HomeΚΟΣΜΟΣΙσπανία: Ιστορικό χαμηλό για τον δείκτη γεννήσεων το 2023

Ισπανία: Ιστορικό χαμηλό για τον δείκτη γεννήσεων το 2023

Γυναίκες επιλέγουν να μην τεκνοποιήσουν ή το καθυστερούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μητρότητα στην Ισπανία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Το 2023 γεννήθηκαν 322.075 παιδιά, σχεδόν τα τρία τέταρτα αυτών που γεννήθηκαν πριν από μια δεκαετία.

Η τελευταία έρευνα γονιμότητας του ΙΝΕ αντανακλά ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας 30 έως 34 ετών δεν έχουν ακόμη τεκνοποιήσει, ποσοστό που είναι 27,8% στις γυναίκες ηλικίας 35 έως 39 ετών και 19% στις γυναίκες 40 ετών.

Ακριβώς, η καθυστερημένη μητρότητα είναι ένα κοινό επιχείρημα για να εξηγήσει τη μείωση των γεννήσεων. Όλα  συντείνουν  στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική δυσκολία καθυστερεί την επιλογή της κατάλληλης στιγμής, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό που απλά δεν θέλει να αναλάβει αυτή την ευθύνη.

Οι γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά, είναι μια αυξανόμενη ομάδα αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία. Επιθυμούν να μην γίνουν μητέρες όλο και πιο φυσικά, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κοινωνική και οικογενειακή πίεση που σε πολλές περιπτώσεις τις παρουσιάζει ως εγωίστριες και τις προειδοποιεί ότι θα μείνουν μόνες στα γεράματα.

Ο διευθυντής του Κέντρου Δημογραφικών Μελετών (CED) του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, Albert Esteve, σημειώνει ότι  το 30% των γυναικών που γεννήθηκαν στην Ισπανία ηλικίας 45 ετών και άνω δεν έχουν κάνει παιδιά. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία.

Το φαινόμενο εξηγείται  αυτή γενιά γυναικών συνδυάζει δύο μεγάλες οικονομικές κρίσεις στο πρώτο μισό της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης στη στέγαση και έχει επίσης πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και δημόσιο διάλογο σχετικά με το πραγματικό βάρος της μητρότητας.

Όμως, το 7,8% μίλησε επίσης για απουσία μητρικού ενστίκτου, το 5,2% είπε ότι δεν ήθελε περισσότερες ευθύνες και το 10,5% ισχυρίστηκε διάφορους άλλους λόγους, όπως απλά «δεν έχω συμφέρον».

Για τον κ. Esteve, είναι σαφές ότι υπάρχει μια αλλαγή στην κοινωνική αντίληψη αυτών των γυναικών λόγω της δυναμικότητας των αριθμών, αφού 3 στις 10 γυναίκες που φεύγουν τώρα από την αναπαραγωγική ηλικία δεν έχουν κάνει παιδιά.

Για την ακτιβίστρια και φιλόσοφο Beatriz Gimeno, το μητρικό ένστικτο και ο μύθος της εγγενούς επιθυμίας μιας γυναίκας να γίνει μητέρα είναι ακριβώς αυτό, ένας μύθος, μια «εξαπάτηση του ίδιου μεγέθους με τη ρομαντική αγάπη», αυτή η κοινωνική κατασκευή που δείχνει ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να φιλοδοξεί μια γυναίκα είναι να έχει μια σχέση με έναν άντρα, να είναι η «εκλεκτή».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο όρος «Childfree» επινοήθηκε για πρώτη φορά και στις Ηνωμένες Πολιτείες το «No mo» (από το αγγλικό «No mother») χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να ορίσει τις γυναίκες που δεν θέλουν παιδιά.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση