HomeHL-9Στο Δήμο Ηρακλείου τα Ενετικά Τείχη! 

Στο Δήμο Ηρακλείου τα Ενετικά Τείχη! 

Πράσινο φως και για τα Νεώρια όπου το επόμενο δίμηνο αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης - Αλέξης Καλοκαιρινός: «Με εντατική και συστηματική δουλειά κεφαλαιοποιήσαμε προσπάθειες ετών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την ανακοίνωση της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να παραχωρηθεί η χρήση των Ενετικών Τειχών στο Δήμο Ηρακλείου μέσα από μια προγραμματική συμφωνία, ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα της συνεργασίας Δήμου και Υπουργείου, μέσα από μια εμπεριστατωμένη και καλά προετοιμασμένη παρουσίαση που περιλάμβανε χάρτες, φωτορεαλιστικά σχέδια, πίνακες, οικονομικά δεδομένα και σχεδιαγράμματα, την οποία και παρέδωσε στην υπουργό.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση και στο τέλος της σύσκεψης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι υπήρξε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, για την πόλη του Ηρακλείου. Αναφερόμενη στο ζήτημα των Τειχών, τόνισε ότι τέθηκε από τον Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό το θέμα της παραχώρησης και της προγραμματικής σύμβασης και ότι κατέληξαν στο να συμπτυχθεί η παραχώρηση και η προγραμματική σύμβαση σε μια προγραμματική συμφωνία που θα αφορά και την παραχώρηση με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Το φυσικό αντικείμενο θα εκπονηθεί από τον Δήμο και θα αποσταλεί στο Υπουργείο για επεξεργασία, με στόχο τον Μάιο του 2024, στο Ηράκλειο, να υπογραφεί η συμφωνία παραχώρησης. Την παρακολούθηση της προγραμματικής συμφωνίας θα αναλάβει μια Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Δήμου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού, με πρόεδρο τον Δήμαρχο Ηρακλείου, όπως πρότεινε η Υπουργός Πολιτισμού. Αναφερόμενη στα Νεώρια, ανέφερε ότι η μελέτη είναι έτοιμη και εγκεκριμένη από το Κ.Α.Σ., το επόμενο δίμηνο αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης, ενώ κοινή βούληση του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου είναι ενταχθεί το έργο σε κάποιο από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός από την πλευρά του, εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού στο Ηράκλειο και για την συνεργασία την οποία έχουν αναπτύξει, η οποία: «Έρχεται σε συνέχεια μιας μακράς διαδρομής στην οποία είχα κι εγώ την ευκαιρία να τη συναντήσω και να εκτιμήσω σε πρώτο πρόσωπο την προσφορά της στον πολιτισμό της χώρας μας. Σήμερα, σε συνέχεια της χθεσινής μας συνάντησης, καταλήγουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, που αφορά στην παραχώρηση και την προγραμματική σύμβαση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας. Θεωρώ ότι αυτή είναι η δικαίωση προσπαθειών τις οποίες δεν θα έπρεπε κάποιος να ιδιοποιηθεί.

kalokairinos_mendoni_pskh_4

Είναι προσπάθειες που έρχονται από το παρελθόν οι οποίες έχουν ενταθεί και συστηματοποιηθεί από εμάς, με έναν τρόπο που όπως φαίνεται αποδίδει. Το ζήτημα είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Να αποδοθούν τα Τείχη στην πόλη, να αποδοθούν στους ανθρώπους. Αυτή η βούληση που εκφράστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού, επιστεγάζει την προσπάθεια αλλά κυρίως δρομολογεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πόλη, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία της τα επόμενα χρόνια.». Επεσήμανε ότι ο Δήμος Ηρακλείου ενδιαφέρεται για τα Τείχη, έχει διαμορφώσει ένα πολύ συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο για τα Τείχη, έχει έμπρακτα αποδείξει την φροντίδα του και με ανθρώπινους και με οικονομικούς πόρους.

Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για την απαρχή μιας νέας σελίδας για την πόλη του Ηρακλείου, δεδομένου ότι πρόκειται να αποδοθούν στην πόλη χώροι συνολικής έκτασης 350 στρεμμάτων, μαζί με τις αστικές πύλες, τις στρατιωτικές στοές, τις χαμηλές, τους προμαχώνες, τους επιπρομαχώνεςκαι την τάφρο. Συνεπώς ανοίγεται μια πολύ ευοίωνη προοπτική για την πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου, Διευθυντών και υψηλόβαθμών στελεχών του Υπουργείου, της Διευθύντριας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Βάσως Συθιακάκη, των Αντιδημάρχων Γιώργου Σισαμάκη, Νίκου Γιαλιτάκη, Στέλας Αρχοντάκη – Καλογεράκη και Ρένας Παπαδάκη – Σκαλίδη, του Προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Κώστα Βαρβεράκη, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Μαρίας Σκραφνάκη, της Προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Κασωτάκη και υπηρεσιακών στελεχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει ανοιχτή η ατζέντα συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του Υπουργείου Πολιτισμού, ατζέντα στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικά ζητήματα, όπως είναι οι αθλητικοί χώροι επί των Τειχών, οι χώροι στάθμευσης στην τάφρο, οι παρεμβάσεις του Δήμου Ηρακλείου σε περιοχές εντός των Τειχών (λ. Καλοκαιρινού, Αγία Τριάδα, κ.α.), το κτήριο Μίνως, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου κ.α.. Θέματα για τα οποία η συζήτηση συνεχίζεται, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Αμέσως μετά, ακολούθησε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, συζήτησαν για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στους χώρους στάθμευσης, στις απαραίτητες οδεύσεις και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, που όπως επεσήμανε η Υπουργός «σήμερα, έτσι όπως είναι διαμορφωμένος, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην σημασία και στην ποιότητα του συγκεκριμένου μνημειακού συνόλου. Είναι αγαθή συγκυρία που και ο κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Δήμαρχος και εμείς στο Υπουργείο Πολιτισμού, είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση να βελτιώσουμε την εικόνα αυτή του αρχαιολογικού χώρου.».

Στόχος του Υπουργείου, όπως και της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, είναι να δημιουργηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός ο οποίος θα εφαρμοστεί μέσα στην επόμενη τετραετία για τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο.

kalokairinos_mendoni_arnaoutakis

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Γωγώ Μηλάκη και Γιάννης Αναστασάκης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση