HomeHL-EconomyΑυτοκίνητα: Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Αυτοκίνητα: Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Στο τραπέζι οι αλλαγές στα πρόστιμα για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αλλαγές στα πρόστιμα για όσους δεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας στην ώρα τους δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ φέρνει από τις αρχές Απριλίου τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα για όσους έχουν καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Η νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, αναμένεται να κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή ώστε στις αρχές του επόμενου μήνα να ανοίξει πλατφόρμα myCar για τους κατόχους οχημάτων που θέλουν να προχωρήσουν σε ψηφιακή ανάκτηση των πινακίδων καταβάλλοντας τόσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας , όσοι και οι μήνες που θέλουν να κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους τα οχήματά τους.  Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Το μέτρο προβλέπει ότι εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει τέλη που αντιστοιχούν σε 4/12 δηλαδή 100 ευρώ. Για ετήσια τέλη 500 ευρώ και επανακυκλοφορία του οχήματος για τρείς μήνες το ποσό διαμορφώνεται σε 125 ευρώ ενώ για τέλη ύψους 900 ευρώ και κυκλοφορία για 6 μήνες η οφειλή ανέρχεται σε 450 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δικαίωμα άρσης ακινησίας μόνο μία φορά εντός του έτους και όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να θέσουν το όχημα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Όσοι θέλουν να κάνουν ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ και να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα που θα επιλέξουν να θέσουν το όχημα τους σε κυκλοφορία ενώ όσοι  έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν

Τα βήματα

Τα βήματα για την άρση της ακινησίας είναι τα ακόλουθα:

  1. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας.
  2. Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.
  3. Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας».
  4. Στη συνέχεια επιλέγετε αν επιθυμείτε να καταβάλετε ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για:

– Ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο, με τον Κωδικό Πληρωμής.

– Αναλογικά, θα πρέπει να επιλέξετε το πλήθος των μηνών για τους οποίους επιθυμείτε να καταβάλετε τέλη κυκλοφορίας.

Αλλαγές στα πρόστιμα

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αλλαγές στο ποινολόγιο για τη μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με την εφαρμογή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με το χρόνο εκπρόθεσμης καταβολής τους καθώς και νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί και θα εντοπίζει τα αυτοκίνητα που δεν είναι ασφαλισμένα ή δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.

Υβριδικά οχήματα

Όσον αφορά στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως τα υβριδικά θα συνεχίζουν να πληρώνουν τέλη όπως και σήμερα, εφόσον υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο εκπομπών ρύπων. Σήμερα δεν πληρώνουν τέλη, τα καινούργια υβριδικά με ταξινόμηση μετά την 1-1-2021 , εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 122 gr/Km . Πλήρη απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ με υψηλά τέλη κυκλοφορίας συνεχίζουν να επιβαρύνονται τα παλιά Ι.Χ ( πριν τον Οκτώβριο του 2010) σε συνάρτηση με τον κυβισμό τους.
ot.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση