HomeHL-TOPΜενδώνη: Έτοιμη η μελέτη για τα Νεώρια – Προχωράμε και στην παραχώρηση των Ενετικών Τειχών

Μενδώνη: Έτοιμη η μελέτη για τα Νεώρια – Προχωράμε και στην παραχώρηση των Ενετικών Τειχών

Τι συζήτησαν οι φορείς του Ηρακλείου με την υπουργό Πολιτισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με πληθώρα συναντήσεων και με επίκεντρο τα Ενετικά Τείχη και τα Νεώρια συνέχισε σήμερα την περιοδεία της στο Ηράκλειο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη είχε μία ευρεία σύσκεψη με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό και παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, διευθυντές αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, της έφορου αρχαιοτήτων Ηρακλείου και της Μαρίας Κασσωτάκη από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψη συζητήθηκαν μία σειρά πράγματα ενώ στάθηκαν αρκετά στα Νεώρια. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε η κ. Μενδώνη, η μελέτη για τα Νεώρια έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΑΣ και αναμένονται τα τεύχη δημοπράτησης.

«Στη συνάντηση που είχαμε θίξαμε όλα τα θέματα, από τις τρέχουσες μελέτες που είναι σε εξέλιξη. Ως προς τα Νεώρια ενημερώσαμε τον δήμαρχο ότι η μελέτη είναι έτοιμη. Έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και αναμένονται τους επόμενους μήνες τα τεύχη δημοπράτησης. Κοινή μας βούληση είναι μέσω μίας προγραμματικής σύμβασης τριμερούς (Υπουργείου, Περιφέρεια Δήμου) να προχωρήσουμε στην ένταξη του έργου σε κάποιο από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα», ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Μενδώνη.

Τι αποφασίστηκε για τα Ενετικά Τείχη

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησε στην ευρεία σύσκεψη ήταν το ζήτημα των Ενετικών Τειχών και η παραχώρησή τους.

«Αρχικά κάναμε μία αναφορά στο ιστορικό λέγοντας η πρώτη παραχώρηση των Τειχών έγινε με υπουργό την Μελίνα Μερκούρη το 1985. Από τότε όμως μέχρι σήμερα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Καταλήξαμε να συμπτύξουμε παραχώρηση και προγραμματική σύμβαση σε μία προγραμματική συμφωνία που θα αφορά την παραχώρηση του μνημείου υπό συγκεκριμένους όρους.

Από εκεί και πέρα βάλαμε στόχο τον Μάιο να μπορέσουμε να υπογράψουμε την παραχώρηση στο πλαίσιο της συμφωνίας», τόνισε σχετικά η κ. Μενδώνη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ανέφερε για την προγραμματική συμφωνία πως πλέον «Αυτή είναι μία δικαίωση προσπαθειών από το παρελθόν μέχρι και σήμερα. Το ζήτημα είναι να αποδοθούν τα Τείχη στην πόλη και στους ανθρώπους. Αυτή η βούληση από την κ. υπουργό θεωρώ ότι επιστεγάζει αυτή τη προσπάθεια κυρίως όμως δρομολογεί μία σημαντική εξέλιξη για την πόλη αυτή που θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την φυσιογνωμία της τα επόμενα χρόνια».

Αυτοψία στην Κνωσό

Η κ. Μενδώνη στη συνέχεια πραγματοποίησε αυτοψία στην Κνωσό μαζί με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί τις Αρχάνες με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανώλη Κοκοσάλη.

Στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσει αυτοψιά στο Μουσείο Κεραμικής με το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στις 6 το απόγευμα, θα υπάρξει σύσκεψη υπό την Λίνα Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη για ΟΧΕ Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων

Το αυριανό της πρόγραμμα

10.30   Συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή με τον Σεβασμιώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Κρήτης κκ. Εὐγένιο.

11.00   Αυτοψία στον Άγιο Μηνά με τον  Αρχιεπίσκοπο και τον Περιφερειάρχη

12.00   Σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Αθανασάκη  και τους υπευθύνους της Δαίδαλος ΑΟΤΑ κ. Γιώργο Μαυρογιάννη και κ. Βαγγέλη Κουτάντο για το Δικταίο Άντρο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση