HomePost ItΥπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ: Διαρθρωτικές λύσεις στην ΚΑΠ πριν από τις ευρωεκλογές

Υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ: Διαρθρωτικές λύσεις στην ΚΑΠ πριν από τις ευρωεκλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάγκη για γρήγορες διαρθρωτικές λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, πριν από τις ευρωεκλογές, επισημαίνουν οι εννέα υπουργοί Γεωργίας που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) και οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα πριν από το Συμβούλιο των 27.

Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, τις επόμενες ημέρες, θα διαμορφωθεί κοινή δήλωση των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για αλλαγές στην ΚΑΠ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΡΡ, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας, της Κροατίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Λιθουανίας, της Τσεχίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου,  αναφέρονται τα εξής:

«Οι Υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Υπουργού Γεωργίας της Κροατίας Marija VUČKOVIĆ, για να προετοιμάσουν το επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας. Οι Υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, που καταδεικνύεται έντονα από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε διάφορες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες. Εξέφρασαν την ανάγκη για γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της ΕΕ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν:

  • Πιο ευέλικτη αιρεσιμοτητα , ιδίως σε σχέση με τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ) 1, 6, 7 και 8.
  • Πλήρης απαλλαγή των γεωργών που υπόκεινται σε ελέγχους όρων από τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.
  • Πλήρης απαλλαγή των μικρών αγροτών (έως 10 εκτάρια) από ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όρων.
  • Χαλάρωση των κυρώσεων και των ποινών.
  • Καλύτερη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
  • Όλες οι νομικές προτάσεις που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για άλλα θέματα, όπως η ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων των δυσμενών κλιματικών συνθηκών στη γεωργία και η ανάγκη επαναξιολόγησης ορισμένων κανονισμών της ΕΕ σχετικά με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων.

foto-3-7

Οι Υπουργοί Γεωργίας που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του ΕΛΚ είναι οι εξής:

Λευτέρης Αυγενάκης-Ελλάδα

Marija Vučković – Κροατία

Sari Essayah- Φινλανδία

Peter Kullgren- Σουηδία

Norbert Totschnig – Αυστρία

Kęstutis Navickas – Λιθουανία

Marek Výborný- Τσεχία

Jo Brouns- Βέλγιο

Martine Hansen- Λουξεμβούργο».

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση