HomeHL-9Αυτοψία Μενδώνη στον Άγιο Μηνά – «Στόχος η αποκατάστασή του» ανέφερε η υπουργός

Αυτοψία Μενδώνη στον Άγιο Μηνά – «Στόχος η αποκατάστασή του» ανέφερε η υπουργός

Ποια τα σχέδια για το σημαντικό έργο στον Μητροπολιτικό Ναό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυτοψία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το μεγάλο θέμα για την αποκατάσταση του ναού.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Μενδώνη «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο συγκεκριμένος ναός, αυτό το σημαντικό μνημείο για το Ηράκλειο και την Κρήτη, να αποδοθεί πλήρως αποκατεστημένο και ασφαλές στη λατρεία αλλά και στην επίσκεψη και των Ηρακλειωτών και των Κρητών και των επισκεπτών μας».

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην σύμβαση που υπογράφηκε με την Περιφέρεια Κρήτης και το Μετσόβειο Πολυτεχνείου πριν από 2,5 χρόνια προκειμένου να υπάρχει μία ολοκληρωμένη μελέτη.

«Πριν από 2,5 χρόνια περίπου υπογράψαμε με την Περιφέρεια Κρήτης και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο μία σύμβαση η οποία χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια και επέβλεψε επιστημονικά το υπουργείο προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή, ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάσταση του Ναού. Ενός πολύ σημαντικού μνημείου, σύμβολο για την πόλη του Ηρακλείου και όχι μόνο.

Πολλές φορές τα μνημεία είναι αυτά που μας υπαγορεύουν και τους χρόνους παρέμβασής μας. Κατανοώ πολλές φορές την αγωνία και την απαίτηση, τέτοιου είδους δύσκολα και αναστηλωτικά έργα να γίνονται γρήγορα. Εάν κάποια πράγματα γίνουν γρήγορα κινδυνεύουμε να κάνουμε λάθη. Επομένως στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την αγαθή τύχη και βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, έχει ελεγχθεί και μετά τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Άρα είμαστε ασφαλείς για την παρέμβαση που θα κάνουμε. Έχουμε την τύχη να ξεκινά η προγραμματική περίοδο, είμαστε απολύτως ώριμοι και όλοι μαζί υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο για να δείξουμε με την κοινή μας παρουσία την επόμενη ημέρα για το έργο και την αποκατάσταση του Αγίου Μήνα.

Η Περιφέρεια Κρήτης με τον δήμο Ηρακλείου έχουν τα εργαλεία για να προχωρήσουν στην χρηματοδότηση αυτού του έργου.

Η Αρχιεπισκοπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει το υπουργείο Πολιτισμού που θα αναλάβει να εκτελέσει αυτό το έργο, γιατί είναι ένα έργο που απαιτεί ειδική τεχνογνωσία. Αυτό που μας ενδιαφέρει στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, ο συγκεκριμένος ναός, αυτό το σημαντικό μνημείο για το Ηράκλειο και την Κρήτη να αποδοθεί πλήρως αποκατεστημένο και ασφαλές στη λατρεία αλλά και στην επίσκεψη και των Ηρακλειωτών και των Κρητών και των επισκεπτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: Να φτιαχτεί αυτός ο ναός και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές

«Για μένα προσωπικά ο λόγος της αποστολής μου στο Ηράκλειο είναι να φτιαχτεί αυτός ο ναός και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές», ανέφερε κατά τις δηλώσεις του μετά την αυτοψία, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος.

Ο ίδιος τόνισε πως «ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά αποτελεί κέντρο της καθημερινής αναστροφής όλων των Καστρινών και των Κρητικών, κέντρο της καθημερινής προσευχητικής τους αναφοράς. Ο ναός αυτός πληγωμένος από τα χρόνια και τις συνθήκες ζητά την ανακαίνισή του. Τα προβλήματα είναι γνωστά και χρόνια τώρα παρακολουθείτε την αγωνία των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι του ναού αλλά και των ανθρώπων που τον αγαπούν για να τον δουν να αποκαθίσταται στην πρότερη μορφή και δόξα. Αυτό το προσκύνημα της Κρήτης έρχεται σήμερα η αρωγή της Πολιτείας με την καλή διάθεση, την πρόθεση και την υπόσχεση της υπουργού αλλά και της καλής συνεργασίας που έχουμε με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Ηρακλείου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Στ. Αρναουτάκης: Πανέτοιμοι για ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά προγράμματα

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για την διαδικασία του έργου.

«Μέσα από τη συνεργασία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου και είμαστε πανέτοιμοι για ένταξη στα ευρωπαϊκά προγράμματα πάντα με τη συνεργασία του δήμου για να μπορεί το έργο αυτό να ξεκινήσει. Η Περιφέρεια, μέσω ευρωπαϊκών πόρων, θα χρηματοδοτήσει με 5 εκ. ευρώ το δήμο Ηρακλείου για να μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου άμεσα», ανέφερε σχετικά ο κ. Αρναουτάκης.

Αλ. Καλοκαιρινός: Εμείς θέλουμε να έχουμε «ζωντανά» μνημεία

Την βούληση της δημοτικής αρχής να υπάρχουν στο Ηράκλειο «ζωντανά» μνημεία επανέλαβε ο δήμαρχος, Αλέξης Καλοκαιρινός.

«Οι επισκέψεις αυτές και εντατικές επαφές της υπουργού Πολιτισμού και οι αυτοψίες της φέρνουν πάντα αποτελέσματα και είμαστε εδώ σε μία ακόμα επιβεβαίωση αυτού του κανόνα. Ο Άγιος Μηνάς έχει ανάγκη να στερεωθεί. Είναι επιτακτική ανάγκη. Ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης θα είναι αρωγός σε αυτό το έργο το οποίο δεν μπορεί να καθυστερήσει.

Εδώ βρισκόμαστε στο πρόθυρο ενός ζωντανού μνημείου, αυτό που έχουμε πει είναι ότι θέλουμε ζωντανά μνημεία. Θέλουμε μνημεία να έρθουν στη ζωή, αυτή είναι η περίπτωση των Τειχών. Αλλά και μνημεία που ζουν ήδη θέλουμε να συνεχίζουν να ζουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλοκαιρινός.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση