HomeHL-EconomyΤελεσίγραφο από ΑΑΔΕ για τις τροποποιητικές – Ένα «χαράτσι» από το παρελθόν

Τελεσίγραφο από ΑΑΔΕ για τις τροποποιητικές – Ένα «χαράτσι» από το παρελθόν

Αναδρομικά: Περιθώριο έως την 1η Μαρτίου για τροποποιητικές δηλώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τελεσίγραφο ότι τελειώνει ο χρόνος για να δηλώσουν τα αναδρομικά που εισέπραξαν από μισθούς, συντάξεις και άλλες πηγές εισοδήματος στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε χιλιάδες φορολογούμενους.

Η πλειονότητα των φορολογουμένων καλούνται από την εφορία να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις ακόμα και για το μακρινό 2013, για ποσά που εισέπραξαν από διάφορες πηγές (κυρίως αποδοχές και συντάξεις) για τις οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είχαν καν ενημερωθεί.

Ποιους καλεί για έλεγχο η εφορία

Στη νέα «φορο-κλήση» που δέχτηκαν από την ΑΑΔΕ προειδοποιούνται ότι «σε περίπτωση που έως και την 01/03/2024 δεν υποβάλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές δηλώσεις, η φορολογική Διοίκηση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων».

Η… καθυστέρηση

Το πρόβλημα ξεκινάει από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία με καθυστέρηση πολλών ετών υπολόγισαν αναδρομικά αμελώντας να ενημερώσουν εγκαίρως την Εφορία, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά να μην εμφανίζονται στις προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ δηλώσεις φόρου εισοδήματος της εποχής εκείνης.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις, που οι τροποποιητικές αφορούν φορολογούμενους που δεν είναι πλέον στη ζωή, με αποτέλεσμα να καλούνται οι άμεσοι συγγενείς τους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η έκπληξη για όσους δεν έχουν δηλώσει μέσω της πλατφόρμας myAADE (στα στοιχεία επικοινωνίας τους με την εφορία) το προσωπικό τους email, προκειμένου να λαμβάνουν εκεί τις ειδοποιήσεις.

Στην περίπτωση αυτή, τα όποια πληροφοριακά μηνύματα αποστέλλει η ΑΑΔΕ σωρεύονται αδιάβαστα στην προσωπική θυρίδα τους στο Taxisnet, στην οποία κανείς μισθωτός ή συνταξιούχος δεν επισκέπτεται τακτικά στη διάρκεια της χρονιάς, παρά μόνο όταν «τρέχουν» οι προθεσμίες για τις δηλωτικές υποχρεώσεις τους – και κυρίως την Άνοιξη για την υποβολή των ετήσιων δηλώσεων φόρου εισοδήματος (Ε1).

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά την περίοδο υποβάλλονται για κάθε έτος που αφορούν.

Παράδειγμα

Για τα αναδρομικά από συντάξεις που εισπράχθηκαν το 2022 και αφορούν το έτος 2020 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2021.

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης η τροποποίησης κάποιου άλλου κωδικού. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να τροποποιήσει άλλα στοιχεία της δήλωσής του πρέπει να υποβάλει ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Οι δηλώσεις από το 2015 και μετά υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE ενώ για το 2014 και τα προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους στις ΔΟΥ.
ot.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση