HomeHL-EconomyΑνακαινίζω-νοικιάζω: Μέχρι αύριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Ανακαινίζω-νοικιάζω: Μέχρι αύριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις επιδοτήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέχρι αύριο, Δευτέρα, 11 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα, gov.gr για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-νοικιάζω». Όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

Θα πρέπει να έχει ακίνητο μέχρι 100 τ.µ σε αστικό κέντρο και θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας.

Μέχρι και 40.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα του.

Μέχρι και 300.000 ευρώ θα πρέπει να είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας του.

Το οίκημα θα πρέπει να μην είναι δηλωμένο ως πρώτη κατοικία, αλλά ούτε και μισθωμένο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ακίνητο θα πρέπει να είναι δηλωμένο ως κενό στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Ο ιδιοκτήτης ακινήτου δεν θα πρέπει να είναι δικαιούχος του προγράμματος Εξοικονομώ.

Η επιδότηση

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και  σύμφωνα με αυτό προβλέπονται τα εξής:

Χορήγηση επιδότησης του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ, με μάξιμουμ προκαταβολή τα 2.000 ευρώ. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι τα σπίτια να είναι δηλωμένα κλειστά στο Έντυπο  Ε2, αλλά και να διατεθούν για μακροχρόνια  μίσθωση.

Δίνεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης ύψους 2.000 ευρώ στους δικαιούχους,  αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής των ιδιοκτητών ή επικαρπωτών με ποσοστό κυριότητας επικαρπίας ίσο με το 50%, εφόσον οι δαπάνες γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο.

Διευκρινίζεται πως για να λάβει ο δικαιούχος τη συνολική επιδότηση του προγράμματος θα πρέπει πρώτα να έχει εξοφλήσει  ηλεκτρονικά όλα τα σχετικά τιμολόγια αλλά και μετά την ανακαίνιση του σπιτιού να έχει προχωρήσει σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον 3 ετών.

Συνεπώς για να δοθεί η επιδότηση στον  δικαιούχο  θα πρέπει πρώτα να καταθέσει:

Τα τιμολόγια που θα έχει εξοφληθεί ηλεκτρονικά,

Αλλά και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο μακροχρόνιας μίσθωσης της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Το τελικό ποσό της επιδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με το κόστος της ανακαίνισης  του σπιτιού. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν ένας ιδιοκτήτης πραγματοποιήσει ανακαίνιση σπιτιού συνολικού κόστους 12.000 ευρώ, τότε θα πάρει πίσω το ποσό των 4.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει επειδή η επιδότηση καλύπτει με 40% το ποσό των 10.000 ευρώ. Εάν μια ανακαίνιση κοστίσει 5.000 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης θα λάβει επιδότηση ύψους 2.000 ευρώ, δηλαδή το 40% του συνολικού κόστους.

Η πρόσφατη δήλωση Ζαχαράκη

Υπενθυμίζεται πως για το πρόγραμμα αυτό μίλησε  πρόσφατα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. «Πώς μπορώ να κάνω την αίτησή μου; Αν έχω ένα διαμέρισμα ως 100 τετραγωνικά, αν το εισόδημά μου είναι στα 40 χιλιάδες ευρώ και αν έχω προσωπική περιουσία η οποία φτάνει τα 300 χιλιάδες ευρώ έχω δικαίωμα αφού κάνω ανακαίνιση 10.000 ευρώ να σου επιδοτήσει το κράτος το 40%. Φέραμε όμως και μια ευνοϊκή διάταξη προχθές και λέμε ότι μπορεί να πάρεις και προκαταβολή ως 2.000 ευρώ από το ποσό αυτό για να το ξεκινήσεις. Άρα επιδοτείται το 40% της ανακαίνισης ενός σπιτιού μέχρι 10.000 ευρώ και με προκαταβολή 2.000 ευρώ και αυτό το σπίτι, αφού ανακαινιστεί θα πρέπει να νοικιαστεί για τρία χρόνια  είχε πει και είχε τονίσει πως  «μπορούν να ανακαινιστούν μέχρι 12.500 διαμερίσματα».

Enikonomia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση