HomePost ItΑυγενάκης: Πριν τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για τις αλλαγές στην ΚΑΠ

Αυγενάκης: Πριν τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για τις αλλαγές στην ΚΑΠ

Εντείνουμε τους ελέγχους για να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα Αύριο διυπουργική σύσκεψη για την Θεσσαλία στο ΥΠΑΑΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Περί τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να φτάσει στο τελικό στάδιο στα όργανα της ΕΕ, το ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ και να  εγκριθούν οι τελικές βελτιωτικές προτάσεις, ενώ αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Τροφίμων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 με τον Γιώργο Κουβαρά.

Ο ΥπΑΑΤ αναφερόμενος στην επιτυχία της χώρας μας στο ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, καθώς η Ελλάδα εμφανίσθηκε πανέτοιμη σε όλες τις ευρωπαϊκές συζητήσεις (Συμβούλιο Υπουργών, Συνεδρίαση ΕΛΚ και Ομάδα EUMED-9) και οι προτάσεις της υιοθετήθηκαν, τόνισε ότι αυτό συνέβη γιατί μεθοδικά χτίσαμε ή ενεργοποιήσαμε συμμαχίες με στόχο η φωνή της χώρας μας να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατή.

Από τις 19 προτάσεις που κατέθεσε η χώρα μας οι 15 είναι τεχνικές αλλαγές και οι 4 είναι δομικές.

ert1

«Τι αλήθεια έχουν αυτές οι προτάσεις; Στην ουσία βελτιώνουν την ΚΑΠ, Την κάνουν πιο εύχρηστη, πιο λειτουργική, λιγότερο γραφειοκρατική, λιγότερο επιθετική για τους αγρότες, βελτιώσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν και με το δικαιούχο αλλά και με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και με τη Διαχειριστική αρχή. Δηλαδή λιγότερη ταλαιπωρία, λιγότερο δαιδαλώδες όλο αυτό το σύστημα, το απολύτως γραφειοκρατικό που είχε χτιστεί στην ΚΑΠ 23 27.

Την ίδια ώρα όμως έχουμε και θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες για παράδειγμα βελτιώνουν την απορροφητικότητα των χρημάτων. Να θυμίσω εδώ ότι 23 – 27 η χώρα μας έχει 19,5 δισεκατομμύρια να λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Αυτή είναι η απάντηση σε όλους αυτούς που κατά καιρούς ακούστηκαν να φύγουμε από την ΚΑΠ».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι η χώρα μας επιδιώκει μια πιο ομαλή πράσινη μετάβαση και υπενθύμισε ότι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση είναι οι ομάδες των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών που έχουν την πλειοψηφία στις κυβερνήσεις των 27.

Σύσκεψη για τη Θεσσαλία

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία ο υπουργός επανέλαβε ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και σημείωσε ότι αύριο στις 13.00, θα γίνει διυπουργική συνάντηση με θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας, εν όψει και της συνάντησης που θα έχει μαζί τους στο επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός.

«Άρα θα έχουμε μια συνολική ενημέρωση αλλά και καταγραφή τυχόν νέων προβλημάτων, διότι έχουμε τα μέσα της άμεσης βελτίωσης, δηλαδή αποζημιώσεις, ενισχύσεις.

Αυτά είναι τα άμεσα και τα μεσομακροπρόθεσμα είναι μακροπρόθεσμα, τα οποία θα είναι προϊόν και της μελέτης, η οποία έχει παραδοθεί στον πρωθυπουργό από την ολλανδική εταιρεία και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα τους συναντήσει κάπου στα μέσα του Μάρτη, θα ανακοινωθεί από τον ίδιο.

Εμείς όμως ήδη σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούμε συναντήσεις συσκέψεις σε εβδομαδιαία βάση παρακαλώ και από την άλλη θέλουμε να ακούσουμε που βρισκόμαστε, διότι όλο αυτό δημιουργεί καινούργια δεδομένα διαρκώς».

Στη σύσκεψη θα μετέχουν ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Επεκτείνονται οι έλεγχοι

Για τους ελέγχους είπε ότι θα ενταθούν και θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα εκτός από τα γαλακτοκομικά, όπως το μέλι, το κρέας και τα οπωροκηπευτικά, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες σε προϊόντα που έχουν ελεγχθεί. Ο υπουργός σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του οι έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια καθώς οι αρμοδιότητες στις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι διάσπαρτες τόσο στο ΥπΑΑΤ όσο και στα υπόλοιπα υπουργεία. Και τόνισε:

«Εμείς τι κάναμε, σε πρώτη φάση ενεργοποιήσαμε το δικό μας το μηχανισμό, τις τρεις ελεγκτικές μηχανές που έχουμε. Κάναμε μικτά κλιμάκια, δεν είχε ξαναγίνει και τους βγάλαμε στο δρόμο. Είχαμε κάποιες δυσκολίες σε σχέσεις, συμπάθειες πολλών ετών, ακόμα και με δίκτυα σούπερ μάρκετ και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, τα αφήσαμε όμως στην άκρη και είπαμε πάμε μπροστά να σπάσουμε αυγά και να ελέγξουμε, Να προστατεύσουμε και το κτηνοτρόφο και το σωστό, γαλακτοβιομηχανίες και το σωστό τυροκομείο, αλλά και τον καταναλωτή. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Κάναμε σειρά ελέγχων. Δώσαμε μάλιστα αναλυτικά στοιχεία σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Έχουμε ήδη τις πρώτες απαντήσεις πορίσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έχει ενδιαφέρον. Έχουμε ήδη ανακοινώσει σειρά προστίμων. Μάλιστα δώσαμε και κάποιες εταιρείες στις οποίες μας δίνει τη δυνατότητα το δικαίωμα από τον νόμο.

Ενάμισι εκατομμύριο είναι τα πρόστιμα τα οποία έχουν μέχρι αυτή την ώρα εγκριθεί. Έχω υπογράψει περίπου 600 χιλιάδες ευρώ πρόστιμα και συνεχίζεται η διαδικασία».

Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ το οποίο ισχυροποιεί το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή αιτήσεων καταχώρησης, τροποποίησης, και ακύρωσης, τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) – Διατάξεις για τα ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών».

Διαφήμιση
Διαφήμιση