HomeHL-93 νεκροί από την επίθεση των Χούθι στο True Confidence – Σε κρίσιμη κατάσταση 3 τραυματίες

3 νεκροί από την επίθεση των Χούθι στο True Confidence – Σε κρίσιμη κατάσταση 3 τραυματίες

Ήταν η πρώτη φονική επίθεση των Χούθι κατά εμπορικού πλοίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τρεις νεκρούς κάνει λόγο ο νεότερος απολογισμός του αμερικανικού στρατού, αναφορικά με την επίθεση των Χούθι κατά του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου (bulk carrier), Bulk Carrier. Ήταν η πρώτη θανατηφόρα επίθεση των ανταρτών της Υεμένης εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

«Χθες περί τις 10:30 (ώρα Ελλάδας), αντιπλοϊκός βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από εδάφη ελεγχόμενα από τους Χούθι στην Υεμένη εναντίον του True Confidence, πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου υπό σημαία Μπαρμπάντος, λιβεριανής ιδιοκτησίας», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).

«Ο πύραυλος έπληξε το πλοίο και το πλήρωμα έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, και μεγάλες ζημιές», διευκρίνισε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter).

Στην ανακοίνωσή τους πλοιοκτήτες και διαχειριστές του πλοίου εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτήν την τραγική επίθεση και εύχονται ταχεία και πλήρη ανάρρωση σε όσους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Ακυβέρνητο το True Confidence

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO ανέφερε με ανάρτησή της στο X πως το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σκάφος, που πλέον είναι ακυβέρνητο.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε μέσω X πως του προκάλεσε «φρίκη» η επίθεση αυτή.

Σύμφωνα με τη UKMTO, το εμπορικό πλοίο έλαβε μήνυμα μέσω ασυρμάτου «από οντότητα που παρουσιάστηκε ως το πολεμικό ναυτικό της Υεμένης και το διέταξε να αλλάξει πορεία».

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey ανέφερε πως το φορτηγό ανήκε σε αμερικανική εταιρεία. Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο αντέτεινε πως πρόκειται για πλοίο «λιβεριανών συμφερόντων».

Η UKMTO αναφέρθηκε σε επέμβαση «δυνάμεων του συνασπισμού» στο πλοίο. Οι ΗΠΑ συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνική ναυτική δύναμη που αναπτύχθηκε στα ανοικτά της Υεμένης, για να προστατεύει εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ιδρυτών και ηγετών του, Χούθι.

Η απάντηση των Χούθι

Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σάρι, ισχυρίστηκε από την πλευρά του πως το True Confidence χτυπήθηκε από «πυραύλους» αφού το πλήρωμά του αψήφησε «προειδοποιητικά μηνύματα».

Οι Χούθι διατείνονται πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ και συμμάχους του, ιδίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζαςπου βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.
naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση