HomeHL-TOPΓυμνάσιο Κρουσώνα: Μια iconic εκδήλωση για την αναπηρία της όρασης

Γυμνάσιο Κρουσώνα: Μια iconic εκδήλωση για την αναπηρία της όρασης

Πώς «διδάσκεται» η ενσυναίσθηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Γυμνάσιο Κρουσώνα στο Ηράκλειο, μια σχολική μονάδα που πάντα αγκάλιαζε τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα, ζήτησε αυτή τη φορά να φιλοξενήσει μια ιδιαίτερη εκδήλωση. Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, το σχολείο άνοιξε τις πόρτες του σε μια ομάδα αξιοσέβαστων ατόμων, με στόχο να επικοινωνήσουν με τους μαθητές για ένα θέμα που σπάνια συζητιέται στην καθημερινότητά μας: την αναπηρία της όρασης.

proedros-1

Η πρωτοβουλία αυτή διοργανώθηκε με τη βοήθεια του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, Μενέλαου Μαρκοδημητράκη, και της ομάδας του, συμπεριλαμβανομένης της εκπαιδεύτριας της γραφής Braille Σοφίας Μονιάκη, του φοιτητή του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ, Γιώργου Δασκαλάκη, και της απόφοιτου Ψυχολογίας, Κωνσταντίνας Κουμπενάκη. Ο σκοπός τους ήταν να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους σχετικά με την αναπηρία αυτή, ανοίγοντας παράλληλα τον διάλογο με τους μαθητές.

mathites-2

Ο Μενέλαος Μαρκοδημητράκης και η ομάδα του δέχθηκαν με χαρά τις ερωτήσεις των μαθητών, οι οποίοι εξέφρασαν την περιέργειά τους για θέματα που σπάνια συζητιούνται. Με ειλικρίνεια και υπομονή, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινότητα των τυφλών ατόμων, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν για την υποστήριξή τους.

Οι ερωτήσεις των παιδιών:

Βλέπετε χρώματα στα όνειρά σας;

Βλέπουν μαύρο οι τυφλοί;

Γεννηθήκατε χωρίς να βλέπετε ή προέκυψε στην πορεία της ζωής σας;

Πώς τυφλωθήκατε;

Μένετε μόνοι σας ή με άλλους;

Πώς ζητάτε βοήθεια αν είστε μόνοι και κάτι συμβεί.

Υπάρχει πιθανότητα να ξαναδείτε;

Θέλετε να δείτε;

Πώς πληρώνετε με πλαστικό χρήμα; Πώς προφυλάσσεστε από τον κίνδυνο να μην σας ξεγελάσουν και σας κλέψουν;

Πώς ξεχωρίζετε τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα;

Για να περάσετε στις σχολές σας δώσατε πανελλήνιες;

Τι επαγγελματική αποκατάσταση υπάρχει στην ενήλικη ζωή σας;

Σας έχουν κάνει ποτέ bullying;

Τι κινητά έχετε; Είναι σαν τα δικά μας;

Πώς ξέρετε τι ώρα είναι; Πώς διαβάζετε την ώρα στο ρολόι που φοράτε;

Πώς επιλέγετε τους φίλους σας;

Πώς παίζετε αθλήματα;

Μέσα από τον διάλογο αυτό, οι μαθητές ανακάλυψαν πώς οι τυφλοί επικοινωνούν, πώς περιηγούνται στον κόσμο χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι, αλλά και πώς αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους. Μέσα από πρακτικά παραδείγματα, όπως το ποδόσφαιρο για τυφλούς και το σκάκι σχεδιασμένο ειδικά για αυτούς, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της διαφορετικότητας και της προσαρμογής.

bala-2

Επιπλέον, οι καλεσμένοι μίλησαν για τις τεχνολογικές και κοινωνικές καινοτομίες που βοηθούν τους τυφλούς στην καθημερινότητά τους, όπως οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που προσφέρουν συμβουλές και υποστήριξη μέσω του διαδικτύου.

Μέσα από αυτή την εμπειρία, οι μαθητές του Γυμνασίου Κρουσώνα ανακάλυψαν ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων τους. Αντίθετα, είναι ένας κόσμος γεμάτος δυνατότητες και ευκαιρίες, όπου η ανθρώπινη αλληλεγγύη και η κατανόηση μπορούν να οδηγήσουν σε βαθύτερη σύνδεση με τον κόσμο και στη δημιουργία μιας κοινωνίας που αξιοποιεί τις διαφορετικότητες της για το κοινό καλό.

skaki-1

 

Αλκινόη Μοσχίδου

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση