HomeHL-9Η Κνωσός δεύτερη σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα – Μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι

Η Κνωσός δεύτερη σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα – Μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι

Η εικόνα για το Μουσείο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κοντά στο ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού το πρώτο 10μηνο του 2023 με αποτέλεσμα το παλάτι του Μίνωα να καταταχθεί – για μία ακόμα χρονιά – στη δεύτερη θέση σε επισκεψιμότητα σε όλη την Ελλάδα.

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ οι επισκέψεις τουριστών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καταγράφουν ανοδική πορεία.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον μήνα Οκτώβριο αυξήθηκε το ποσοστό της επισκεψιμότητας και του αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα, τα σπάνια αρχαιολογικά εκθέματα του μουσείου, επισκέφθηκαν 30.842 επισκέπτες, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 5,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, κατατάσσεται τέταρτο σε επισκεψιμότητα για τον συγκεκριμένο μήνα, σε πανελλαδικό επίπεδο μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο.

Τεράστια αύξηση σε Κνωσό και Φαιστό

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τον Οκτώβριο κατέγραψε τεράστια αύξηση στην επισκεψιμότητα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την Κνωσό επισκέφτηκαν 113.150 τουρίστες, οι οποίοι ήταν περισσότεροι κατά 9,3%.

Μάλιστα, φαίνεται ότι το Παλάτι του Μήνωα βρίσκεται στην δεύτερη θέση πανελλαδικά μετά τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Αντίθετα, μείωση στην επισκεψιμότητα κατέγραψε με ποσοστό 7% ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού, τον οποίο τον ίδιο μήνα επισκέφθηκαν 11.147.

Τα στοιχεία κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου

Σε πανελλαδικό επίπεδο κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, παρατηρείται αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2022 κατά 23,1% στους επισκέπτες των Μουσείων και αύξηση κατά 25,2% στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου το συγκεκριμένο διάστημα επισκέφτηκαν 273.279 καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 18,3%

Η επισκεψιμότητα στην Κνωσό τους ίδιους μήνες κατέγραψε επίσης αύξηση της τάξεως του 13,9% με 914.597 επισκέπτες, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 7,9% με 77.901 επισκέπτες.

Οι στόχοι του υπουργείου

«Η αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη» είναι ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Πολιτισμού για την Κνωσό.

Αυτό τόνισε, κατά την χθεσινή επίσκεψή της στον αρχαιολογικό χώρο, η υπουργός Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενοι από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού.

«Η Κνωσός είναι από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας και ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα χώρος μετά την Ακρόπολη των Αθηνών.

Στο πλαίσιο της πολιτικής μας που είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, είμαστε εδώ προκειμένου να καταλήξουμε στον σχεδιασμό που θα εφαρμοστεί στην επόμενη 4ετία στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. Ο περιβάλλον χώρος της Κνωσού είναι αυτός που χρειάζεται ριζική αναμόρφωση καθώς σήμερα, έτσι όπως είναι διαμορφωμένος, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην σημασία και στην ποιότητα του μνημειακού συνόλου», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Μενδώνη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση