστηκε ως η 28χρονη απόφοιτος Νομικής Emilie Deschenaux, φίλη του David, της οποίας το σακίδιο και τα σκι βρέθηκαν δίπλα στα πτώματα, αλλά η ίδια παραμένει άφαντη. Οι έρευνες για τον εντοπισμό της Emilie χρειάστηκε να διακοπούν χθες το μεσημέρι λόγω ομίχλης, αλλά αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.

Συντετριμμένοι οι συγγενείς των θυμάτων

Οι γονείς του Jean-Vincent, του David και του Laurent δήλωσαν σε επικήδειο ότι οι αγαπημένοι τους γιοι «κοιμήθηκαν μαζί» ενώ έκαναν κάτι για το οποίο ήταν παθιασμένοι. Σημείωσαν επίσης ότι «η Emilie, η αγάπη του David, βρίσκεται ακόμη στο βουνό».

Η αναγγελία θανάτου του Marc Moix από την οικογένειά του έχει ως εξής: «Μετά από μια τελευταία πεζοπορία στα βουνά για να μοιραστεί το φως του, έγινε το νέο μας αστέρι, το οποίο θα είναι πλέον ο οδηγός μας».

Οι οικείοι του ευχαρίστησαν επίσης όσους συμμετείχαν στην αναζήτηση του Marc και των υπολοίπων, γράφοντας: «Με τον επαγγελματισμό τους, τη διαθεσιμότητά τους, την ακρόασή τους, την ενσυναίσθησή τους, έφεραν σε όλους λίγο φως και παρηγοριά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αναμονής».

Εν τω μεταξύ, η σύζυγος και οι δύο κόρες του Joel δήλωσαν ότι «έφυγε γεμάτος ενθουσιασμό για την τελευταία του ανάβαση με τους αγαπημένους του ορειβατικούς συντρόφους».

Οι ελβετικές Αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι είναι νεκρή και η Emilie, το έκτο αγνοούμενο μέλος της ομάδας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διασώστες που αναζητούν απεγνωσμένα την Emilie δήλωσαν ότι «συμβαίνουν θαύματα» καθώς ελπίζουν να τη βρουν ζωντανή.

Επικεφαλής διασώστης ομάδας που αναπτύχθηκε για την ανεύρεση των θυμάτων δήλωσε ότι η ομάδα του είχε στο παρελθόν σώσει ανθρώπους που αγνοούνταν για μέρες, δίνοντας στους εργαζόμενους μια αχτίδα ελπίδας ότι η Emilie μπορεί να είναι ακόμα ζωντανή.

«Έχουμε ήδη βρει αγνοούμενους ανθρώπους αρκετές ημέρες αργότερα, τα θαύματα πάντα συμβαίνουν», δήλωσε.

Τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι μπορεί να έπεσε σε κάποιο ρήγμα, δεδομένου ότι βρέθηκαν το σακίδιο και τα σκι της, αλλά οι διασώστες δεν μπόρεσαν να την εντοπίσουν.

«Η περιοχή είναι γεμάτη ρωγμές, μπορεί να έπεσε. Αλλά αυτό είναι απλώς μια εικασία», τόνισε.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ορεινής διάσωσης περιέγραψε πώς η ομάδα του βρήκε τα πέντε πτώματα διασκορπισμένα στο βουνό.

«Πρώτα βρήκαμε δύο άτομα πεσμένα στο χιόνι, σοβαρά υποθερμικά. Χάρη στους ηχοβολιστικούς πόλους και τους ανιχνευτές χιονοστιβάδων, βρήκαμε αργότερα άλλα δύο άτομα ξαπλωμένα κάτω από το κάλυμμα του χιονιού. Χρειάστηκε να τους ξεθάψουμε με το φτυάρι. Όταν βρήκαμε τους ανθρώπους, ήταν πολύ ελαφρά ντυμένοι… κατέληξαν αποπροσανατολισμένοι σε μεγάλο υψόμετρο», δήλωσε ο στο ελβετικό πρακτορείο NZZ ο επικεφαλής διασώστης.

Πρόσθεσε ότι οι εκδρομείς του σκι προσπάθησαν να φτιάξουν μια σπηλιά και να προστατευτούν από τους θυελλώδεις ανέμους σε πολικές θερμοκρασίες με παγωμένο αέρα και ριπές ψυχρού ανέμου, χωρίς αποτέλεσμα.

«Αυτή ήταν πραγματικά μια καλή ιδέα. Αλλά η ομάδα δεν είχε μαζί της τον απαραίτητο εξοπλισμό. Είχαν φτυάρια, αλλά ήταν πολύ ελαφριά για να κάνουν οτιδήποτε με αυτό το τεράστιο στρώμα χιονιού», σημείωσε.

Οι σκιέρ φορούσαν μόνο λεπτές στολές και είχαν μαζί τους μόνο ελαφρύ εξοπλισμό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρά τις προβλέψεις για επικίνδυνες συνθήκες στο βουνό.

«Είναι τρελό. Μπορείτε να το δείτε να έρχεται, ένας τοίχος από σύννεφα», δήλωσε ένας ορεινός περιηγητής στο Blick σχετικά με την καταιγίδα που πλησίαζε στα βουνά».

 «Υποτίμησαν εντελώς τις καιρικές συνθήκες»

Ένας άλλος οδηγός βουνού του Βαλέ, συμφώνησε καθώς είπε: «Οι αλπινιστές υποτίμησαν εντελώς τις καιρικές συνθήκες. Ειδικά ο άνεμος μπορεί να αναπτύξει τεράστια δύναμη».

Η ομάδα των έξι σκιέρ είχε αναχωρήσει από το Ζερμάτ το πρωί του Σαββάτου με στόχο να φτάσει στην πόλη Αρολά, κοντά στο βουνό Μάτερχορν, αργότερα την ίδια μέρα. Αλλά καθώς η ομάδα πέρασε κοντά στην Tete Blanche, μια ορεινή κορυφή, η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο μιας βίαιης καταιγίδας που άφησε τους σκιέρ αποκλεισμένους σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων.

Ένα μέλος της ομάδας έστειλε σήμα κινδύνου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης γύρω στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, όπως ανέφεραν οι Αρχές, αλλά τα ελικόπτερα και οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν καθώς ήταν μεγάλη η σφοδρότητα της καταιγίδας. Πέντε διασώστες που προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν πεζή αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω λόγω της κακοκαιρίας.

Μέχρι τη στιγμή που μια ομάδα διάσωσης έφτασε τελικά στο βουνό το βράδυ της Κυριακής, πέντε από τους έξι λάτρεις των Άλπεων είχαν χάσει τη ζωή τους.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση