HomeHL-TOP«Ώρα μηδέν» για το μέλλον του Νοσοκομείου Ρεθύμνου – Σήμερα το συλλαλητήριο

«Ώρα μηδέν» για το μέλλον του Νοσοκομείου Ρεθύμνου – Σήμερα το συλλαλητήριο

Ζητούν την άμεση στελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ρέθυμνο ενώνει τη “φωνή” στο μαζικό κάλεσμα φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων για την σημερινή κινητοποίηση, ζητώντας την άμεση στελέχωση του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης, που σήμερα “ματώνει” λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις αυξημένες και σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Πρόκειται, όπως έχουν τονίσει τις προηγούμενες ημέρες σε ανακοινώσεις τους φορείς και σωματεία για ένα καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, για ουσιαστική στήριξη των δομών υγείας και κυρίως του Νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης, προκειμένου οι πολίτες να έχουν τα αυτονόητα: Πρόσβαση σε δωρεάν δημόσια υγεία και αναβάθμιση του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το κάλεσμα συμμετοχής για τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου, είναι καθολικό με σωματεία, συλλογικότητες και φορείς να εκφράζουν τη στήριξή τους στο αίτημα της στελέχωσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, τόσο μέσα από τις ανακοινώσεις συμμετοχής τους, όσο και με την υπογραφή του σχετικού αιτήματος στο κιόσκι των Τεσσάρων Μαρτύρων που από τη Δευτέρα συγκεντρώνει πλήθος υπογραφών.

“Βαθαίνει” η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Υπενθυμίζεται, όπως ανέδειξαν στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωσή τους, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν Ρεθύμνου και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου πως η υποστελέχωση κομβικών κλινικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου “βαθαίνει” διαρκώς στη σκιά της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των άγονων προκηρύξεων αλλά και των παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ.

Ενδεικτικά, όπως τόνισαν στην ανακοίνωσή τους, η Παθολογική κλινική λειτουργεί με μόλις έναν γιατρό από τους τρεις που υπηρετούν ( εκ των οποίων οι δύο σε άδειες μητρότητας -ανατροφής) από τους συνολικά επτά γιατρούς με τους οποίους θα έπρεπε να στελεχώνεται. Όπως τονίζουν η μια θέση παθολόγου που προκηρύχθηκε “μένει διαρκώς άγονη”.

Το ΤΕΠ, όπως περιγράφουν λειτουργεί με δύο ειδικευμένους γιατρούς και έναν ιδιώτη χωρίς καμία προκήρυξη και με την ανάγκη για τουλάχιστον επτά θέσεις,να παραμένει επιτακτική.

Αντίστοιχα, στην Ορθοπεδική Κλινική από τις πέντε θέσεις, σύντομα, όπως περιγράφουν, θα καλύπτεται με μόλις οι τρεις γιατρούς, ενώ η Χειρουργική Κλινική διαθέτει τέσσερις ειδικευμένους γιατρούς από τις επτά θέσεις που θα έπρεπε να καλύπτονται.

Αντίστοιχη, εικόνα υπάρχει και στο Ακτινολογικό τμήμα το οποίο είναι: “υποστελεχωμένο και διαθέτει καινούργιο και πλήρως λειτουργικό εγκατεστημένο Μαγνητικό Τομογράφο, ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργήσει”, όπως επισημαίνουν στην ίδια ανακοίνωση ενώ η Ογκολογική κλινική “δεν υπάρχει πια για το Νομό μας μετά την αποχώρηση του μοναδικού Ογκολόγου”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε επισημάνσεις προχωρούν και για τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού όπου όπως τονίζουν μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, καθώς και την απουσία γιατρού ΕΚΑΒ στο Νομό, με αποτέλεσμα οι διακομιδές να γίνονται “από οποιονδήποτε μη εξειδικευμένο γιατρό σε βαρέως πάσχοντα διασωληνωμένο ασθενή με όποιο κόστος”.

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση κάνουν λόγο για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟΜΥ τονίζοντας πως έχουν αντιστοίχως “σοβαρά προβλήματα υποδομών, εξοπλισμού, μειωμένο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας”.

Π. Νεονάκη: “Συνεχής η επιδείνωση της κατάστασης, ο κόσμος ξέρει ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό”

Μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM 102 και στην “Πρώτη Γραμμή” η Πέλλα Νεονάκη, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, αναφέρθηκε σε διαρκή επιδείνωση της κατάστασης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου αντί για μέτρα ανακούφισης, όπως θα ήταν το αναμενόμενο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην στήριξη από πλευράς των πολιτών στο πλαίσιο της κινητοποίησης τονίζοντας πως: “νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας” και εξήγησε: “ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο δικαιούνται όλοι και βλέπουν ότι κλονίζεται και ότι σταδιακά το Νοσοκομείο απαξιώνεται τόσο που κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε κέντρο υγείας και να συγχωνευτεί με κάποιο άλλο Νοσοκομείο”.

“Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο”, σημείωσε η ίδια κάνοντας λόγο για έντονη υποστελέχωση σε όλα σχεδόν τα περιφερειακά Νοσοκομεία, κάτι που όπως τόνισε έχει επιπτώσεις και στα κεντρικά Νοσοκομεία, που βιώνουν αντίστοιχα τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης, καθώς είναι εκείνα που πρέπει να σηκώνουν το “βάρος” που δεν μπορεί να καλυφθεί στις περιφερειακές δομές. “Όταν υποβαθμίζονται τα μικρά, καταλαβαίνει κανείς ότι φορτώνονται τα μεγάλα Νοσοκομεία με πλήθος ευθυνών που δεν θα μπορούν με τη σειρά τους να εξυπηρετήσουν. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό,αλλά ευρύτερο. Δεν στηρίζουμε μόνο το τοπικό μας νοσοκομείο λοιπόν, αλλά γενικότερα το να παραμείνει η υγεία δωρεάν και να μην υποβαθμίζονται τόσο τα Νοσοκομεία,ώστε να χρειάζεται ο ασθενής να απευθυνθεί στην ιδιωτική υγεία, για να βρει τελικά την υγεία του” υπογράμμισε η ίδια.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εικόνα που έχει σήμερα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις όπως τόνισε σε κομβικά τμήματα “πρώτης γραμμής” όπως είναι το ΤΕΠ. Πρόκειται για το τμήμα εκείνο που χρειάζεται τουλάχιστον επτά γιατρούς, όπως εξήγησε ενώ σήμερα έχει μόλις δύο ειδικευμένους γιατρούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν “οι εφημερίες του μήνα και να έχουμε πάντα έναν ειδικευμένο γιατρό στα επείγοντα”. Αυτό πρακτικά σημαίνει όπως τόνισε πως στην “πρώτη γραμμή υποδοχής ασθενών”, υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρό. Αυτό όπως εξήγησε: “είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς και για εμάς” και επεσήμανε αναφορικά και με τη λειτουργία του ΤΕΠ πως : “Το ΤΕΠ στα σύγχρονα Νοσοκομεία είναι κάτι που αντιμετωπίζει σε πρώτο στάδιο τον ασθενή και μπορεί και να μην τον προχωρήσει σε εισαγωγή, εφόσον δεν χρειάζεται. Να διεκπεραιωθεί δηλαδή το περιστατικό και να φύγει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχεις ειδικευμένο γιατρό. Το ΤΕΠ πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω από διαλογή, αλλά να κάνει την αντιμετώπιση του επείγοντος. Χρειάζεται λοιπόν στελέχωση για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά όχι να κάνουμε διαλογή”.

Παράλληλα, πρόσθεσε: “Είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς που έρχονται στα ΤΕΠ και δεν το θέλουμε και εμείς αυτό, γιατί εγκυμονεί κινδύνους και για εμάς. Φανταστείτε έναν νεφρολόγο να βλέπει όλα τα παθολογικά περιστατικά. Αυτό μας πάει δεκαετίες πίσω όπου όλοι οι γιατροί τα κάνουν όλα”.

Αντίστοιχα και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ανεβαίνει το δικό της “Γολγοθά”, σημείωσε η κα Νεονάκη, αφού εκτός από ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αντιμετωπίζει προβλήματα και με τις υποδομές. Εξήγησε συγκεκριμένα πως: “Έχουμε και εκεί πρόβλημα σοβαρό και εννοείται ότι θα έπρεπε να είναι ανάχωμα για τα Νοσοκομεία και ένας πρώτος σταθμός για τους ασθενείς”.

Η ίδια μιλώντας για την προοπτική λύσεων στα παραπάνω ζητήματα, υπογράμμισε: “δεν υπάρχει καμιά μέριμνα, αλλά συνεχής επιδείνωση της κατάστασης. Έχει μπει ένα πλάνο με γρήγορους ρυθμούς, να ιδιωτικοποιηθεί η υγεία. Επομένως καμία προσπάθεια δεν γίνεται, να στελεχωθούν τα δημόσια Νοσοκομεία”.

Συγκεκριμένα, εξήγησε: “Η λύση με τα χειρουργεία που δόθηκε από τον υπουργό Υγείας, ξεκινάει να εφαρμόζει εκείνο το Νόμο που λέγαμε από πέρυσι, όπου ιδιώτες γιατροί μπορούν να μπαίνουν στα Νοσοκομεία να χειρουργούν και οι γιατροί του Νοσοκομείου να χειρουργούν και να βλέπουν ασθενείς έξω ανάλογα την ειδικότητα. Πρόσφατα μας ανακοινώθηκε ότι θα μπουν τα απογευματινά χειρουργεία όπου ο ασθενής θα συμμετέχει βέβαια οικονομικά και αυτά τα χειρουργεία θα αναλαμβάνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου. Δεν ξέρω πόσες ώρες μπορεί ένας άνθρωπος να δουλέψει και μάλιστα να χειρουργήσει. Δόθηκε σαν λύση για να αυξήσουμε τα εισοδήματά μας εμείς σαν γιατροί και να μειωθεί η αναμονή στα χειρουργεία. Καταλαβαίνουμε όμως ότι ο ασθενής επιβαρύνεται οικονομικά, ότι δεν θα μειωθούν οι λίστες στα χειρουργεία και ότι παραβιάζεται το ωράριο των γιατρών κάτι που είναι επικίνδυνο. Τέτοιες λύσεις δίνονται λοιπόν και ο κόσμος το καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η υγεία του -που θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν- θα πρέπει να την πληρώνει, για να μειωθεί η λίστα αναμονής”.

Ταυτόχρονα σημείωσε στο παραπάνω σχεδιασμό του Υπουργείου υπάρχουν και επιπλέον ζητήματα που αφορούν τις ελλείψεις αναισθησιολόγων και συγκεκριμένα είπε: “Το 25% των θέσεων στην Ελλάδα είναι κενές και το 50% στη Βόρεια Ελλάδα. Ποιοι αναισθησιολόγοι θα δουλεύουν το απόγευμα με τους χειρουργούς; Επίσης όταν υπάρξει μια επιπλοκή σε ένα απογευματινό χειρουργείο που θα πάει αυτός ο ασθενής; Θα πρέπει να υπάρχει κρεβάτι στη ΜΕΘ. Γενικά ο ασθενής που χειρουργείται μένει μετά στο Νοσοκομείο, μπορεί να υπάρχει επιπλοκή και όλα αυτά τα ζητήματα είναι στον αέρα. Δεν έχει εξεταστεί το σύνολο των ζητημάτων και είναι παρακινδυνευμένο να ξεκινήσει κάτι τέτοιο, χωρίς να έχουμε σχεδιάσει επακριβώς”.

Ειδικότερα, το νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως τόνισε δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει απογεματινά χειρουργεία λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και επεσήμανε: “Δεν γνωρίζω πως θα μπορέσει να λειτουργεί και το απόγευμα με το υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό. Σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους χειρουργούς δεν ξέρω αν θα μπορούν να καλύψουν και τα πρωινά χειρουργεία ή αν θα αναστείλουν κι αυτά. Ει νια πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να έχουμε και απογευματινά χειρουργεία ειδικά στα περιφερειακά Νοσοκομεία, όπως το δικό μας”.

Διευρύνεται το κάλεσμα συμμετοχής στη κινητοποίηση

Λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 6 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου στα πλαίσια της πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας για τη δημόσια και δωρεάν υγεία και τη διάσωση του ΕΣΥ, απηύθυνε σε ανακοίνωσή της κάλεσμα σε υγειονομικούς και πολίτες και για συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σήμερα στις 10 το πρωί.

Goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση