HomeΚΟΣΜΟΣΑυστραλία: Λύθηκε μετά από 120 χρόνια το μυστήριο της εξαφάνισης πλοίου με 32 ναύτες

Αυστραλία: Λύθηκε μετά από 120 χρόνια το μυστήριο της εξαφάνισης πλοίου με 32 ναύτες

Το SS Nemesis μετέφερε άνθρακα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, τον Ιούλιο του 1904, όταν έπεσε σε ισχυρή καταιγίδα στα ανοιχτά της Νέας Νότιας Ουαλίας και εξαφανίστηκε μαζί με τα 32 μέλη του πληρώματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα μυστήριο 120 ετών ενός αγνοούμενου πλοίου που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος στις ακτές της Αυστραλίας λύθηκε επιτέλους – έστω και κατά λάθος.

Το SS Nemesis μετέφερε άνθρακα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, τον Ιούλιο του 1904, όταν έπεσε σε ισχυρή καταιγίδα στα ανοιχτά της Νέας Νότιας Ουαλίας και εξαφανίστηκε μαζί με τα 32 μέλη του πληρώματος.

Τις εβδομάδες μετά την καταιγίδα, πτώματα μελών του πληρώματος και θραύσματα από τα συντρίμμια του πλοίου ξεβράστηκαν στην παραλία Cronulla, περίπου 29 χλμ νότια του Σίδνεϊ, ωστόσο το σκάφος μήκους 73 μέτρων δεν βρέθηκε ποτέ και η εξαφάνισή του παρέμεινε μυστήριο.

Η Subsea Professional Marine Services, μια εταιρεία τηλεπισκόπησης που αναζητούσε στον πυθμένα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών του Σίδνεϊ για χαμένο φορτίο το 2022, έπεσε κατά λάθος στο ναυάγιο του χαμένου πλοίου.

Το ναυάγιο βρέθηκε εντελώς ανέγγιχτο, περίπου 25 χλμ από την ακτή και σε βάθος 160 μέτρων.

Οι αξιωματούχοι υποψιάστηκαν ότι το βυθισμένο πλοίο ήταν το SS Nemesis, αλλά χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένες υποβρύχιες εικόνες για να επιβεβαιώσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συντριμμιών που ευθυγραμμίζονται με ιστορικές φωτογραφίες και σκίτσα του φορτηγού πλοίου.

nemessis1

Οι εικόνες αποκάλυψαν ότι το σιδερένιο ναυάγιο του πλοίου βρισκόταν όρθιο σε μια αμμώδη πεδιάδα. Η πλώρη και η πρύμνη του είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Η ανακάλυψη έφερε στο φως τα αίτια της βύθισής του, καθώς εξαιτίας της καταιγίδας κατέρρευσε η μηχανή του. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το SS Nemesis άρχισε να βυθίζεται τόσο γρήγορα αφού χτυπήθηκε από ένα μεγάλο κύμα που το πλήρωμα δεν πρόλαβε να ρίξει τις σωσίβιες λέμβους.

Οι αξιωματούχοι προέτρεψαν τις οικογένειες που έχασαν προγόνους στο πλοίο να εμφανιστούν.

«Περίπου 40 παιδιά έχασαν τους γονείς τους σε αυτό το ναυάγιο και ελπίζω αυτή η ανακάλυψη να φέρει κοντά τις οικογένειες και τους φίλους που συνδέονται με το πλοίο που δεν γνώρισαν ποτέ τη μοίρα του», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΝΝΟ, Πένι Σαρπ.

Ο τοπικός βουλευτής του Wollongong, Paul Scully, σημείωσε ότι μόνο 105 από τα περισσότερα από 200 πιστευόμενα ναυάγια ανοιχτά της ακτής της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν ανακαλυφθεί και επαίνεσε το «σημαντικό εύρημα».

Ο υπουργός Επιστημών της Αυστραλίας Εντ Χούσιτς επικρότησε επίσης την ανακάλυψη, η οποία ελπίζει ότι θα προσφέρει παρηγοριά στους απογόνους των 32 ναυτών που πέθαναν στο SS Nemesis.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέλη του χαμένου πληρώματος προέρχονταν από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

newsbomb.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση