HomeHL1-WorldΗΠΑ: Σάρωσαν Μπάιντεν και Τραμπ στη Σούπερ Τρίτη

ΗΠΑ: Σάρωσαν Μπάιντεν και Τραμπ στη Σούπερ Τρίτη

Νικητής στις 14 από τις 15 Πολιτείες ο Δημοκρατικός, κυρίαρχος στις 12 ο Ρεπουμπλικάνος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις κάλπες προσήλθαν οι κάτοικοι 15 Πολιτειών και μίας επικράτειας των ΗΠΑ (τη Σαμόα) προκειμένου να ψηφίσουν στις προεδρικές προκριματικές εκλογές, στο πλαίσιο της τετραετούς παράδοσης της «Σούπερ Τρίτης». Το ενδιαφέρων των Ρεπουμπλικάνων στρέφεται τώρα στο αν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα σαρώσει και τις 15 αναμετρήσεις από την τελευταία του εναπομείνασα αντίπαλό του, την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι. Ήδη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει σημειώσει νίκες στις 12 από τις 15 Πολιτείες, ενώ ο Μπάιντεν στις 14.

Σε δηλώσεις του, ο Τραμπ είπε ότι ήταν «μια καταπληκτική νύχτα» και υποσχέθηκε να ενώσει αυτό που αποκάλεσε «διχασμένη χώρα». Από την πλευρά του ο Μπάιντεν υποστήριξε το έργο που έχει επιτύχει η κυβέρνησή του και εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα σήμαινε επιστροφή στο «χάος, τη διαίρεση και το σκοτάδι».

Οι κάλπες έκλεισαν το απόγευμα της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα) σε: Βερμόντ, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Μέιν, Μασαχουσέτη, Οκλαχόμα, Τενεσί και Αρκάνσας και ακολούθησαν Κολοράντο, Μινεσότα, Τέξας και Γιούτα. Συνεχίζεται η καταμέτρηση στην Καλιφόρνια, ενω ακόμα δεν έχουν κλείσει οι κάλπες στην Αλάσκα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να σημειώνουν πρόωρες νίκες, φέρνοντάς τους πιο κοντά σε μια ιστορική ρεβάνς στις 5 Νοεμβρίου του 2024 οπού θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων ο Δημοκρατικός και ο Ρεπουμπλικάνος ξεκίνησαν τη βραδιά κερδίζοντας τη Βιρτζίνια, τη Βόρεια Καρολίνα, την Οκλαχόμα, το Τενεσί, το Κολοράντο, την Αλαμπαμα, το Αρκάνσας, το Τέξας, το Μέιν, τη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα και την Καλιφόρνια. Ο Μπάιντεν κέρδισε επίσης το Βερμόντ, τη Γιούτα και την Αϊόβα.

Ντέρμπι στο Βερμόντ για τους Ρεπουμπλικάνους με τον Τραμπ να προηγείται της Χέιλι με μόλις μια ψήφο με καταμετρημένο το 33%. Μοναδική ήττα για τον Μπάιντεν στην αμερικανική Σαμόα που νικητής αναδείχθηκε ο Τζέισον Πάλμερ.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις των Δημοκρατικών στην Αϊόβα διεξήχθησαν εξ ολοκλήρου μέσω ταχυδρομείου από τον Ιανουάριο και ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους απόψε. (Οι Ρεπουμπλικάνοι διεξήγαγαν τις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αϊόβα τον Ιανουάριο, με τον Τραμπ να κερδίζει εύκολα την πολιτεία).

Ο Τραμπ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν σημαντικό αντίπαλο, την πρώην πρέσβη του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, αλλά έχει επικεντρωθεί κυρίως στον Μπάιντεν στις συγκεντρώσεις και τις συνεντεύξεις του.

«Πρέπει να νικήσουμε τον Μπάιντεν – είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία», είπε ο Τραμπ την Τρίτη στο «Fox & Friends».

Ο Μπάιντεν δεν έχει κανέναν πραγματικό ανταγωνισμό για το χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς και οι δύο κύριοι αντίπαλοί του –ο βουλευτής της Μινεσότα Ντιν Φίλιπς και η συγγραφέας αυτοβοήθειας Μαριάν Γουίλιαμσον– δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν κανέναν εκπρόσωπο μέχρι στιγμής.

Πόσοι εκπρόσωποι είναι υποψήφιοι

Στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, 874 από τους 2.429 συνολικούς αντιπροσώπους είναι υποψήφιοι και ο νικητής θα χρειαστεί τελικά 1.215 αντιπροσώπους για να κερδίσει την υποψηφιότητα. Στις εκλογές των Δημοκρατικών, 1.421 αντιπρόσωποι, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο όλων των αντιπροσώπων, είναι υποψήφιοι τη Σούπερ Τρίτη και ο Μπάιντεν θα χρειαστεί 1.969 αντιπροσώπους για να κερδίσει επίσημα την υποψηφιότητα.

Ο Τραμπ έχει ήδη κερδίσει 244 αντιπροσώπους από τις ψηφοφορίες που έχουν γίνει ήδη, σύμφωνα με το Associated Press, επομένως χρειάζεται περίπου 1.000 περισσότερους για να κερδίσει την υποψηφιότητα.

Η Νίκι Χέιλι έχει εξασφαλίσει ως σήμερα 43 εκλέκτορες, έναντι 273 που ήδη έχει για το χρίσμα του κόμματος ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι πιθανότητες να δούμε κάποια εντυπωσιακή ανατροπή είναι πραγματικά λίγες.

Η Χέιλι παρέμεινε στον αγώνα παρά τα συνερχόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα – κατάφερε μάλιστα να βγει δεύτερη πίσω από τον «Κανένα» σε μια Πολιτεία, μια ήττα με συμβολική παρά ουσιαστική αξία. Δεσμεύτηκε πάντως ότι θα έμενε ως την Σούπερ Τρίτη με την ελπίδα να καταγράψει κέρδη της τελευταίας στιγμής. Αν η ήττα πάρει τις διαστάσεις συντριβής, η Χέιλι μπορεί να τερματίσει την προεκλογική της εκστρατεία ακόμη και σήμερα το βράδυ.

Συνεργάτες του μεγιστάνα προεξοφλούν ότι θα έχει επικρατήσει και μαθηματικά της κυρίας Χέιλι όχι αργότερα από τη 19η Μαρτίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος της αμερικανικής δεξιάς στα δυο τρίτα των πολιτειών.

Οδεύει να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί της διαδικασίας παρά τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη. Έξι ημέρες αργότερα, την 25η Μαρτίου, θα διεξαχθεί η πρώτη ποινική δίκη του στη Νέα Υόρκη, για παραποίηση εγγράφων του ομίλου ακινήτων του ώστε να αποκρυφτούν πληρωμές που έκανε σε ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 για να εξαγοράσει τη σιωπή της για εξωσυζυγική σχέση του μαζί της.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων στη Βιρτζίνια και στη Βόρεια Καρολίνα είπαν ερωτηθέντες σχετικά σε δημοσκόπηση εξόδου πως τάσσονται υπέρ της απέλασης παράτυπων μεταναστών· το ζήτημα της μετανάστευσης βρίσκεται στην καρδιά (και) αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Ο κ. Τραμπ υπόσχεται, αν επανεκλεγεί, να προχωρήσει στο μεγαλύτερο κύμα απελάσεων μεταναστών στην αμερικανική ιστορία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση