HomeΚΡΗΤΗΑναπλάθοντας το κλίμα της παλιάς καστρινής Αποκριάς

Αναπλάθοντας το κλίμα της παλιάς καστρινής Αποκριάς

Στη Βικελαία Βιβλιοθήκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, παραμονή της Τσικνοπέμπτης, η δεύτερη στη σειρά διάλεξη του κύκλου «Μικρές ιστορίες της πόλης» που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με ομιλητή τον Νίκο Ψιλάκη και θέμα τον διαχρονικό εορτασμό της καστρινής Αποκριάς.

Συνδυάζοντας τεκμήρια, αυθεντικές μαρτυρίες και υλικά κατάλοιπα (μάσκες και αποκριάτικες στολές, μερικές από τις οποίες θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση) ο ομιλητής αναπλάθει το κλίμα που επικρατούσε στο Ηράκλειο από τα τέλη της Τουρκοκρατίας και που εξελίχτηκε σε μια μεγάλη λαϊκή, με αμέτρητες μάσκες να αναρτώνται στις βιτρίνες και τις προθήκες των μπακάλικων, των χαρτοπωλείων και άλλων καταστημάτων.

«Η μασκαράτα ετιμήθη φέτος παρ’ όλου του κόσμου», σημειώνει ο χρονογράφος της εποχής «μη απομεινάσης ουδεμιάς οικίας η οποία να μην αντεπροσωπεύετο υπό δύο ή τριών μελών της οικογενείας εν τη γενική κινήσει των μεταμφιεσμένων». Εκτός από τις μάσκες του εμπορίου κυκλοφορούσαν ακόμη ευρύτατα και οι αυτοσχέδιες, κατασκευασμένες με κάθε προσιτό υλικό (νεροκολοκύθες, υφάσματα), υπενθυμίζοντας κατά κάποιο τρόπο το παραδοσιακό ανατρεπτικό πνεύμα της Αποκριάς και το γονικό της υπόστρωμα.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη επέλεξαν ειδικά την παραμονή της Τσικνοπέμπτης για να αναφερθούν σε γεγονότα και δρώμενα που έγραψαν τη δική τους σελίδα στην τοπική κοινωνική ιστορία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

Τετάρτη, 6 Μαρτίου και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση