HomeHL-WorldΕκλογές στην Πορτογαλία: O 51χρονος Λουίς Μοντενέγκρο αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας

Εκλογές στην Πορτογαλία: O 51χρονος Λουίς Μοντενέγκρο αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας

Το «Μπιζέλι» της Κεντροδεξιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο σχολείο το παρατσούκλι του ήταν «μπιζέλι» επειδή ήταν μικρόσωμος. Η οικογένειά του τον αποκαλούσε με το μεσαίο του όνομα, Φιλίπε. Του αρέσει το ποδόσφαιρο και το μπιτς βόλεϊ ενώ σε νεαρή ηλικία, εργάστηκε ως ναυαγοσώστης. Από τον Μάιο του 2022, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας, ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Δημοκρατική Συμμαχία» (AD), επικράτησε οριακά έναντι του ακροδεξιού πολιτικού του αντιπάλου και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Ο 51χρονος επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, γεννήθηκε στο Πόρτο. Μεγάλωσε στο Εσπίνιο στην περιοχή Αβέιρο.

Απόφοιτος της Νομικής από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα και του παππού του, όπως υποστηρίζει ο πορτογαλικός Τύπος.

Διετέλεσε πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Νεολαίας στο Εσπίνιο από το 1994 έως το 1996. Υπηρέτησε στο δημοτικό συμβούλιο από το 1997 έως το 2001, και έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος το 2005, χάνοντας από τον Χοσέ Μότα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) (45% έναντι 38%).

Όπως αναφέρει το Politico, η Κεντροδεξιά και οι συντηρητικοί της σύμμαχοι στην αυτόνομη περιοχή της Μαδέρα κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό 29,49% και να εκλέξουν 79 βουλευτές, έναντι 28,66% της Κεντροαριστεράς που καταλαμβάνει 77 έδρες.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega ξεπέρασε το 18% και εκλέγει 48 βουλευτές έναντι 12 εδρών, που είχε στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) αποδέχθηκε την ήττα της παράταξής του, ενώ ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λουίς Μοντενέγκρο, δήλωσε ότι αναμένει να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αν και εκτιμάται ότι είναι απίθανο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στη βουλή των 230 εδρών.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να κυβερνάμε» και «να αλλάξουμε την πολιτική», τόνισε ο Μοντενέγκρο, μιλώντας σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο στη Λισαβόνα. «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα δηλώσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιθυμία μας να κυβερνήσουμε», πρόσθεσε ξεκαθαρίζοντας ότι αρνείται να συγκυβερνήσει με το ακροδεξιό κόμμα Chega. «Είχα δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας και προφανώς θα τηρήσω τον λόγο μου», διαβεβαίωσε.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μηνύματα κατά του κατεστημένου, ενώ δεσμευόταν να καταπολεμήσει τη διαφθορά και εξέφραζε την εχθρότητά του προς την «υπερβολική», όπως τη χαρακτήριζε, μετανάστευση.

Ο επικεφαλής του κόμματος Αντρέ Βεντούρα δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Πορτογάλοι θέλουν μια κυβέρνηση της Δημοκρατικής Συμμαχίας με το Chega». Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι ο Μοντενέγκρο θα ευθύνεται για τυχόν πολιτική αστάθεια στη χώρα, αν συνεχίσει να αρνείται να διαπραγματευθεί με το κόμμα του.

Η αποχή στις χθεσινές εκλογές δεν ξεπέρασε το 34% και είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στην Πορτογαλία εδώ και τρεις δεκαετίες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση