HomeHL-TOPΣυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πώς φτάσαμε στο «εκλογές τέλος»

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πώς φτάσαμε στο «εκλογές τέλος»

Οι έντονοι διάλογοι Κασσελάκη με Γεροβασίλη από το βήμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επεισοδιακά εξελίχθηκε το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη καθώς τον λόγο πήρε η Όλγα Γεροβασίλη και κατέληξαν αμφότεροι πάνω στη σκηνή, να καλούν ο ένας τον άλλο να κάνει πίσω στις θέσεις του.

Μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτοντας κοινή πρόταση με τους Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο του κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».

«Σήμερα είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και έχουμε τη λαμπρή δυνατότητα να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, με τα μέλη του κόμματος και τη δημοκρατική εκπροσώπηση τους που είναι εδώ» είπε.

Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και του Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση». «Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανέβηκε στο βήμα, λέγοντας: «Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες βρείτε μου αντίπαλο και πάμε. Εάν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Τώρα, αν θες εκλογές σε δέκα μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε, καν’ τες μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης της απάντησε, ανεβαίνοντας επίσης στο βήμα και ζητώντας της να πάρει εκείνη πίσω την υποψηφιότητα της, ώστε να μην έχει λόγο ο πρόεδρος τιυ ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε εκλογές. Η κυρία Γεροβασίλη, παίρνοντας εκ νέου το λόγο, είπε μεταξύ άλλων ότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο και πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές.

Εν συνεχεία ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης, δι’ ανάτασης των καρτών των συνέδρων, για το αν θα γίνουν εκλογές.

«Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, παρεμβαίνοντας, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας να μην ολοκληρώνεται, επί της ουσίας, αλλά και τυπικά, ποτέ. Μάλιστα, ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει το χέρι για να πάρει τον λόγο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία, και να πει ότι «οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές».

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη έλεγαν ότι η φράση της Όλγας Γεροβασίλη «κάνε τις εκλογές μόνος σου στις 10 Μαρτίου, να δούμε τι θα πάρεις» σήμαινε ότι ανακαλούσε τη δική της υποψηφιότητα και γι’ αυτό ο αρχηγός του κόμματος ανακοίνωσε ότι δεν θα στηθούν κάλπες για νέα ηγεσία.

Λίγο μετά το τέλος του συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε ανάρτηση στο Χ, καλώντας τους συνέδρους να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους.

«Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Δικό σας είναι. Κάποιοι έχουν σχέδιο το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Κάποιοι θέλουν να μου χρεώσουν την αποτυχία και να πάμε σε ένα νέο ρινγκ. Τι κάνουμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτούς τους λίγους; Επανίδρυση. Νέα Όργανα. Αξιοπιστία. Αξιοκρατία. Ανάσα δημοκρατίας τώρα. Λύτρωση τώρα. Αντεπίθεση τώρα, απέναντι σε ό,τι σε καίει, σ’ ό,τι σου τρώει την ψυχή», έγραψε.

Τη ματαίωση των εκλογών επιβεβαίωσε με ανάρτησή της στο Facebook και η Όλγα Γεροβασίλη, γράφοντας: «Το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Παρότι το πρότεινε ο Πρόεδρος του Κόμματος. Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή. Τώρα θα συμβάλω και θα συμβάλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δε θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκληση του «βρείτε μου αντίπαλο».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση