HomeHL-WorldΤραγωδία στην Ισπανία: Φωτιά κατάπιε 14ώροφη πολυκατοικία, νεκροί και αγνοούμενοι

Τραγωδία στην Ισπανία: Φωτιά κατάπιε 14ώροφη πολυκατοικία, νεκροί και αγνοούμενοι

Σοκάρουν τα βίντεο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί σήμερα μετά την καταστροφή ενός 14ώροφου πύργου στην Ισπανία από μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους χθες το βράδυ και άλλοι 19 αγνοούνταν, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών που αψήφησαν τη μανιασμένη φωτιά για να ανασύρουν παγιδευμένους ενοίκους από τα μπαλκόνια τους.

Η πολυκατοικία στη Βαλένθια έπιασε φωτιά γύρω στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης, εγκλωβίζοντας ορισμένους από τους περισσότερους από 400 κατοίκους του συγκροτήματος στα σπίτια τους, προτού συνεχίσει να μαίνεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μετέδωσε η Daily Mail.

Δραματικά πλάνα δείχνουν έναν άνδρα να πηδάει από πολλούς ορόφους πάνω σε ένα φουσκωτό στρώμα για να ξεφύγει από τη φωτιά που μαίνεται, ενώ άλλοι ιδιοκτήτες σπιτιών εθεάθησαν να περιμένουν τη διάσωση στις βεράντες τους καθώς οι φλόγες πύκνωναν γύρω τους.

Ένα ζευγάρι, το οποίο φαίνεται στα πλάνα να μεταφέρεται σε ασφαλές σημείο από πυροσβέστες, απεικονίζεται αργότερα να μεταφέρεται για περίθαλψη από τους στα επείγοντα περιστατικά.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πώς η φωτιά κατέκλυσε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο με τις φλόγες να εξαπλώνονται «μέσα σε λίγα λεπτά» και να περνούν μέσα από τον κεντρικό πύργο και στη συνέχεια σε ένα παρακείμενο κτίριο.

130 διαμερίσματα στο κτίριο

Η ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE δήλωσε ότι υπήρχαν περισσότερα από 130 διαμερίσματα στο κτίριο. Η πολυκατοικία, στην περιοχή Campanar της Βαλένθια, ήταν καλυμμένη με ιδιαίτερα εύφλεκτη επένδυση πολυουρεθάνης, την οποία οι ειδικοί κατηγόρησαν για την ταχεία εξάπλωση και καταστροφή της με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Το υλικό αυτό είναι νόμιμο αλλά δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως μετά τη σύνδεσή του με την καταστροφική πυρκαγιά στον πύργο Grenfell Tower το 2017, με την έρευνα για την καταστροφή να λέει ότι στο κτίριο είχε χρησιμοποιηθεί πολυουρεθάνη και άλλα εύφλεκτα υλικά. Η πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ, ένα πολυώροφο κτίριο 24 ορόφων στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας, είχε σκοτώσει 72 ανθρώπους.

Εάν η επένδυση ευθύνεται σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να είναι η πρώτη πυρκαγιά του είδους της στην Ισπανία, σύμφωνα με μηχανικό που εξέτασε προηγουμένως το κτίριο.

Οι πυροσβέστες παραδέχθηκαν χθες το βράδυ ότι δεν αναμένουν ότι κάποιος από τους αγνοούμενους θα έχει επιβιώσει από την πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας είναι προς το παρόν αδιευκρίνιστα.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών δεν αναμένεται να αυξηθεί παρά αργότερα σήμερα, όταν τα πυροσβεστικά και άλλα σωστικά συνεργεία θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό της πολυκατοικίας.

Ο Χόρχε Σουάρεζ, υποδιευθυντής εκτάκτων αναγκών της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια, δήλωσε χθες το βράδυ ότι 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον έξι πυροσβέστες, τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά.

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι θα υπάρξουν θύματα, δήλωσε: «Πρέπει να επιβεβαιώσουμε τη χειρότερη από τις υποθέσεις που υπήρχαν στο τραπέζι. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μπορούμε τώρα να το επιβεβαιώσουμε αυτό, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

«Δεν μπορώ να πω προς το παρόν πότε θα μπορέσουν να μπουν στο εσωτερικό του κτιρίου», σημείωσε.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές ότι οι πυροσβέστες είχαν εντοπίσει τέσσερα πτώματα αφού τοποθέτησαν ένα drone, πρόσθεσε: «Οι πληροφορίες για τους τέσσερις νεκρούς βασίζονται σε οπτικές πληροφορίες που έχουμε». Δύο από τα πτώματα εθεάθησαν σε μια βεράντα και τα άλλα σε έναν όροφο.

Οι Αρχές επιβεβαίωσαν ότι 14 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, ανάμεσά τους εννέα άνδρες, τέσσερις γυναίκες και ένα επτάχρονο αγόρι. Δώδεκα από αυτούς θεωρείται ότι παρέμεναν στο νοσοκομείο, από τα μεσάνυχτα χθες το βράδυ.

Η ηρωική διάσωση ενός ζευγαριού

Περισσότερες λεπτομέρειες άρχισαν να γίνονται γνωστές σήμερα το πρωί για τη θαυματουργή διάσωση ενός ζευγαριού που είχε παγιδευτεί στον έβδομο όροφο σε εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ο άνδρας και η γυναίκα παγιδεύτηκαν στο μπαλκόνι του έβδομου ορόφου για σχεδόν δύο ώρες προτού τους βγάλουν σε ασφαλές σημείο οι πυροσβέστες.

Κάλυψαν τα πρόσωπά τους με κασκόλ και μάλλινα καπέλα για να προστατευτούν από τις φλόγες, τον καπνό και την έντονη ζέστη.

Κάποια στιγμή μάλιστα βιντεοσκοπήθηκαν να προσπαθούν να πηδήξουν πάνω από έναν διαχωριστικό τοίχο που χώριζε το μπαλκόνι τους από τη βεράντα του γείτονά τους, προτού αποτραπούν από τα πυροσβεστικά συνεργεία που προσπαθούσαν να τους προσεγγίσουν, τα οποία επικεντρώθηκαν στο να ποτίσουν με νερό το εξωτερικό του διαμερίσματός τους για να προσπαθήσουν να κρατήσουν μακριά τις φλόγες και να καταστήσουν δυνατή την προσέγγισή τους.

Το ζευγάρι ακούστηκε να φωνάζει για βοήθεια καθώς οι διασώστες τους προσπαθούσαν να τους ηρεμήσουν. Τους έβγαλαν σε ασφαλές σημείο γύρω στις 8 το βράδυ, με τους θεατές που φοβόντουσαν μοιραία κατάληξη να ζητωκραυγάζουν καθώς τους έφερναν στο έδαφος. Έλαβαν επείγουσα ιατρική φροντίδα μετά τη διάσωσή τους, αλλά πιστεύεται ότι δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Η τύχη τους σήμερα το πρωί ήταν άγνωστη. Άλλοι επιζώντες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή μένουν με συγγενείς και φίλους.

Τριήμερο πένθος στη Βαλένθια

Το δημαρχείο της Βαλένθια κήρυξε τριήμερο πένθος. Η πυρκαγιά, η χειρότερη πυρκαγιά της Βαλένθια, πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τον όγδοο όροφο.

Η διερεύνηση της αιτίας θα ξεκινήσει μόλις οι πυροσβέστες και η αστυνομία μπορέσουν να εισέλθουν στο κτίριο, αλλά ήδη συνδέεται με πιθανή ηλεκτρολογική βλάβη.

Οι κάτοικοι που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί δήλωσαν χθες το βράδυ ότι η φωτιά είχε εξαπλωθεί και στους δύο πύργους κατοικιών που επλήγησαν μέσα σε 30 λεπτά αφότου εντοπίστηκαν οι πρώτες φλόγες.

Μια γυναίκα ονόματι Μάιτε, η οποία ζει απέναντι από την πολυκατοικία, δήλωσε στον τοπικό Τύπο: «Είδα ανθρώπους να καίγονται και να φωνάζουν για βοήθεια από τα μπαλκόνια, ένα ζευγάρι και ένα παιδί. Αισθάνομαι συντετριμμένη».

«Έφυγα από το σπίτι μου και κατέβηκα στο δρόμο σε περίπτωση που οι φλόγες μεταπηδούσαν στο κτίριό μας. Απλώς άρπαξα την τσάντα μου, τίποτε άλλο».

Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε γύρω στο 2009, με την κατασκευαστική εταιρεία να υπερηφανεύεται τότε ότι κατασκευάστηκε με «τα υψηλότερης ποιότητας υλικά».

Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά συνεργεία συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της χθεσινής πυρκαγιάς, με τις προσπάθειές τους να δυσχεραίνονται από τον άνεμο και τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλούμενες από την πύρινη λαίλαπα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν αρκετούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων έναν πατέρα και μια κόρη, έναν έφηβο και ένα ζευγάρι, από τα μπαλκόνια τους.

 «Η φωτιά εξαπλώθηκε μέσα σε 10 λεπτά»

Ένας κάτοικος που ζει στον δεύτερο όροφο του κτιρίου δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta ότι «η φωτιά εξαπλώθηκε μέσα σε 10 λεπτά» αφότου ξέσπασε.

Ο ίδιος υπέθεσε ότι υλικό στην πρόσοψη του κτιρίου μπορεί να επέτρεψε στις φλόγες να κινηθούν μέσα στο κτίριο τόσο γρήγορα.

Μια κάτοικος που μένει στο απέναντι κτίριο δήλωσε στο ραδιόφωνο RNE τι είδε όταν ξέσπασε η φωτιά.

«Στην αρχή η φωτιά βγήκε από τα μπαλκόνια και τμήματα της πρόσοψης έπεσαν», είπε, προσθέτοντας ότι ο άνεμος είχε παρασύρει τμήματα της επένδυσης τα τελευταία χρόνια και ότι έπρεπε να επισκευαστεί.

Η δημόσια τηλεόραση TVE της Ισπανίας δήλωσε ότι στο κτίριο υπήρχαν περισσότερα από 130 διαμερίσματα. Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν ολόκληρη την πρόσοψη του κτιρίου να φλέγεται καθώς φλεγόμενα τμήματά του έπεφταν στο πεζοδρόμιο από κάτω και ακούγονταν μικρές εκρήξεις στο εσωτερικό του.

Μια γυναίκα που διατηρεί ένα κοντινό ανθοπωλείο δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι το κτίριο δεν ήταν πάνω από 14 ετών και είχε περισσότερα από 100 διαμερίσματα, τα οποία ήταν όλα κατειλημμένα.

«Αυτό που προκάλεσε την εξάπλωση της πυρκαγιάς ήταν κυρίως ο άνεμος», είπε, περιγράφοντας σκηνές «χάους» καθώς η πυρκαγιά πήρε σάρκα και οστά, μπλοκάροντας την κυκλοφορία και στέλνοντας σύννεφα καπνού παντού.

Ένα κινητό νοσοκομείο στήθηκε κοντά στον τόπο της πυρκαγιάς σε περίπτωση που πιθανά θύματα χρειάζονταν περίθαλψη.

Σοκ στην Ισπανία από τη φονική πυρκαγιά

«Παρακαλείστε να μείνετε μακριά από την περιοχή της πυρκαγιάς για να αφήσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να κάνουν το έργο τους», έγραψε στο Χ η δήμαρχος της Βαλένθια, Μαρία Χοσέ Κατάλα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος από την τρομερή πυρκαγιά» και ότι βρίσκεται σε επαφή με τον δήμαρχο και τον ηγέτη της περιοχής «για να προσφέρει όποια βοήθεια χρειάζονται» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλους όσοι επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Η ισπανική βασιλική οικογένεια έστειλε την υποστήριξή της στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και πρόσθεσε: «Οι καρδιές μας είναι με τους κατοίκους της Βαλένθια».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση