HomeHL-9Ακίνητα: Τέλος χρόνου για αλλαγές στο Ε9 – Έρχονται τα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

Ακίνητα: Τέλος χρόνου για αλλαγές στο Ε9 – Έρχονται τα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο χρόνος «τελειώνει» για τους φορολογούμενους με μεταβολές στη ακίνητη περιουσία τους το 2023 ή που θέλουν να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τα οποία «φουσκώνουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 με βάση την οποία θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ λήγει αύριο Παρασκευή. Μετά η ΑΑΔΕ θα κλείσει την πλατφόρμα του Ε9 για να «τρέξει» τη διαδικασία εκκαθάρισης του νέου ΕΝΦΙΑ.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα φτάσουν σε πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενους μέχρι τις αρχές Απριλίου. Ο φόρος θα μπορεί να εξοφληθεί φέτος σε 11 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Πριν φτάσουν τα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ καλό είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τσεκάρουν τους κωδικούς του Ε9 προκειμένου να ελέγξουν αν το προφίλ τους ανταποκρίνεται στο πραγματικό καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με πρόσθετες χρεώσεις.

Όσοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομία ή είχαν αλλαγές στα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν μέσα στο 2023 θα πρέπει να τα δηλώσουν στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε9 ενώ όσοι προχώρησαν σε μεταβιβάσεις να διαγράψουν τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Πέραν όμως των προσθέσεων και των αφαιρέσεων και οι φορολογούμενοι χωρίς καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους αλλά με λάθη, κενά η παραλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι αύριο να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις που «ξεφουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ από 20% έως και 90% ανάλογα με την περίπτωση.

Τα λάθη

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κοστίσουν ακριβά έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται σε αγροτεμάχια. Επισημαίνεται ότι για τους βοηθητικούς χώρους όπως οι αποθήκες, υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. παρέχεται έκπτωση 90% στο φόρο και για τα ημιτελή κτίσματα 60% ενώ σε περίπτωση λαθών στον όροφο και στο είδος του κτίσματος που βρίσκεται σε αγροτεμάχιο ο ΕΝΦΙΑ διογκώνεται δραστικά.

Όσοι θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία στο Ε9 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να το κάνουν αναδρομικά από το 2024 ενώ για τροποποιήσεις από το 2013 και μετά είναι υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος για κτίσματα με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ενώ από το 2014 και μετά ανάλογα με το είδος της μεταβολής απαιτείται η δήλωση των στοιχείων συμβολαίων όπως ο αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου καθώς και ο ΑΦΜ συμβολαιογράφου.

Διορθώσεις σε 10 βήματα

Για διορθώσεις στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν τα ακόλουθα 10 βήματα:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Για αλλαγή σε ακίνητο τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
    insider.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση