HomeHL-WorldΗ Σουηδία έτοιμη να γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Η Σουηδία έτοιμη να γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Τη Δευτέρα η ανάρτηση της σημαίας της Σουηδίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H Σουηδία ετοιμάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθώς η αίτησή της ενδέχεται να εγκριθεί ήδη από σήμερα, όπως μεταδίδει η Aftonbladet.

O πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και ο υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την προσχώρηση της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία.

Η Ουγγαρία ήταν η τελευταία χώρα που ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέτερ Σιζιάρτο έγραψε στο Instagram ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ απέχει λίγες μόνον ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετών διεθνών ΜΜΕ, η Σουηδία ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Τη Δευτέρα η ανάρτηση της σημαίας της Σουηδίας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ

Όπως ανέφεραν στο Politico δύο αξιωματούχοι που έχουν γνώση των προετοιμασιών, έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Δευτέρας η ανάρτηση της σημαίας της σκανδιναβικής χώρας στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μια εξέλιξη που σηματοδοτεί τη μετατροπή σε «λίμνη του ΝΑΤΟ» ολόκληρης της Βαλτικής Θάλασσας, μιας σημαντικής οδού για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου και έδρας ενός εκ των στόλων της Ρωσίας.

Με την ένταξή της στη διάρκεια τελετής στην Ουάσιγκτον στη Συμμαχία, όπως μεταδίδουν οι FT, η Σουηδία φέρνει στο ΝΑΤΟ και το νησί Γκότλαντ καταμεσής της Βαλτικής – που έχει χαρακτηριστεί «γιγάντιο αεροπλανοφόρο» καθιστώντας έτσι ευκολότερη την υπεράσπιση των τριών κρατών της Βαλτικής.

Η Στοκχόλμη εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας αναζητώντας ασφάλεια στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022.

Eleftherostypos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση