HomePost ItΜία ιστορική νίκη των προοδευτικών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Μία ιστορική νίκη των προοδευτικών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Υπερψηφίστηκε ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διασώθηκε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από την δεξιά/ακροδεξιά επίθεση των τελευταίων ετών.

Με ευρεία προοδευτική συμμαχία και παρά τις προσπάθειες του ΕΛΚ, υπερψηφίστηκε ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε ξεκινήσει μία επιχείρηση καταψήφισής του, με την ελπίδα πως έτσι “θα ξήλωνε το πουλόβερ” της Πράσινης Μετάβασης και έτσι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, επιστρέφοντας την Ευρώπη σε ένα παρελθόν δίχως μέλλον, αλλά με αυξανόμενες ανισότητες και επισφάλειες.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, και συνιδρυτής του νέου πολιτικού φορέας ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, δήλωσε μετά την ψηφοφορία:

“Σήμερα είναι μία σπάνια μέρα αποκατάστασης του κόσμου που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Σήμερα κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την ανθρώπινη επιβίωση, αλλά και το μετασχηματισμό της κοινωνίας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για μία ζωή με μεγαλύτερη ασφάλεια, μικρότερες ανισότητες, καλύτερη τροφή και υγεία.

Η σημερινή νίκη των προοδευτικών στο κοινοβούλιο, είναι δηλωτική όσων μπορούμε να καταφέρουμε όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, όταν επιμένουμε στο δημόσιο συμφέρον και την προάσπιση των δημόσιων αγαθών.”

Είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος νόμος του είδους του στην ΕΕ και αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, καθώς και για την πρόληψη και τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Πάνω από το 80% των οικοτόπων στην ΕΕ είναι σήμερα σε ανησυχητικά κακή κατάσταση.

Βασικά στοιχεία

  • Στην ΕΕ το 81% των οικοτόπων βρίσκεται σε κακή κατάσταση
  • Κάθε 1 EUR επενδυμένο στην αποκατάσταση της φύσης προσθέτει 4 έως 38 EUR σε οφέλη
  • Το ⅓ των επικονιαστών βρίσκεται σε παρακμή

Ο πρώτος στόχος είναι της αποκατάστασης της φύσης στις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ με δεσμευτικούς στόχους αποκατάστασης σε έκταση τουλάχιστον 30% του συνόλου των περιοχών της ΕΕ του συνόλου των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2030, 60% μέχρι το 2040 και 90% μέχρι το 2050.

Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να υποβάλουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης στην Επιτροπή εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού, παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχουν τους στόχους. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος θα συντάσσει τακτικές τεχνικές εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων. Η Επιτροπή, με τη σειρά της, θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση