HomeHL-9ΑΔΜΗΕ: Αγώνας δρόμου για τη χρηματοδότηση από ΕΤΕπ του καλωδίου Κρήτης – Κύπρου

ΑΔΜΗΕ: Αγώνας δρόμου για τη χρηματοδότηση από ΕΤΕπ του καλωδίου Κρήτης – Κύπρου

Η εξασφάλιση δανείου από την ΕΤΕπ στο τραπέζι του CEO με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για την εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδότησης του καλωδίου Κρήτης – Κύπρου.

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα του philenews ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή κ. Μάνος Μανουσάκης μεταβαίνει στην Κύπρο, όπου στις 5 Μαρτίου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνό.

Στο τραπέζι της συνάντησης, όπως αναφέρει το κυπριακό μέσο ενημέρωσης, είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) και πιο συγκεκριμένα η περαιτέρω προώθηση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση του έργου από την ΕΤΕπ.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ, μετά την κατάρρευση της κυπριακής εταιρείας EuroAsia Interconnector. Ο τότε φορέας υλοποίησης του έργου είχε υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης με χαμηλότοκο δάνειο 600 εκατ. ευρώ της ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά η ΕΤΕπ απέρριψε την πρόταση, βασιζόμενη σε τεχνική μελέτη που απέρριπτε τα δεδομένα του έργου

Η πρόταση ΑΔΜΗΕ στην ΕΤΕπ

Ο ΑΔΜΗΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπέβαλε νεότερο αίτημα για χορήγηση δανείου και πλέον οι συζητήσεις ανάμεσα στον Διαχειριστή και την ΕΤΕπ βρίσκονται σε ανώτερο τεχνικό επίπεδο. Η Τράπεζα έχει ζητήσει νέες παραδοχές προκειμένου να επαναξιολογήσει το αίτημα χρηματοδότησης.

Ο Έλληνας Διαχειριστής εργάζεται σε αυτές και φέρεται να έχει ήδη αποστείλει τα νέα τεχνικά δεδομένα και πλέον επικρατεί αισιοδοξία με δεδομένο το ό,τι έχει αναλάβει χρηματοδοτήσεις και για άλλα αντίστοιχα έργα και άρα διαθέτει την εμπειρία και την αξιοπιστία ως εταίρου στις συμβάσεις δανεισμού.

Τα funds και η Nexans

Εξάλλου, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει τις επαφές για τη συμμετοχή κι άλλων επενδυτών στο εταιρικό σχήμα Great Sea Interconnector.

Μεταξύ αυτών είναι και το κρατικό επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, TAQA, με το οποίο ήδη ο ΑΔΜΗΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

Τέλος, πληροφορίες θέλουν σε 15 ημέρες να υπάρχει και συνάντηση ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την εταιρεία Nexans η οποία κι έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.
ot.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση