HomeHL-GreeceΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ρίχνει γέφυρες μετά τις δημοσκοπήσεις – Το δείπνο με Γεροβασίλη και η περιοδεία στην Άρτα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ρίχνει γέφυρες μετά τις δημοσκοπήσεις – Το δείπνο με Γεροβασίλη και η περιοδεία στην Άρτα

Η τροχιά του μονοψήφιου ποσοστού στις ευρωεκλογές φρενάρουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φρένο στη… φόρα των αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα κινήσεις συμφιλίωσης φέρνουν τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα μετά το 4ο Συνέδριο του κόμματος, καθώς ο διακηρυγμένος στόχος του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη υπό το σύνθημα «άλλαξέ τα όλα», φαίνεται πως προσκρούει στη βούληση μιας μεγάλης μερίδας του πραγματικού εκλογικού ακροατηρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρών ο Τσίπρας στη βάση

Στον απόηχο του επεισοδιακού τετραημέρου, αλλά και των όσων προηγήθηκαν στη διπλή -θυελλώδη- συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η χθεσινή μέτρηση της MRB έστειλε ένα ακόμη απρόσμενο μήνυμα προς την Κουμουνδούρου: αυτό της επιδοκιμασίας από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ της παρέμβασης του πρώην προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εκεί που οι περισσότεροι από τους νικητές των διαδικασιών ένοιωθαν πως οι εξελίξεις τον έχουν ολότελα ξεπεράσει. Απεναντίας, το 48,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο χαρακτηρίζουν ως «εύστοχη» την παρέμβαση του κ. Τσίπρα λίγες ώρες πριν την έναρξη του 4 ου Συνεδρίου, με την οποία ουσιαστικά έθεσε όλους τους πρωταγωνιστές, από την ηγεσία μέχρι τα κορυφαία στελέχη της άλλοτε επιρροής του, προ των ευθυνών τους, υπό τον κίνδυνο ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος.

m14

Σε τροχιά μονοψήφιου ποσοστού

Άλλωστε, το 41,2% εκείνων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι την επόμενη μέρα το κόμμα θα είναι αποδυναμωμένο, ενώ μόλις το 32% προβλέπει ότι θα ενισχυθεί, εντείνοντας την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Ιδίως, όταν η πρόθεση ψήφου με αναγωγή στην ίδια δημοσκόπηση θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο με ποσοστό 13% στις βουλευτικές εκλογές, αλλά μονοψήφιο στην κάλπη των Ευρωεκλογών, όπου φαίνεται να κινείται στην ίδια θέση και με ποσοστό 8,8% χωρίς αναγωγή και με ποσοστό 11,4% με αναγωγή.

m1

m3

Χείρα φιλίας μετά τις μετρήσεις

Οι χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις παρά την εντυπωσιακή εμφάνιση του κ. Κασσελάκη στην σκηνή του 4ου Συνεδρίου σήμαναν συναγερμό στην Κουμουνδούρου, επιβραδύνοντας το ρυθμό των αλλαγών, αλλά και τις μετακινήσεις προσώπων από τους κομματικούς θώκους. Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2019 έκλεισε τον κύκλο του, κατά τον κ. Κασσελάκη, πληροφορίες θέλουν τη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου να παραμένει τελικά στη θέση της, δηλαδή να μην ακολουθεί την οδό της παραίτησης που φέρεται να επιλέγει ο Αναπληρωτής της, Γιώργος Βασιλειάδης.

Επιπλέον, καταλυτικό ρόλο στο νέο οργανόγραμμα αναμένεται να διαδραματίσει και το χθεσινό δείπνο ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη και την αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει σήματα καταλλαγής τις τελευταίες ώρες, στη σκιά της κατασκευής εσωτερικών εχθρών, δηλαδή της θεωρίας περί «υπονομευτών» που αναβίωσε τις ημέρες του Συνεδρίου.

Κατά πληροφορίες, το δείπνο των δύο κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε περί τρεις ώρες και σε κλίμα συναίνεσης με πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη που προσκάλεσε την κυρία Γεροβασίλη και εκείνη με τη σειρά της ανταποκρίθηκε. Το «λιώσιμο των πάγων» μεταξύ τους είχε διαφανεί από το μεσημέρι, οπότε αντάλλαξαν χειραψία και ένα φιλί κατά την πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η μεταξύ τους σχέση φαίνεται να έχει επηρεαστεί και από το ενωτικό κάλεσμα που απηύθυνε η κυρία Γεροβασίλη μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου, ζητώντας να εργαστούν όλοι από κοινού, για τις Ευρωεκλογές. Επενδύοντας στην σύνθεση, ο κ. Κασσελάκης θα περιοδεύσει την Κυριακή στην Άρτα, όπου η Όλγα Γεροβασίλη εκλέγεται συνεχόμενα με ποσοστά υψηλότερα του μέσου όρου του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι ο νομός αποτελεί τόπο καταγωγής και του Αλέξη Τσίπρα.

Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι νοερά παρών στην Άρτα και τα Πράμαντα την ερχόμενη Κυριακή, εντούτοις η δημόσια τοποθέτησή του το Σάββατο με επίκεντρο την… Μεταπολίτευση, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Μολονότι ο πρώην Πρωθυπουργός φέρεται να έχει κλείσει τον κύκλο των δημόσιων παρεμβάσεών του για τα εσωτερικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόλα αυτά η ματιά του στην τελευταία πεντηκονταετία στην Ελλάδα εξακολουθεί να κινητοποιεί πρόσωπα και δυνάμεις του ευρύτερου χώρου.

Αργεί η Κεντρική Επιτροπή

Με ένα πυκνό, κατόπιν αυτών, σε εξελίξεις Σαββατοκύριακο, προς αναβολή οδεύει η μονοήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία είχε δρομολογηθεί για την Κυριακή, προκειμένου να επικρατήσει μια άναπαυλα, αν όχι ανακωχή, αλλά και να μην επιβαρυνθούν περισσότερο τα μέλη της, καθώς ήταν στην συντριπτική πλειοψηφία τους και σύνεδροι.

Η συνθήκη αυτή προσφέρει στην Κουμουνδούρου ένα διάστημα σχηματοποίησης των επικείμενων αλλαγών, που ξεκινούν από την αντικατάσταση του Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη και φτάνουν μέχρι το επικοινωνιακό επιτελείο.

Στα ονόματα που ακούγονται για ανάληψη κάποιας θέσης ευθύνης είναι αυτά των Γιάννη Μπουρνού, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, Θάνου Μωραϊτη και Πάνου Ρήγα, με τον τελευταίο να έχει χρηματίσει και Πρόεδρος του 4ου Συνεδρίου. Για τη θέση της Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου φαίνεται να προορίζεται η Έφη Μιχελάκη, ενώ δεν αποκλείεται τη Δώρα Αυγέρη να αντικαταστήσει και εν ενεργεία δημοσιογράφος.

Πάντως, δύσκολα η Κουμουνδούρου θα μπορέσει να προσπεράσει τα δημοσκοπικά ευρήματα και σε επίπεδο αλλαγής ονόματος και λογοτύπου, καθώς το 53,7% των ερωτηθέντων στην έρευνα της ΜRB φαίνεται να εναντιώνεται στην αλλαγή της ταμπέλας, μολονότι ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε ως παρωχημένη τη χρήση της λέξης «Συνασπισμός» λόγω του ενιαίου πλέον κόμματος. Αντίθετα, στο πεδίο της Κεντροαριστεράς τοποθετεί στην ίδια έρευνα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το 53,3% των ερωτηθέντων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα στελέχη, όπως οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, που επιθυμούν επί μήνες την σύγκλιση με τους Ευρωσοσιαλιστές.

Ρεκόρ διαρροών στην Νέα Αριστερά

Την ίδια ώρα, ποσοστό μόλις 7,7% συγκεντρώνει ο Στέφανος Κασσελάκης ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προπορεύεται με ποσοστό 28,9%, αν και οι ερωτηθέντες επιθυμούν σε ποσοστό 51,1% ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κριθεί από το έργο του στις εθνικές εκλογές, αντί των Ευρωεκλογών του Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος κάθε άλλο παρά ανεξάντλητος είναι για τον κ. Κασσελάκη, καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί στο στρατό στις 13 Μαρτίου κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει προς όλες τις κατευθύνσεις, με κυριότερη διαρροή αυτήν προς την Νέα Αριστερά που ανέρχεται στο 6,8% και πριν την ιδρυτική της συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακου, με παρόντα το Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

m20

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση