HomeΕΛΛΑΔΑΔήλωση Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Ομότιμου Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Ομότιμου Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα

"Πρέπει να το ρίξουμε στην παιδεία"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Αν με ρωτούσατε τι χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο τόπος αυτήν την ώρα, πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος, θα σας απαντούσα αδίστακτα: Πρέπει να το ρίξουμε στην παιδεία. Ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο τόπος αυτή την ώρα είναι ο φθηνός, ο εύκολος λαϊκισμός. Και ο ελληνικός λαός γοητεύεται από τις σειρήνες, από τη γοητεία των σειρήνων, το έχει αποδείξει από τα πολύ παλιά χρόνια η ιστορία. Μόνον ο συνειδητός πολίτης είναι σε θέση να κρίνει ο ίδιος και αυτό αποτελεί το σίγουρο, το ασφαλές αντίδοτο στον λαϊκισμό».

Τα παραπάνω λόγια περιέχονται στην αντιφώνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατά την τελετή της απονομής της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του χρυσού μεταλλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης τον Αύγουστο του 2014, για την προσφορά του στα Πανεπιστήμια της Χώρας και τη συμβολή του στην ίδρυση και στην ανάπτυξη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αυτός ο «φθηνός και εύκολος λαϊκισμός» ηττήθηκε σήμερα με την ψήφιση του νόμου για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Και μαζί του ηττήθηκαν όλες οι αναχρονιστικές και αδιέξοδες θεωρήσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Ηττήθηκαν οι ιδεοληψίες που ακόμα και σήμερα θέλουν το σύστημα της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα εκτός Ευρώπης και προσβλέπουν στη διεθνή του απομόνωση.

Την ίδια στιγμή κέρδισε το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που ενισχύεται πολυεπίπεδα με αυξημένη χρηματοδότηση με συνέργειες και συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού αλλά και με μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στη λειτουργία του. Υλοποιείται η αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αυτονομείται έπειτα από εικοσιεπτά  χρόνια λειτουργίας το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την παιδεία υπό την συνεχή στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την καθοδήγηση του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριακού Πιερακάκη γίνεται πραγματικότητα και μας επιτρέπει να παραδώσουμε στη νέα γενιά τη σκυτάλη για τα επόμενα δικά της βήματα απελευθερωμένη από ριζωμένες για χρόνια ιδεοληψίες και πεποιθήσεις.

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση