HomeHL1-EconomyΟι επτά εισηγμένες που μοιράζουν μερίσματα ενός δισ. ευρώ

Οι επτά εισηγμένες που μοιράζουν μερίσματα ενός δισ. ευρώ

Με το καλημέρα της χρονιάς τα πρώτα «καλά νέα» για τους μετόχους. Ποιες εταιρείες στέλνουν σήμα για υψηλότερα μερίσματα. Πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές για το σύνολο της χρήσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρά το γεγονός ότι διάγουμε μόλις τον δεύτερο μήνα της τρέχουσας χρήσης, οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών που είτε καταβλήθηκαν στους μετόχους είτε ανακοινώθηκαν πως θα διανεμηθούν, προσεγγίζουν ήδη το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα, έχει ήδη μοιραστεί ή ανακοινωθεί μέσα στη φετινή χρονιά η διανομή 967,6 εκατ. ευρώ από επτά εισηγμένες εταιρείες, με αρκετές μάλιστα εξ αυτών (π.χ. Jumbo, Μουσικός Οίκος Νάκα, Ευρωσύμβουλοι) να αναμένεται πως θα προχωρήσουν και σε νέες διανομές μέσα στη χρονιά.

Ήδη, εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος και η Coca-Cola HBC έχουν ανακοινώσει μεγαλύτερες χρηματικές διανομές από πέρυσι. Στον κλάδο των διυλιστηρίων, η Hellenic Energy έχει διαμηνύσει πως φέτος θα αυξήσει το μέρισμα σε σχέση με πέρυσι, ενώ τουλάχιστον το περυσινό ποσό δήλωσε ότι θα μοιράσει στους μετόχους της και η Motor Oil.

Σε ανάλογη δήλωση με αυτή της Motor Oil έχει προβεί και η διοίκηση της σαπωνοποιίας Παπουτσάνης. Για αυξημένο φετινό μέρισμα είχε προϊδεάσει από πέρυσι και η Austriacard (άλλωστε τα αποτελέσματα του 2023 ήταν σαφώς ενισχυμένα).

Αν και είναι νωρίς προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις για τη μερισματική πολιτική των περισσότερων εισηγμένων, χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν ως πολύ πιθανό το σενάριο διανομής υψηλότερων μερισμάτων από εταιρείες που κατάφεραν το 2023 να ανεβάσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, όπως για παράδειγμα αυτές του κλάδου πληροφορικής, την ΕΧΑΕ, τη γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ, κ.λπ.

Πέραν αυτών, ωστόσο, φέτος αρκετές θα είναι οι εταιρείες που θα προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους, χωρίς να το έχουν πράξει πέρυσι και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank,) η ΔΕΗ, η Αεροπορία Αιγαίου και οι Ευρωσύμβουλοι (πέρα από τη φετινή επιστροφή κεφαλαίου θα ακολουθήσει και μέρισμα).

Επίσης στις φετινές χρηματικές διανομές θα πρέπει να προστεθούν και τα ποσά που θα μοιράσουν για πρώτη φορά φέτος εταιρείες που εισήλθαν στο Χρηματιστήριο είτε κατά το δεύτερο περυσινό εξάμηνο είτε μέσα στο 2024, όπως η Optima Bank, o Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και οι ΑΕΕΑΠ Orilina και Trade Estates.

Με δεδομένο ότι το σύνολο των χρηματικών διανομών του 2023 είχε κυμανθεί γύρω στα τρία δισ. ευρώ, αναλυτές θεωρούν ως πιθανό το σενάριο να αυξηθεί κατά πολύ φέτος το αντίστοιχο ποσό και να κυμανθεί ενδεχομένως και κοντά στα τέσσερα δισ. ευρώ (πολλά θα εξαρτηθούν από τη μερισματική πολιτική που τελικά θα επιτραπεί από τον SSM να ακολουθήσουν οι συστημικές τράπεζες).

Επίσης, με την τρέχουσα συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να φτάνει στα 98 δισ. ευρώ, όλα δείχνουν ότι θα προκύψει μια μέση μερισματική απόδοση που θα αντιστοιχεί ή και θα υπερβαίνει την απόδοση (yield) των δεκαετούς διάρκειας χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση