HomeHL-9Σωτήρης Τσιόδρας: Σήμα κινδύνου για ιλαρά, κοκκύτη, στρεπτόκοκκο

Σωτήρης Τσιόδρας: Σήμα κινδύνου για ιλαρά, κοκκύτη, στρεπτόκοκκο

Σε μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Καμπανάκι» κρούουν οι λοιμωξιολόγοι, σχετικά με την έξαρση που παρουσιάζουν παιδικές ασθένειες, όπως ο κοκκύτης, η ιλαρά και ο στρεπτόκοκκος. Τη σημασία του εμβολιασμού υπογραμμίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, καλώντας, παράλληλα, σε επαγρύπνηση με την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Οι ειδικοί, όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξων, Σωτήρης Τσιόδρας, προειδοποιούν για τον κίνδυνο από την έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, κοκκύτη και στρεπτόκοκκου.

Όλα δείχνουν πως οι παιδικές ασθένειες επέστρεψαν.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ έχασαν τη ζωή τους από αυτή τη νόσο δύο βρέφη. Οι ειδικοί τονίζουν πως οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης του.

Παράλληλα, σε έξαρση βρίσκεται η ιλαρά, καθώς εντοπίστηκαν 19 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αφορά ηλικίες 40 – 45 ετών.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο και συγκεκριμένα 16 ενήλικες και 11 παιδιά το έτος 2023 – 2024.

Όπως σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των εργασιών του 23ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μόλις οι ασθενείς εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

«Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς», τόνισε ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, εξηγώντας ότι η αιτία για τα αυξημένα εφέτος περιστατικά στην Ευρώπη οφείλονται σε εμβολιαστικό κενό. «Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την Covid οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που αφορά στην Covid μόνο. Ως τραγικό παράδειγμα, καταγράφουμε επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και κοκκύτη», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

19 κρούσματα ιλαράς τα περισσότερα 40 έως 55 ετών σε ανεμβολίαστους

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε ακόμα πως o εμβολιασμός είναι αυτό που ο ίδιος λέει «κρυμμένο όφελος» μίας πράξης προληπτικής, κι αυτό, όπως λέει, είναι κάτι που δεν φαίνεται “και το οποίο δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει, παρά μόνο με πράξεις μαθηματικές”.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Τσιόδρας, στην Ελλάδα από την αρχή του 24 έως τις 6 με 7/3 έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα ιλαράς με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.

Αφορούσαν τις ηλικίες 40 με 55 και είναι διαφορετική η επιδημία από αυτή του 2017 – 2018 που ήταν μικρότερες ηλικίες, παιδιά κάτω των 5.

«Αυτό που είναι κοινό είναι ότι τα κρούσματα δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, καθώς είναι ανεμβολίαστοι εντελώς ή ατελώς εμβολιασμένοι. Και δυστυχώς μεταδώσαν τη νόσο και στους επαγγελματίες υγείας και πάλι. Οι περισσότεροι είχαν επαφή με χώρα του εξωτερικού – κυρίως στη Ρουμανία – που έχει μια επιδημία με πολλές χιλιάδες περιπτώσεις της νόσου», όπως είπε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αθανάσιος Μίχος, Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ του Παίδων «Αγία Σοφία», είπε ότι καταγράφηκαν επίσημα από τον ΕΟΔΥ 19 περιστατικά, εκ των οποίων τα 5 σε υγειονομικούς, αλλά είναι προφανώς πολύ περισσότερα τα κρούσματα στην κοινότητα, όπου διαδράμουν υποκλινικά με ήπια συμπτώματα.

Η ιλαρά, τόνισε, δεν είναι μια αθώα νόσος. Το 2017 – 2018 στην προηγούμενη επιδημική έξαρση καταγράφηκαν στην Ελλάδα 1.600 περίπου κρούσματα και μόνο στο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύτηκαν 400 παιδιά και υπήρξαν 2 θάνατοι.

Παιδιά υπέστησαν επιπλοκές με νοσηλείες στη ΜΕΘ, άρα «δεν είναι ένα απλό νόσημα», πρόσθεσε

«Ακόμη αν περάσει κάποιος ήπια την ιλαρά, για περίπου μια 10ετία είναι όσοι νοσήσουν είναι ευπαθείς σε πάρα πολλές λοιμώξεις και νοσήματα. Είναι μία λοίμωξη, η οποία εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα», κατέληξε.

Κοκκύτης: 30% πιθανότητα επιληψίας και εγκεφαλικών βλαβών ακόμη και σε ήπια νόσο

Ο καθηγητής κ. Μίχος, σημείωσε πως καταγράφεται πανελλαδικά αύξηση στις λοιμώξεις μετά την πανδημία, κυρίως λόγω της συνύπαρξης ιών και βακτηρίων.

«Μιλάμε όλοι για την αύξηση στις διεισδυτικές λοιμώξεις από τον λεγόμενο στρεπτόκοκκο. Υπήρξε μια περαιτέρω αύξηση, τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ μιλάνε για 102 περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης από τα οποία τα 54 είναι παιδιά και σημειώθηκαν 27 θάνατοι από τους οποίους 11 είναι παιδιά. Ο στρεπτόκοκκος όταν κάνει διεισδυτική λοίμωξη έχει σημαντική θνητότητα. Δεν υπάρχει εμβολιασμός, παρά μόνο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι αυτό που μπορούμε να παρέχουμε στον ασθενή μας», τόνισε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιδημία κοκκύτη, σημείωσε πως πολλά περιστατικά δεν διαγιγνώσκονται, καθώς εκδηλώνονται με επίμονο βήχα σε όλες τις ηλικίες.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα βρέφη, τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως έχουν χαθεί ήδη, 2 μωρά τους τελευταίους μήνες.

«Η πιο βαριά κλινική εκδήλωση είναι στα βρέφη, όπου μπορεί να κάνει και άπνοια και εγκεφαλοπάθεια. Ήδη έχουμε χάσει 2 μωρά στην Ελλάδα από κοκκύτη τους τελευταίους μήνες, ενώ είναι καταγεγραμμένα με κοκκύτη 34 κρούσματα ενώ το 2023 ήταν 9 τα επίσημα».

«Ο κοκκύτης δεν είναι ένα αθώο νόσημα», σημείωσε ο γιατρός.

«Δεν είναι αθώο νόσημα για τα μικρά παιδιά, ειδικά για τα βρέφη, ακόμη και για τα βρέφη που περνάν σχεδόν ασυμπτωματικά χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο, έχουν 30% πιθανότητα να κάνουν επιληψία αργότερα γιατί κάνει εγκεφαλικές βλάβες. Αρά και εδώ έρχεται η πρόληψη και ο έγκαιρος εμβολιασμός», υπογράμμισε ο ίδιος.

newsit.gr

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση