HomeΚΟΣΜΟΣΠαραβίαση απόφασης της Χάγης η πιθανή χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, λέει ο ΟΗΕ

Παραβίαση απόφασης της Χάγης η πιθανή χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, λέει ο ΟΗΕ

Τι δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του ανθρώπου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία χερσαία επίθεση στην πόλη της Ράφα στην Λωρίδα της Γάζας θα παραβίαζε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ.

«Δεν βλέπω πώς μία τέτοια επιχείρηση μπορεί να είναι συμβατή με τα δεσμευτικά προσωρινά μέτρα που αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσιάζοντας την έκθεση των υπηρεσιών του για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Στις 27 Ιανουαρίου, το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε το Ισραήλ να εμποδίσει κάθε ενέργεια γενοκτονίας στην Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο με έδρα την Χάγη κάλεσε επίσης το Ισραήλ να λάβει «άμεσα μέτρα» για να επιτραπεί η παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν επείγουσα ανάγκη οι Παλαιστίνιοι» στην Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, δεν ζήτησε εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

«Η προοπτική μίας χερσαίας ισραηλινής επίθεσης στην Ράφα θα έδινε νέα διάσταση στον εφιάλτη των κατοίκων της Γάζας», είπε ο Φόλκερ Τουρκ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευθεί για την πραγματοποίηση της ισραηλινής επίθεσης στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εσωτερικοί πρόσφυγες και επιμένει ότι ενδεχόμενη συμφωνίας ανακωχής δεν θα ματαιώσει την ισραηλινή επιχείρηση, αλλά απλώς θα την καθυστερήσει.

Νοσοκομείο στη Γάζα παρέλαβε 10 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες από τη δυτική Πόλη της Γάζας

Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της Γάζας παρέλαβε τα σώματα 10 νεκρών καθώς και δεκάδες τραυματίες Παλαιστίνιους από τη δυτική Πόλη της Γάζας, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής του νοσοκομείου Χουσάμ Αμπού Σαφιέγια. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι βρίσκονται σε άλλα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα ανακοίνωσε ότι τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν 250, ενώ πλήθη ανθρώπων περιμένουν τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στην Πόλη της Γάζας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση