HomeHL-9Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου: Πέντε χρόνια λειτουργίας, εκατοντάδες παραστάσεις και χιλιάδες θεατές

Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου: Πέντε χρόνια λειτουργίας, εκατοντάδες παραστάσεις και χιλιάδες θεατές

Tην περίοδο Σεπτέμβριος 2022 - Ιούνιος 2023 πραγματοποιήθηκαν 55 παραστάσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τον Μάρτιο του 2019 που έκανε πρεμιέρα με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), διαγράφει μια πορεία πέντε πλέον χρόνων και έχει ήδη επιδείξει σημαντικό έργο.

Μόνο την καλλιτεχνική περίοδο Σεπτέμβριος 2022 – Ιούνιος 2023 πραγματοποιήθηκαν 55 παραστάσεις, πολλές εκ των οποίων ήταν sold out, με τους θεατές να ξεπερνούν τις 24.000 και σε αυτό τον αριθμό να προστίθενται πολλές ακόμη χιλιάδες θεατών και συνέδρων, που παρακολούθησαν δράσεις και συνέδρια που φιλοξενήθηκαν στο ΠΣΚΗ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, Μύρωνας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «με αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι οι υποδομές του φορέα έχουν φέρει μια μικρή επανάσταση στην πολυσυλλεκτική κοινωνική συμμετοχή» και πως στόχος είναι από τη μια, να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους πολίτες, και από την άλλη να αξιοποιηθεί περαιτέρω.

«Ο επόμενος στόχος μας, όχι μόνο για το 2024, είναι πέρα από τις όμορφες βραδιές που ήδη προσφέρουμε στο κοινό, να γίνει το ΠΣΚΗ, με όλες του τις υποδομές των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ένα δυναμικό σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των πολιτών, ένας πόλος έλξης, συνάντησης, αναζήτησης. Επίσης, να διευρύνουμε τις διεθνείς συνεργασίες και να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τη θέση του φορέα στη νοτιοανατολική μεριά της Ευρώπης, στη Μεσόγειο» είπε ο κ. Μιχαηλίδης , ενώ ως προς τα οφέλη από τη λειτουργεία του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου, ανέφερε ότι εκτός από τις άρτιες υποδομές, τον εξοπλισμό και το έμπειρο προσωπικό που μπορεί να καλύψει κάθε είδους παραγωγή και εκδήλωση, το ΠΣΚΗ δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να απολαμβάνουν σπουδαίες παραγωγές, αλλά και σε καλλιτέχνες να αναδεικνύουν το ταλέντο τους.

Αμφίπλευρα οφέλη

«Το ΠΣΚΗ έχει δημιουργήσει αμφίπλευρα οφέλη. Φέρνει στην Κρήτη σπουδαίες παραγωγές αλλά, ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα σε Κρητικούς καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο και την αξία τους στο πλευρό κορυφαίων καλλιτεχνών. Να βιώσουν μοναδικές στιγμές, να εφοδιαστούν με εμπειρίες, που σε καμιά άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να έχουν στο Ηράκλειο. Επιπλέον, το ΠΣΚΗ προβάλλει το Ηράκλειο και την Κρήτη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έχει μπει στον χάρτη των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών (είναι ήδη καταχωρημένος φορέας στην διεθνή, μεγάλης απήχησης πλατφόρμα operabase.com) και, χρόνο με τον χρόνο, εδραιώνει αυτή τη θέση. Συζητείται στον χώρο και χτίζει ένα brand name που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία» επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση, αλλά τη σταθερά αυξανόμενη, όπως είπε, απήχηση που έχει ως χώρος πολύ επιτυχούς οργάνωσης και διεξαγωγής συνεδρίων, όχι μόνο τοπικών και πανελληνίων αλλά και διεθνών.

Ξεχωριστής σημασίας παράμετρος όπως ανέφερε ο Μύρωνας Μιχαηλίδης, είναι και οι τιμές των εισιτηρίων που όπως σημείωσε «με την υποστήριξη της ΔΕΠΑΝΑΛ και κατ’ επέκταση του Δήμου Ηρακλείου, επιτυγχάνεται να είναι προσιτές, με αποτέλεσμα παραγωγές που, σε άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς έχουν εισιτήριο 50€, 80€ ή ακόμα και άνω των 100€, στο ΠΣΚΗ να είναι στα 30€ ή και τα 15€, ακόμη και 8€ για τις ειδικές κατηγορίες πολιτών», με τη σημείωση ότι πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν την ευκαιρία να συμμετέχουν χωρίς κόστος, χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές από σχολεία όλης της Κρήτης «προγράμματα που έδωσαν την ευκαιρία σε παιδιά δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, να μυηθούν στη μαγεία της όπερας, της οπερέτας, του χορού και της συμφωνικής μουσικής και μάλιστα από κορυφαίους στο είδος τους καλλιτέχνες».

Η περίοδος της πανδημίας

Ένα σημαντικό μέρος του χρόνου που λειτουργεί το ΠΣΚΗ, ήταν η περίοδος της πανδημίας που σημάδεψε την πορεία του, τόσο λόγω της τροποποίησης του προγράμματος, όσο και του lockdown, των περιορισμών στην προσέλευση και των online προβολών, τις οποίες διαδέχθηκε το ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δια ζώσης εκδηλώσεις χωρίς περιορισμούς, την περίοδο 2022 – 2023.

«Μεγάλες παραγωγές, κορυφαίοι καλλιτέχνες, πρωτόγνωρα καλλιτεχνικά ερεθίσματα για το κοινό της Κρήτης και μια αποδοχή πραγματικά συγκινητική, ήταν τα χαρακτηριστικά της περιόδου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μύρωνας Μιχαηλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τη μέχρι σήμερα πορεία «θα την χαρακτήριζα ενθουσιώδη παρά τις αντιξοότητες, πρωτόγνωρη για περιφερειακό πολιτιστικό φορέα, με διαρκή διάθεση διεύρυνσης και περαιτέρω κοινωνικής απήχησης και, πάνω απ’ όλα, πολύ αισιόδοξη».

Πέντε χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, στο ΠΣΚΗ έχουν υπάρξει πολλές και δυνατές στιγμές τέχνης και πολιτισμού, που φέρνουν στην επιφάνεια όπως επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, μία ακόμη «τομή» που δεν είναι άλλη από τον τρόπο με τον οποίο η επαφή των πολιτών του νησιού με τέτοιες παραστάσεις, αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το κοινό παρακολουθεί και επιλέγει.

«Νομίζω ότι μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό, είναι η αποδοχή που έχουν οι εκδηλώσεις μας. Τα sold out των παραγωγών. Αλλά και το γεγονός ότι το κοινό της Κρήτης, δεν ανταποκρίνεται μόνο σε παραγωγές με φημισμένους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους. Αγκαλιάζει με την ίδια θέρμη και παραγωγές που δημιουργούνται και στελεχώνονται από συντοπίτες μας» είπε κ. Μιχαηλίδης, χρησιμοποιώντας ως τελευταίο παράδειγμα την Βραδιά Χορού που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2024, «μια παραγωγή που ξεκίνησε, στελεχώθηκε και εκτελέστηκε από δικά μας παιδιά, με κοινή σύμπραξη, χορευτών που επελέγησαν από ακροάσεις και νέων μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου» με τον ίδιο να σημειώνει ότι αυτό έχει τη δική του μεγάλη σημασία «αν αναλογιστούμε ότι το κοινό της Κρήτης είναι καλλιεργημένο, έχει υψηλές απαιτήσεις, αλλά και προσδοκίες από έναν οργανισμό του κύρους του ΠΣΚΗ».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση