HomeΕΛΛΑΔΑΤο σύστημα αιμοδοσίας αλλάζει: Το αίμα θα συγκεντρώνεται σε Κέντρα Αίματος

Το σύστημα αιμοδοσίας αλλάζει: Το αίμα θα συγκεντρώνεται σε Κέντρα Αίματος

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προχωρήσει η συγκεντροποίηση - κεντρική επεξεργασία του αίματος από νοσοκομεία της Αττικής στο ΕΚΕΑ, είπε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη συγκεντροποίηση του αίματος σε Κέντρα Αίματος προχωρά η Ελλάδα, σχεδιασμός που ακολουθείται και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων αίματος σε εθνικό επίπεδο και την αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας.

«Η ανάγκη για αίμα παραμένει συνεχής. Η κάθε αιμοδοσία αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο που σώζει ζωές και συμβάλλει στην υποστήριξη ασθενών που χρειάζονται αίμα. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε συλλογικά για να αυξήσουμε τις μονάδες αίματος τόσο μέσα από την αύξηση των αιμοδοσιών όσο και από την αναδιοργάνωση του συστήματος» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά τη συνάντησή του με τους αρμόδιους φορείς.

Οι ποσότητες αίματος, συνέχισε, «που συλλέγουμε ετησίως ως χώρα είναι επαρκείς, αναλογικά και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλα αυτά παρατηρούνται ελλείψεις στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών έχει γίνει εδώ και μήνες μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής, καταγραφής και επεξεργασίας των δεδομένων από όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ».

«Το πρώτο μεγάλο βήμα θα γίνει άμεσα με τη συγκεντροποίηση και την κεντρική επεξεργασία του αίματος των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων του νομού Αττικής από το ΕΚΕΑ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σταδιακή ένταξη σε όλη τη χώρα» τόνισε, ο υφυπουργός Υγείας.

Στόχος, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «είναι να αξιοποιούνται όλες οι μονάδες αίματος έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών που έχουν ανάγκη σε όλη τη διάρκεια του έτους».

Ο υφυπουργός Υγείας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.), του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) και της Πανελλήνιας Εταιρίας Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΕΠΠΑΜΑ), στο υπουργείο Υγείας και στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου των ελλείψεων μονάδων αίματος με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς καθώς και οι προσπάθειες για αύξηση των αιμοδοσιών.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση